«Παγκόσμια Ημέρα για την Γυναίκα… γιατί είναι το 8ο θαύμα του κόσμου»  

Υπό την αιγίδα της Περιφέρειας τιμήθηκαν γυναίκες που ξεχωρίζουν με την δράση και το έργο τους σε όλες τις ενότητες της Αν. Μακεδονίας Θράκης

Του Νικόλαου Πετρίδη

Σε μια σεμνή και συμβολική επετειακή εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο «Grecotel Astir Egnatia» της Αλεξανδρούπολης, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης τιμήθηκαν γυναίκες που ξεχώρισαν και ξεχωρίζουν με την δράση τους, στον επαγγελματικό, αθλητικό, πνευματικό, καλλιτεχνικό και εθελοντικό τομέα η καθεμία. Γυναίκες ξεχωριστές και από τις πέντε περιφερειακές ενότητες της Περιφέρειας.

Την εκδήλωση η οποία έχει γίνει θεσμός για την Περιφέρεια εδώ και μια πενταετία και πραγματοποιείται κάθε χρόνο σε διαφορετική πόλη της, τίμησαν με την παρουσία τους όλοι οι επικεφαλής αντιπερειφερειάρχες, με προεξέχοντα τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο. Την εκδήλωση συντόνιζε η Υπεύθυνη Δημοσίων Σχέσεων και Εκδηλώσεων της ΠΑΜΘ κα Κατερίνα Φωτιάδου.

Χαιρετισμό εξ αρχής απηύθυνε ο Περιφερειάρχης κος Μέτιος, τονίζοντας τον ρόλο της γυναίκας στον κόσμο και υπενθυμίζοντας ότι φέτος η Παγκόσμια Κοινότητα, δίνει το σύνθημα κατά της προκατάληψης εναντίων των γυναικών. Σημείωσε πως η γυναίκα, βρίσκει πολύ περισσότερα εμπόδια για να καταξιωθεί και να σταθεί στην σημερινή κοινωνία ισάξια και ισότιμα με τον άντρα. Τέλος ευχαρίστησε τις γυναίκες του τόπου μας για την προσφοράς τους στο κοινωνικό σύνολο.                               Κεντρική ομιλήτρια και μία από τις τιμώμενες της βραδιάς, ήταν η κα Μαρία Λαμπροπούλου, καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβυολογίας του τμήματος Ιατρικής Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Με μια πολύ ενδιαφέρουσα αναδρομή από την αρχαιότητα έως και τις ημέρες μας, παρέλασαν από μπροστά μας γυναίκες όπως η φιλόσοφος Υπατία η Αλεξανδρινή, η Αγνοδίκη η Αθηναία η πρώτη γυναίκα γυναικολόγος, η Αγγελική Παναγιωτάτου η πρώτη ελληνίδα καθηγήτρια Πανεπιστημίου της Ιατρικής, η Μαρία Κιουρί με τις μελέτες για την ραδιενέργεια και των εφαρμογών της στην ιατρική, η Έμελιν Πάνκχερστ η σουφραζέτα που αγωνίστηκε για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών, η Ρόζαλιντ Φράνκλιν που ανακάλυψε την δομή του ανθρωπίνου DNA, η Μάργκαρετ Χάμιλτον που με το λογισμικό της έγιναν οι υπολογισμοί για να πάει ο άνθρωπος στο φεγγάρι, η τεράστια ζωγράφος Φρίντα Κάλο, η Αννέτ Κέλεμαν η κολυμβήτρια και τόσες άλλες που γνώρισαν τον χλευασμό και την απαξιώση της κοινωνίας λόγω του γυναικείου φύλου τους. Τόνισε τον πολυδιάστατο και δύσκολο ρόλο των γυναικών ως μητέρες, συζύγους, κόρες, γιαγιάδες, νοικοκυρές που η συμβολή τους στην ανθρώπινη διάσταση είναι ανεκτίμητη, αφιερώνοντας την παρουσίαση της στις γυναίκες που πλήρωσαν με την ζωή τους το γεγονός ότι γεννήθηκαν γυναίκες!

Σε δηλώσεις των πρωταγωνιστών της βραδιάς είχαμε τον Περιφερειάρχη κ. Χρήστο Μέτιο να αναφέρει «ότι σήμερα τιμάμε και βραβεύουμε γυναίκες που διακρίθηκαν στην πολιτική, τον πολιτισμό, τον αθλητισμό τις τέχνες με τις δυσκολίες που αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τους άνδρες». Η εκδήλωση τόνισε θεσμοθετείται πλέον για την περιφέρεια μας. Τέλος επισήμανε πως το σύνθημα μας θα πρέπει να είναι «Σπάστε τις προκαταλήψεις εναντίον των γυναικών». Η καθηγήτρια Ιατρικής και κεντρική ομιλήτρια κα Λαμπροπούλου είπε ότι αφιερώνει την σημερινή βραδιά, στις γυναίκες που τον τελευταίο διάστημα έπεσαν άδικα θύματα του εγκλήματος της γυναικοκτονίας. Οι σημερινές μητέρες πρέπει να μάθουν στα παιδιά τους, αγόρια και κορίτσια τον αλληλοσεβασμό. Το μήνυμα που πρέπει να στείλουμε πρέπει να είναι αγάπη και αλληλοσεβασμός μεταξύ μας.

Τέλος η κα Ντιντέμ Αλήτσογλου, δικηγόρος και ζωγράφος δήλωσε ενθουσιασμένη που παρευρίσκεται στην εκδήλωση ως τιμώμενο πρόσωπο. Οι γυναίκες δεν θα πρέπει να σταματήσουν να κάνουν τα όνειρα τους πραγματικότητα και να είναι πάντα αισιόδοξες για να τα καταφέρουν στις δυσκολίες της ζωής. Πηγή έμπνευσης για τα έργα της αναφέρει, είναι γεγονότα της ζωής της αλλά και η φύση, την οποία μπορούμε να παρατηρούμε και πάντα έχει κάτι να μας δείξει. Συμπληρώνοντας στα παραπάνω τονίζει πως «οι θλίψεις και οι απώλειες που είχα στην προσωπική μου ζωή μου έδωσαν περισσότερη δύναμη να καταφέρω αυτά που ήθελα». Σεβασμό από τους άνδρες ζήτησε και αλληλεγγύη μεταξύ των γυναικών.

Το μήνυμα της σημερινής ημέρας 8 Μαρτίου, είναι ότι όσο αξίες όπως ο σεβασμός, η ισότητα, η ελευθερία επιλογών, τα όνειρα αλλά και η ίδια η ζωή των γυναικών, θα παραμένουν φυλακισμένες στα στεγανά των ανελεύθερων κοινωνιών που ζούμε δεν θα είναι ημέρα γιορτής, αλλά ημέρα υπενθύμισης ενός συνεχούς αγώνα επιβίωσης για την κάθε γυναίκα.

ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΠΟΥ ΒΡΑΒΕΥΘΗΚΑΝ

Η βράβευση των γυναικών ανά περιφερειακή ενότητα

Από την περιφερειακή ενότητα Έβρου:

Μαρία Λαμπροπούλου, Καθηγήτρια Ιστολογίας – Εμβρυολογίας του Τμήματος Ιατρικής του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης                                              Αριστέα Δαστερίδη , Αθλήτρια Στίβου Μ.Γ.Σ. Εθνικού Αλεξανδρούπολης

Μαρία Νικολέτα Αντωνιάδη Αθλήτρια Στίβου «Μυρμιδόνων» Διδυμοτείχου

Από την περιφερειακή ενότητα Ροδόπης:

Ντιντέμ Αλήτσογλου, Δικηγόρος – Ζωγράφος

Μαρία Τρυφωνίδου, τέως Νομαρχιακή Σύμβουλος , νυν Δημοτική Σύμβουλος Δήμου Μαρωνείας -Σαπών

Από την περιφερειακή ενότητα Ξάνθης:

Κωνσταντίνα Καλλιντζή, Αρχαιολόγος, Προϊσταμένη Αρχαιολογικής Υπηρεσίας Ξάνθης, Δντρια Μουσείου Αβδήρων

Φιλανθρωπική Επιτροπή «Γυναίκες της Αγάπης», του Συλλόγου Εθελοντών Αιμοδοτών Ν. Ξάνθης «Η ΑΓΑΠΗ» (βραβεύτηκαν εννέα κυρίες του Συλλόγου)

Από την περιφερειακή ενότητα Καβάλας:

Αυγή Χρυσανθίδου, Επιχειρηματίας, Πρόεδρος της Δομής «Μέριμνα Παιδιού Καβάλας»

Γεωργία Χιόνη, Δικηγόρο, Συγγραφέας – Σκηνοθέτης

Μαρία Δαλκίτση, Οικονομολόγος, Ιδιοκτήτρια λογιστικού γραφείου, Αντιπρόεδρος Οικονομικού Επιμελητηρίου 2ου Τοπικού Διαμερίσματος

Από την περιφερειακή ενότητα Δράμας:

Μαρία Γιουλούμη, τέως Επιστημονικά Υπεύθυνη του Κέντρου Υγείας Προσοτσάνης

Αννα Ντινάκη – Κονδυλάκη, Πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Δράμας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο