Παιδική κακοποίηση: Εκπαιδευτική ημερίδα σε στελέχη των Παιδικών-Βρεφονηπιακών Σταθμών του Δήμου Αλεξ/πολης

Την Τετάρτη 18 Μαΐου 2022 τα στελέχη του Συμβουλευτικού Κέντρου Γυναικών Αλεξανδρούπολης συμμετείχαν στην Εκπαιδευτική Ημερίδα με τίτλο «Κύκλος Εκπαιδευτικών Δράσεων για την Ανίχνευση της Παιδικής Κακοποίησης» μαζί με εξαιρετικούς και ιδιαίτερα ευαισθητοποιημένους ανθρώπους που στελεχώνουν τους Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Η εν λόγω εκδήλωση διεξήχθη στην κατάμεστη αίθουσα του Δημοτικού Θεάτρου Αλεξανδρούπολης, σε συνεργασία με το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Αλεξανδρούπολης με Παράρτημα και την πλήρη στήριξη του Δήμου Αλεξανδρούπολης.
Σκοπός της ημερίδας ήταν η εκπαίδευση των εν λόγω στελεχών σε εργαλεία ανίχνευσης και διάγνωσης της βίας κατά των παιδιών, καθώς και η διαχείριση των περιστατικών παιδικής κακοποίησης, με συγκεκριμένες πρακτικές που υιοθετούν την οπτική του φύλου. Φαίνεται ότι ο έγκαιρος εντοπισμός της κακοποίησης συμβάλλει στην αποτελεσματικότερη διαγνωστική-υποστηρικτική διαδικασία.
Στο πάνελ των ομιλητών/τριών η κα Χριστίνα Γκασίδου, Κοινωνική Λειτουργός του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η κα Αρχοντία Κύρογλου, Ψυχολόγος του Συμβουλευτικού Κέντρου Υποστήριξης Γυναικών-Θυμάτων Βίας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, η κα Χριστίνα Κουφογιάννη, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αλεξανδρούπολης και η κα Ξανθή Κεσκίνη, Κοινωνική Λειτουργός και Συντονίστρια του Κέντρου Κοινότητας Δήμου Αλεξανδρούπολης με Παράρτημα.

“Θεωρούμε ότι μέσα από την ευαισθητοποίηση και εκπαίδευση είναι δυνατόν να τροποποιηθούν οι στάσεις και οι αντιλήψεις των στελεχών των Παιδικών-Βρεφονηπιακών Σταθμών απέναντι στο ζήτημα της παιδικής κακοποίησης. Ένα ζήτημα το οποίο σύμφωνα με το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού, η κακοποίηση ανηλίκων στην Ελλάδα αποτελεί ένα σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα με διαστάσεις επιδημίας που πρέπει άμεσα να αντιμετωπιστεί. Αναλυτικότερα, προκύπτει ότι κάθε χρόνο κακοποιούνται στη χώρα μας περίπου 28.000 παιδιά, εκ των οποίων τα 2.000 είναι μέχρι 3 ετών. Είναι φανερό, λοιπόν, ότι τα στελέχη όλων των σχολικών βαθμίδων έχουν μια ειδική ευθύνη στην διαπίστωση της βίας και στη σωστή πρώτη αντιμετώπιση των περιστατικών, αφού σε πολλές περιπτώσεις στο μόνο σύστημα που απευθύνονται τα παιδιά-θύματα βίας είναι το εκπαιδευτικό.
Νιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε θερμά τις κυρίες Ξανθή Κεσκίνη και Χριστίνα Κουφογιάννη για την άψογη συνεργασία σε όλα τα επίπεδα, καθώς και όλους/ες όσους/ες παρευρέθηκαν στην ημερίδα για το αυξημένο ενδιαφέρον και τη συμμετοχή τους. Είμαστε βέβαιοι/ες ότι η διασύνδεση του Συμβουλευτικού Κέντρου με τους Παιδικούς-Βρεφονηπιακούς Σταθμούς θα συμβάλλει σημαντικά στην δημιουργία ενός ευρύτερου δικτύου υποστήριξης με απώτερο σκοπό την πρόληψη και την αντιμετώπιση του εν λόγω φαινομένου”. σημειώνεται…

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο