O πόλεμος, η ενεργειακή κρίση και η συνεχής άνοδος στις τιμές των υλικών «φρέναραν» την κίνηση που είχε αρχίσει να ανακάμπτει, λέει ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Γ. Γεωργιάδης.
Της Κικής Ηπειρώτου
Έντονο οικιστικό πρόβλημα είχε προκαλέσει στην Αλεξανδρούπολη η δεκαετής οικονομική κρίση, σε συνδυασμό με τη διετία της πανδημίας του κορωνοϊού, αφού στην περιοχή μας η οικοδομική δραστηριότητα είχε «παγώσει» σχεδόν ολοκληρωτικά από το 2011.
Κι ενώ, από τα μέσα της περσινής χρονιάς, το ενδιαφέρον άρχισε σιγά σιγά να αναθερμαίνεται κι αυτό να μεταφράζεται σε σχέδια και συμφωνίες για ανέγερση νέων οικοδομών, ήρθε ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση για να ορθώσουν νέα εμπόδια τόσο σε όσους επιθυμούν να αποκτήσουν ένα σπίτι, όσο και στον ήδη δοκιμαζόμενο κλάδο των κατασκευαστών.
Κάνοντας έναν απολογισμό της τελευταίας διετίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Αλεξανδρούπολης Γιώργος Γεωργιάδης υπογραμμίζει μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ: «Από τα μέσα του 2021 μέχρι και τα μέσα του 2022 υπήρχε μία καλή κίνηση στην οικοδομική δραστηριότητα. Μετά από τα μνημόνια και την οικονομική κρίση, ήρθε η πανδημία, κι όταν ομαλοποιήθηκε η κατάσταση με τα εμβόλια, ξεκίνησε ο κόσμος να δείχνει ενδιαφέρον και να κλείνουν οι πρώτες συμφωνίες μετά από σχεδόν 10 χρόνια. Όμως, εδώ, υπάρχει ένα θέμα. Για να ξεκινήσει μία οικοδομή, σημαίνει ότι η συμφωνία έχει κλείσει πριν 4-5 μήνες. Έτσι, ακόμη και μέσα στο 2022 υλοποιούνταν έργα βάσει συμφωνιών που είχαν κλείσει το 2021. Από τις αρχές, όμως, του 2022 προέκυψε ο πόλεμος στην Ουκρανία και η ενεργειακή κρίση. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να αυξάνονται, μέχρι και σήμερα, διαρκώς, σε εβδομαδιαία βάση, οι τιμές όλων των οικοδομικών υλικών. Όπως ήταν αναμενόμενο, προκλήθηκε μεγάλη ανασφάλεια στον κόσμο, κι έτσι, τους τελευταίους μήνες του ’22 έχουμε και πάλι κάμψη στην οικοδομική δραστηριότητα».
Η κατάσταση αυτή είχε δύο συνέπειες: Είτε τα έργα που είχαν προγραμματιστεί να μην ξεκινήσουν καθόλου, είτε όσα είχαν ξεκινήσει να συνεχίζονται, καθώς οι επιχειρήσεις δεσμεύονται από τα συμφωνητικά που έχουν υπογράψει, και το επιπλέον κόστος που έχει προκύψει να καλύπτεται από την τσέπη των κατασκευαστών, προκαλώντας, όπως είναι λογικό, πολλά προβλήματα στις επιχειρήσεις. Επιπλέον «χασούρα» για τους κατασκευαστές υπάρχει και στις περιπτώσεις που κάποια διαμερίσματα είχαν πουληθεί από τα σχέδια ακόμη, με τιμές του 2021, κι όχι με τις νέες τιμές που ίσχυαν κατά την ολοκλήρωσή τους. Υπάρχουν και περιπτώσεις που οι τιμές πώλησης των νέων διαμερισμάτων ανέβηκαν, δίχως όμως να είναι εφικτή η πώλησή τους.
«Πολλά έργα έχουν παγώσει, δηλαδή δεν έχουν ξεκινήσει καν, άλλα έχουν αναβληθεί, ενώ όσα λόγω συμφωνιών δεν μπορούν να σταματήσουν, χρηματοδοτούνται από εμάς. Η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη. Η οικοδομική δραστηριότητα εξαρτάται από την ψυχολογία της αγορά και του κόσμου. Πλέον, υπάρχει ανασφάλεια, που οφείλεται σε πολλούς παράγοντες, στο κόστος διαβίωσης, στο κόστος των υλικών, στις αυξήσεις των επιτοκίων… Είναι κρίμα μετά από 10 χρόνια οικονομικής κρίσης, 2 χρόνια πανδημίας να έρχεται ο πόλεμος και η ενεργειακή κρίση και να δημιουργεί όλη αυτή την κατάσταση», τονίζει ο κ. Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως σε όλα αυτά, έρχεται να προστεθεί και η αισχροκέρδεια κάποιων που λειτουργούν μονοπωλιακά, επιβαρύνοντας το κλίμα. Συμπερασματικά, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κατασκευαστών Αλεξανδρούπολης, σημειώνει πως για την ώρα τηρείται από όλες τις πλευρές στάση αναμονής, καθώς υπάρχει η δυναμική ζήτηση του κόσμου για νέα σπίτια, αλλά όχι και η δυνατότητα για να ανταποκριθεί στις νέες τιμές.
«Ελπίζουμε πως θα υπάρξει κάποια στιγμή σταθεροποίηση της κατάστασης, ώστε να υπάρξει στη συνέχεια μία διόρθωση των τιμών, που, βέβαια, δεν θα πέσουν ποτέ στα επίπεδα του 2020».