Παιδικοί Σταθμοί: Τέλος στην αγωνία χιλιάδων γονέων για τις δωρεάν θέσεις φιλοξενίας

Φόβοι ότι θα μείνουν εκτός 60.000 παιδιά

Τέλος στην αγωνία χιλιάδων γονέων που διεκδικούν μια δωρεάν θέση φιλοξενίας των παιδιών τους σε βρεφονηπιακούς παιδικούς σταθμούς και Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης (ΚΔΑΠ) μπαίνει σήμερα, καθώς ανακοινώνονται τα προσωρινά αποτελέσματα για την παροχή περίπου 100.000 voucher, το πολυπόθητο εισιτήριο εισόδου στις δομές.
Τα αποτελέσματα θα εκδοθούν από την Ελληνική Εταιρεία Τοπικής Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης (ΕΕΤΑΑ), που υλοποιεί το πρόγραμμα «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης» της χρονικής περιόδου 2022-2023», ενώ από αύριο 24 Αυγούστου έως και την Παρασκευή 26 του μήνα θα δοθεί η δυνατότητα σε γονείς να υποβάλουν ενστάσεις. Σύμφωνα πάντως με την επίσημη ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ, τα οριστικά αποτελέσματα των δικαιούχων αναμένεται να βγουν την Τρίτη 30 Αυγούστου.
Την ίδια ώρα όμως η Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ χτυπά καμπανάκι κινδύνου, τονίζοντας ότι είναι ανοιχτό το ενδεχόμενο τη νέα σχολική χρονιά να μείνουν εκτός παιδικών σταθμών και ΚΔΑΠ 60.000 – 70.000 παιδιά, όπως είχε συμβεί και πέρυσι επειδή ο προϋπολογισμός του προγράμματος είναι ο ίδιος με πέρυσι, αλλά και γιατί η κατανομή των πολυπόθητων voucher δεν γίνεται με ορθό τρόπο, ώστε να καλυφθούν θέσεις εκεί όπου υπάρχει μεγάλη ζήτηση.
Τις ανησυχίες του για τον κίνδυνο να μείνουν και πάλι εκτός χιλιάδες παιδιά, οδηγώντας σε απόγνωση τους γονείς τους, εξέφρασε ο πρόεδρος της Επιτροπής της ΚΕΔΕ, δήμαρχος Νεάπολης – Συκεών Σίμος Δανιηλίδης, ο οποίος προ ημερών έστειλε σχετική επιστολή στον πρωθυπουργό Κ. Μητσοτάκη και σε όλους τους αρχηγούς των κομμάτων.
«Δυστυχώς οι προβλέψεις μας και πάλι επιβεβαιώνονται. Εν μέσω καλοκαιρινών διακοπών, κατά τη διάρκεια ενός δεκαημέρου (Αύγουστος) που η εφαρμογή ήδη τις οκτώ πρώτες μέρες σχεδόν δεν λειτουργούσε, καθώς «σέρνονταν» κυριολεκτικά, χιλιάδες γονείς δεν πρόλαβαν να υποβάλουν την αίτησή τους και φυσικά θα μείνουν εκτός. Έτσι θα περιοριστεί ο μεγάλος αριθμός των αιτήσεων και συνακόλουθα των δικαιούχων με πλήρη φάκελο» αναφέρει ο ίδιος, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς θα οδηγηθούμε και πάλι στα περσινά τραγικά αποτελέσματα, πάνω από 70.000 παιδιά να μη φιλοξενηθούν, την περίοδο 2022-2023, στα Κέντρα Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών, στους Βρεφικούς και Παιδικούς Σταθμούς».

Μεγάλος ο όγκος των αιτήσεων

Σύμφωνα με πληροφορίες, η ΕΕΤΑΑ κλήθηκε να επεξεργαστεί πολύ μεγάλο όγκο αιτήσεων για τους παιδικούς σταθμούς σε όλη τη χώρα, γεγονός που οδήγησε στην μη τήρηση του προβλεπόμενου χρονοδιαγράμματος που είχε ανακοινώσει η εταιρεία για την έκδοση των πρώτων αποτελεσμάτων. Σύμφωνα με την ΕΕΤΤΑ με την ολοκλήρωση του ελέγχου – επεξεργασίας των αιτήσεων, καταρτίζονται οι προσωρινοί πίνακες αιτούντων με πλήρη και ελλιπή αίτηση – δικαιολογητικά, ανά περιφέρεια και περιφερειακή Ενότητα. Οι αιτούντες, θα μπορούν να δουν σε αυτούς το προσωρινό αποτέλεσμα της αίτησής τους με τη χρήση των κωδικών taxisnet. Οι προαναφερόμενοι πίνακες θα αναρτηθούν στην ιστοσελίδα της ΕΕΤΑΑ «Προσωρινά Αποτελέσματα» και θα ξεκινήσει την επόμενη ημέρα η υποβολή των ενστάσεων.
Ενστάσεις επί των προσωρινών πινάκων αιτούντων με πλήρη και ελλιπή αίτηση- δικαιολογητικά μπορούν να υποβληθούν μόνο ηλεκτρονικά στην εφαρμογή της ΕΕΤΑΑ («Ηλεκτρονική υποβολή ενστάσεων»), με την επισύναψη όλων των συμπληρωματικών δικαιολογητικών σε αρχείο pdf. Στην ένσταση θα πρέπει να αναφέρεται ρητά ο λόγος για τον οποίο αυτή υποβάλλεται, και θα πρέπει να συνοδεύεται από τα απαιτούμενα δικαιολογητικά σε μορφή pdf, ενώ γίνεται σαφές ότι ενστάσεις ασαφείς ή υποβολή δικαιολογητικών χωρίς έντυπο ηλεκτρονικής ένστασης, που θα υποβληθούν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο, χωρίς την προαναφερόμενη διαδικασία, ή μετά την παραπάνω ημερομηνία και ώρα, θα απορρίπτονται και δεν θα γίνονται αποδεκτές.

Αναλυτικά η ανακοίνωση της ΕΕΤΑΑ

Προκειμένου για την καλύτερη επεξεργασία του ιδιαίτερα αυξημένου αριθμού των αιτήσεων για το πρόγραμμα της δράσης: «Προώθηση και υποστήριξη παιδιών για την ένταξή τους στην προσχολική εκπαίδευση, καθώς και για τη πρόσβαση παιδιών σχολικής ηλικίας, εφήβων και ατόμων με αναπηρία, σε υπηρεσίες δημιουργικής απασχόλησης», περιόδου 2022–2023, το χρονοδιάγραμμα ενστάσεων και αποτελεσμάτων, παρατείνεται κατά μία ημέρα, ως ακολούθως:

 • Υποβολή ενστάσεων αποτελεσμάτων
 • *Ανακοίνωση προσωρινών αποτελεσμάτων 23 Αυγούστου
 • *Ηλεκτρονική υποβολή ενστάσεων 24 έως 26 Αυγούστου
 • *Ανακοίνωση οριστικών αποτελεσμάτων 30 Αυγούστου.
 • Καμία πρόβλεψη για αύξηση των voucher
  Αναφερόμενος στην αιτία που αναμένεται να αφήσει εκτός σταθμών και ΚΔΑΠ χιλιάδες παιδιά ο πρόεδρος της Επιτροπής Κοινωνικής Πολιτικής της ΚΕΔΕ κ. Δανιηλίδης, εξηγεί ότι οφείλεται στο γεγονός πως δεν προβλέφθηκαν, ούτε αύξηση των voucher για τα ΚΔΑΠ, αλλά και για τους βρεφικούς και παιδικούς σταθμούς, ούτε επιπλέον πόροι, ειδικά για τις δημοτικές δομές, ούτε ανακατανομή των αδιάθετων voucher από βρεφικούς και παιδικούς Σταθμούς σε ΚΔΑΠ.
  «Για ακόμη μία φορά αγνοήθηκαν οι θέσεις μας και οι ομόφωνες αποφάσεις της ΚΕΔΕ και των ΠΕΔ, και διαμορφώθηκε ένα πλαίσιο στο ίδιο αποτυχημένο μοτίβο με τα προηγούμενα χρόνια. Επιπλέον, με την θετική πρωτοβουλία για το διευρυμένο ολοήμερο στα δημοτικά σχολεία, οι δημοτικές δομές, που στην πλειοψηφία τους λειτουργούν σε δημοτικά σχολεία, θα μειώσουν αναγκαστικά τη λειτουργία τους σε μια μόνο βάρδια και οι γονείς θα κατευθυνθούν στις ιδιωτικές δομές» υπογραμμίζει χαρακτηριστικά ο ίδιος.
  Γνωστοποιεί μάλιστα οτι η αυτοδιοίκηση διεκδικεί:
  *Επαναφορά του προηγούμενου καθεστώτος σύζευξης και τοποθέτησης, με ταυτόχρονη κατάργηση του συστήματος voucher.
 • *Τα αδιάθετα ποσά των βρεφικών και παιδικών σταθμών από την κατανομή να διατεθούν στα δημοτικά ΚΔΑΠ μέχρι 1 Νοεμβρίου 2022.
  *Μόνιμες θέσεις εργασίας για το ήδη υπάρχον προσωπικό που καλύπτει πάγιες και διαρκείς ανάγκες των δομών
 • *Να αναζητηθούν επιπλέον πόροι τουλάχιστον 50.000.000 ευρώ αποκλειστικά και μόνο για τις δημοτικές δομές και αύξηση της τιμής του voucher τουλάχιστον κατά 30%, λόγω της ενεργειακής κρίσης.
  makthes.gr

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο