room-to-grow-bnner

«Πολιτική με αξίες, που θα στηρίζει τους πολίτες της, τους Θεσμούς και το κράτος δικαίου»

Συνέντευξη με τον υποψήφιο Βουλευτή Έβρου της Νέας Δημοκρατίας Παναγιώτη Φαραντάτο

Της Κικής Ηπειρώτου

Τους στόχους, τις σκέψεις και πτυχές του προγράμματος της Νέας Δημοκρατίας μοιράζεται σήμερα μαζί μας ο υποψήφιος Βουλευτής Έβρου του κόμματος Παναγιώτης Φαραντάτος. Οι φοροελαφρύνσεις και οι μεταρρυθμίσεις, τα μέτρα στήριξης του πρωτογενούς τομέα και των εργαζομένων, η αντιμετώπιση του μεταναστευτικού ζητήματος. Βασική του μέριμνα, όπως λέει, στην περίπτωση που εκλεγεί, είναι να φέρνει σε επαφή και να ακουστούν, στο κέντρο των αποφάσεων, οι άνθρωποι του Έβρου,«που για χρόνια τώρα δεν ακούγονται».

Γιατί με τη Νέα Δημοκρατία και τον Κυριάκο Μητσοτάκη;  

Πράγματι, με ρωτούν, συνέχεια και σχεδόν σε κάθε συνέντευξη, γιατί  εσύ, Στρατηγέ, στην πολιτική;  Δεν έχεις το χώρο ν΄ αλλάξεις τίποτα. Είναι όλα καθορισμένα. Απαντώ, και επαναλαμβάνω,  λοιπόν ξεκάθαρα. Κατεβαίνω στην πολιτική γιατί έμαθα να μάχομαι, έμαθα να είμαι μπροστά, στα δύσκολα. Και η εικόνα της Νέας Ελλάδας, που αλλάζει και κοιτάζει με αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση το αύριο, είναι  λόγος να είμαι μπροστά σε τούτο τον αγώνα. Η εικόνα του Έβρου μας που μπορεί να είναι «μπροστάρης» σε μια πραγματική ανάπτυξη, που παράγει και προοδεύει, μακριά από στερεότυπα και  χθεσινές νοοτροπίες, είναι λόγος να συμβάλλω και εγώ με τις δυνάμεις μου.

Ξέρετε, σαν οικογένεια, έχουμε μια πορεία ζωής, τρεις γενιές τώρα, με συγκεκριμένο αξιακό κώδικα. Ζήσαμε σε κάθε γωνιά της Ελλάδος. Τα παιδιά μου και τα δυο συνεχίζουν αυτό το ταξίδι. Με πυξίδα την Ελλάδα μας, το Έθνος μας, τις ακριτικές περιοχές μας,  τους νέοι μας, την οικογένεια, τις αξίες και τα ιδανικά μας.

Για αυτό είμαι και εγώ εδώ, ώστε να δώσουμε στην πολιτική την αξία που αναζητά και δεν τη βρίσκει τα τελευταία χρόνια. Πολιτική με αξίες, λοιπόν. Πολιτική που θα στηρίζει τους πολίτες της, θα στηρίζει τους Θεσμούς και το κράτος δικαίου.

Για αυτή την πολιτική που θα ταυτίζει την Πατρίδα με τους δικούς της ανθρώπους. Και  η Νέα Δημοκρατία έχει αποδείξει ότι αγαπά την Ελλάδα περισσότερο από το Κόμμα! Να γιατί είμαι εδώ.. Και θα σταθώ μόνο σε μια αποστροφή του λόγου του, που λέει πολλά, «δεν θα σας υποσχεθώ τίποτε που δεν θα μπορώ να το κάνω». Αυτή είναι με απλά λόγια η διαφορά του πολιτικού από τον πολιτικάντη. Να γιατί είμαι με τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Τι σας λένε οι Εβρίτες στις συναντήσεις σας μαζί τους; Ποιες είναι οι αγωνίες, τα προβλήματα και τα θέλω τους;

Στα πολλά χρόνια της υπηρεσίας μου στον Έβρο, γνώρισα πολλούς στρατιώτες και πολίτες της περιοχής, αφουγκράστηκα τις αγωνίες τους, και δώσαμε μικρές και μεγάλες μάχες για την ασφάλεια και την επιτυχή πορεία αυτού του τόπου. Εκείνο που αντιλήφθηκα όλα τούτα τα χρόνια  και θα σας το πω ευθέως και με κάθε ειλικρίνεια, είναι ότι αυτοί οι άνθρωποι που ζουν στον Έβρο και φυλάσσουν Θερμοπύλες, κάνουν το χρέος τους, στην Πατρίδα, ζώντας, απλά, στον τόπο αυτό. Ξεκινά, δηλαδή η προσφορά τους μόνο και μόνο που υπάρχουν εδώ και αντιμετωπίζουν τις δυσκολίες των ακριτικών περιοχών.

Το μεγάλο παράπονό τους είναι ότι το Αθηνοκεντρικό κράτος, δυστυχώς, δεν αντιλαμβάνεται τούτη τη σημασία.  Δεν τους λέει κάτι αυτή η προσπάθεια των πολιτών του Έβρου, των ακριτών μας, με τόσες δυσκολίες στην καθημερινότητά τους, να αναπτύξουν τον τόπο αυτό. Και ειδικά η αριστερή Κυβέρνηση, με τις ιδεολογικές εμμονές και το κομματικό συμφέρον, που λειτουργεί  με  αδιαφορία για οτιδήποτε έχει σχέση με πατριωτισμό και εθνικό συμφέρον, όχι μόνο δεν συμπαραστάθηκε, αλλά κατέστρεψε τα συγκριτικά πλεονεκτήματα του Έβρου.

Κατέστρεψε την βιοτεχνία, αφάνισαν τους αγρότες και κτηνοτρόφους, και αποβιομηχάνισαν την περιοχή. Έδιωξαν τα νέα παιδιά μας και το μέλλον μας μακριά σε ξένες χώρες..

Μας κατάντησαν μια από τις πιο πτωχές γωνιές στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η εγκατάλειψη της Θράκης είναι ένα αληθινό γεγονός και θέτω τις δικές μου δυνάμεις στο μεγάλο θέλω και στην απαίτηση των πολιτών του Έβρου μας, να αντιστρέψουμε αυτή την κατάσταση.

 Ποια είναι τα σημεία-κλειδιά στο πρόγραμμα της ΝΔ για την οικονομία; Υπό ποιες προϋποθέσεις θα υπάρξουν οι φοροελαφρύνσεις για τις οποίες έχει μιλήσει ο πρόεδρος και πότε τοποθετείται αυτό χρονικά;

Τα βασικά σημεία του προγράμματος μας ως προς την οικονομία, είναι η  εξασφάλιση περισσότερου διαθέσιμου εισοδήματος, για όλους, και η δικαιότερη φορολογία που απελευθερώνει την παραγωγικότητα και τη δημιουργικότητα.

Θέλουμε ο κάθε Έλληνας και η Ελληνίδα,  να εξασφαλίζει τη μεγαλύτερη δυνατή ποιότητα ζωής για τον εαυτό τους και την οικογένεια τους.

Ως προς τις φοροελαφρύνσεις, είναι ξεκάθαρο, στο πρόγραμμά μας, ποιες θα είναι και πότε. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι  μειώνουμε τον ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός διετίας για όλους τους ιδιοκτήτες. Στο σημείο αυτό, εγώ θα προτείνω, στα αρμόδια όργανα του κόμματος, να καταργηθεί πλήρως ο ΕΝΦΙΑ, στα ακριτικά χωριά με ορισμένο αριθμό κατοίκων.

Διατηρούμε το αφορολόγητο και μειώνουμε τον εισαγωγικό φορολογικό συντελεστή στα φυσικά πρόσωπα (μισθωτούς, ελεύθερους επαγγελματίες και αγρότες) από 22% σε 9% για εισοδήματα μέχρι 10.000 ευρώ.

Καταργούμε σταδιακά το τέλος επιτηδεύματος και την ειδική εισφορά αλληλεγγύης.

Θεσπίζουμε την αύξηση του κατώτατου μισθού σε ποσοστό διπλάσιο από το ποσοστό ανάπτυξης του ΑΕΠ. Υπολογίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός θα φτάσει έτσι στα 730 ευρώ, μέχρι το 2022.

Μειώνουμε σταδιακά τις εισφορές σε κύρια σύνταξη από 20% σε 15% εντός της τετραετίας.

Μειώνουμε τον ΦΠΑ, με καθιέρωση τελικά δύο βασικών συντελεστών 11% και 22%, από 13% και 24% σήμερα. Και διατηρούμε βέβαια τον υπερμειωμένο συντελεστή του 6% ως έχει. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν, ότι με σχέδιο και πρόγραμμα θα προβούμε σε αυτό που έχουμε πει τόσο καιρό, να απαλλάξουμε τους πολίτες και τις επιχειρήσεις από την υπερφορολόγηση. Πολιτική με φόρους και χωρίς ανάπτυξη, είναι πολιτική φτώχια, μιζέριας και πλήρως αποτυχημένη.

 Υπάρχει ελπίδα για τον πρωτογενή τομέα στον Έβρο; Τι προτείνει το κόμμα σας;

Σε συναντήσεις μου με ανθρώπους που έχουν επενδύσει και δουλέψει με σοβαρότητα στον πρωτογενή τομέα, και είναι πολλοί αυτοί στον Έβρο, αλλά και με τον απλό αγροτικό και κτηνοτροφικό κόσμο, διακρίνω μια μεγάλη απογοήτευση. Ειλικρινά σας λέω, με απασχολεί πολύ αυτό το θέμα. Πώς θα βρούμε τρόπους να αναστρέψουμε αυτό το κλίμα. Μου λένε ξεκάθαρα εάν δεν παρθούν τώρα μέτρα σωστά, μέτρα με σχέδιο, θα χάσουμε τις περιουσίες μας και τα σπίτια μας.  Εκτιμώ ότι πρέπει να στηρίξουμε τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους να αφήσουν πίσω ξεπερασμένες πρακτικές του παρελθόντος, και να βρούμε τρόπο να τους βοηθήσουμε να περάσουν σε μια νέα εποχή, με ποιοτικά και διεθνώς ανταγωνιστικά προϊόντα, που θα προσφέρουν μεγαλύτερο εισόδημα και νέες θέσεις απασχόλησης, ώστε να μην φεύγουν τα παιδιά μας από τον τόπο αυτό.

Από τα πρώτα μέτρα θα είναι η μείωση  του φόρου των αγροτικών επιχειρήσεων από το 28% στο 20% και μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30%. Μείωση της φορολογίας στο 10% για τις ομάδες παραγωγών και τα συνεργατικά σχήματα, δίνοντας έτσι κίνητρα μέσα από τη συνεργασία να μειώσουν τα έξοδα παραγωγής και να αυξήσουν τη διαπραγματευτική τους δύναμη, επιτυγχάνοντας καλύτερους όρους και καλύτερες τιμές.

Σχεδίαση ειδικών προγραμμάτων ενίσχυσης των αγροτών και κτηνοτρόφων που αξιοποιούν τη νέα τεχνολογία και συμμετέχουν ενεργά σε προγράμματα κατάρτισης για να κάνουν τις μονάδες τους εξωστρεφείς κι ανταγωνιστικές.

Προώθηση της παρουσίας του ιδιωτικού ασφαλιστικού τομέα, συνδυαστικά με τον κρατικό ΕΛΓΑ και τα ΠΣΕΑ, για την κάλυψη των ζημιών στους παραγωγούς, ειδικά τις ζημιές που προέρχονται από τις κλιματικές αλλαγές, ώστε η σοδειά να ασφαλίζεται για τους πραγματικούς κινδύνους, τα ασφάλιστρα να είναι πιο ορθολογικά και οι αποζημιώσεις στην ώρα τους.

Εντατικοποίηση των ελέγχων και αντιμετώπιση των παράνομων ελληνοποιήσεων προϊόντων.

Όπως είναι φανερό, υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο. Εδώ έχω να πω ότι μεριμνά μου, στην περίπτωση που εκλεγώ, είναι να φέρνω σε επαφή και να ακουστούν, στο κέντρο των αποφάσεων, οι άνθρωποί μας εδώ. Οι άνθρωποι που βιώνουν καθημερινά τις δυσκολίες του πρωτογενούς τομέα, σε μια ιδιαίτερη περιοχή όπως ο Έβρος. Έχουν και εμπειρία και γνώση. Και χρόνια τώρα δεν ακούγονται.

 Τι απαντάτε σε όσους λένε πως η ΝΔ «φλερτάρει» με την ακροδεξιά; Πώς εννοείτε εσείς τον πατριωτισμό και τι θα κάνει το κόμμα με τη Συμφωνία των Πρεσπών;

Ξέρετε όλα αυτά περί εθνικισμού και ακροδεξιάς στροφής της ΝΔ, είναι αποτέλεσμα ενός αριστερού παραλογισμού που εκφυλίζει την έννοια του πατριωτισμού, αλλά και μιας ισχυρής προπαγάνδας, που τη συνηθίζουν εκεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Διαστρεβλώνουν κατά σύστημα την άλλη άποψη. Εδώ, το ΟΧΙ ενός δημοψηφίσματος το έκαμαν ΝΑΙ, θα διστάσουν να αλλοιώσουν την έννοια του πατριωτισμού; Αυτοί που θεωρούν μίασμα τη θρησκεία, την αριστεία, έχουν αναλάβει μια εργολαβία, να περάσει ότι είναι εθνικιστικό και ακραίο να θες να προστατεύσεις τα σύνορα της πατρίδας σου, να θες ασφάλεια στα χωριά και στις γειτονιές, να είσαι υπερήφανος για τη Μακεδονία μας. Πατριωτισμός λοιπόν, είναι όλα τα ιδανικά και οι αξίες που σας ανέφερα παραπάνω, είναι η αγάπη για τον τόπο σου, για τον λαό σου, με σεβασμό όμως στην Πατρίδα των άλλων λαών, με σεβασμό στο Διεθνές δίκαιο.

Όσον αφορά στην Συμφωνία των Πρεσπών, το κράτος έχει συνέχεια, αυτό είναι γνωστό!  Η τήρηση των διεθνών δεσμεύσεων και συμφωνιών της χώρας ενέχει μία ιδιαίτερη σπουδαιότητα. Έχουμε συναίσθηση και αντιλαμβανόμαστε τις σοβαρές συνέπειες που μπορεί να προκύψουν από μία παραβίαση της αρχής της τήρησης των υπεσχημένων, και μάλιστα σε διεθνές τώρα επίπεδο. Για αυτό, καλλίτερο «το προλαμβάνειν παρά το θεραπεύειν».    Γι’ αυτό, η διαχείριση αυτής της εθνικής υπόθεσης από την Κυβέρνηση του κ. Τσίπρα και του κ. Κοτζιά δεν ήταν απλώς κακή, ήταν κάκιστη. Όπως έχουμε πει, θα ξεκινήσουμε με μια δυναμική επικοινωνιακή καμπάνια για την ελληνικότητα της Μακεδονίας και βήμα – βήμα, θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν να προστατεύουμε τα εθνικά συμφέροντα. Δεν είναι εύκολο, σίγουρα.

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει πως στο «κρυφό» πρόγραμμα της ΝΔ είναι η 7ήμερη εργασία και η απουσία ελέγχων από τον ΣΔΟΕ. Πώς σχεδιάζει να προστατεύσει και να ενισχύσει τον εργαζόμενο του ιδιωτικού τομέα  μία πιθανή κυβέρνηση ΝΔ;  

Αυτά περί κρυφού προγράμματος είναι ανοησίες. Εμείς στη ΝΔ θεωρούμε ότι οι ιδιωτικοί υπάλληλοι, και ιδιαίτερα οι χαμηλόμισθοι, έβαλαν πλάτη για να μείνει η χώρα όρθια, και είναι καιρός να ανταμειφθούν για τις θυσίες τους. Και έτσι, πέρα από τις φοροελαφρύνσεις που σας ανέφερα και την αύξηση του βασικού μισθού, θα ληφθούν μέτρα που θα διασφαλίζουν τα εργασιακά δικαιώματα, με σεβασμό στον κόπο, τον ιδρώτα  και την αξιοπρέπεια των εργαζομένων.  Εγγυόμαστε την τήρηση της εργατικής νομοθεσίας, αξιοποιώντας την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τα νέα συστήματα για στοχευμένους και ουσιαστικότερους ελέγχους.

Καθιερώνουμε λευκό μητρώο επιχειρήσεων και επιβραβεύουμε με χαμηλότερες εισφορές τις επιχειρήσεις που είναι ασφαλιστικά συνεπείς και σέβονται τους εργαζομένους τους και την εργατική νομοθεσία.

Παρέχουμε κίνητρα στις επιχειρήσεις για να δίνουν πρόσθετες παροχές στους εργαζομένους τους είτε με τη μορφή δωρεάν μεταφοράς στην εργασία τους, είτε με επιπλέον ασφαλιστικές παροχές, είτε και με συμμετοχή στα κέρδη, είτε με ειδικά προγράμματα απόκτησης μετοχών.

Και πέραν όλων αυτών θα σταθούμε δίπλα στους εργαζομένους γονείς, προβλέποντας:

Αύξηση του αφορολόγητου ορίου κατά χίλια (1.000) ευρώ για κάθε παιδί.

2.000 ευρώ για κάθε παιδί που θα γεννιέται στην Ελλάδα.

Υπαγωγή όλων τα βρεφικών ειδών και των ειδών πρώτης ανάγκης για τις νέες μητέρες στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ.

Επέκταση του ωραρίου των παιδικών σταθμών, με ποιοτικό πρόγραμμα και τις κατάλληλες υποδομές, ούτως ώστε να ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων.

Ενίσχυση των ολοήμερων σχολείων, με ουσιαστικό πρόγραμμα δραστηριοτήτων και μελέτης.

 Μείζον θέμα για την περιοχή μας το μεταναστευτικό. Ποιες λύσεις προτείνετε για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπισή του;

Πράγματι είναι μείζον το θέμα του Μεταναστευτικού, ειδικά για την περιοχή του Έβρου. Δεκάδες λαθρομετανάστες, έρχονται, όχι μόνο από τα χερσαία σύνορα, αλλά  και δια θαλάσσης πλέον, καθημερινά, στον νομό Έβρου.  Ενδεικτικά αναφέρω τον εντοπισμό και τη διάσωση συνολικά 71  λαθρομεταναστών που είχαμε τις τελευταίες ημέρες στην περιοχή μας.

Η ΝΔ στο πρόγραμμά της προβλέπει συγκεκριμένα μέτρα για το ζήτημα αυτό. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τα χωριά του Έβρου να ζουν σε ένα κλίμα ανασφάλειας και φόβου. Το πρόγραμμά μας προβλέπει λοιπόν αυστηρή φύλαξη, με σχέδιο, κλειστά κέντρα προσωρινής πρώτης υποδοχής και φιλοξενίας, όπου μέσα σε έξι εβδομάδες το αργότερο, θα ολοκληρώνεται η διαδικασία εξέτασης των αιτημάτων ασύλου, τόσο σε πρώτο, όσο και σε  δεύτερο βαθμό. Θα επιβάλουμε διαφάνεια στη διαχείριση του εθνικού και ευρωπαϊκού χρήματος, ώστε να δοθούν εκεί που πρέπει και να ενισχυθεί η φύλαξη. Επιπλέον, με ανθρωπιστικό καθαρά κριτήριο, θα εξαιρούμε τις οικογένειες με παιδιά, καθώς και άλλες ευάλωτες κοινωνικές ομάδες, από την υποχρέωση να παραμείνουν στα κλειστά κέντρα. Έχουμε σχέδιο και την πολιτική βούληση να επαναφέρουμε την τάξη.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο