Τι απάντησε σε ερώτηση του Μ. Μαλτέζου ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης. Παρά το γεγονός ότι τουλάχιστον 1.000 αυτοκίνητα τη μέρα πηγαίνουν στην Τουρκία για να προμηθευτούν καύσιμα, με αποτέλεσμα το κράτος να χάνει έσοδα
Της Κικής Ηπειρώτου
Πάνω από 1.000 αυτοκίνητα κάθε μέρα ξεκινούν από διάφορα σημεία του Έβρου με τελικό προορισμό τα πρατήρια βενζίνης της Τουρκίας. Οι άνευ προηγουμένου αυξήσεις στα καύσιμα, σε συνδυασμό με την έκρηξη στις τιμές της ενέργειας, αλλά και των βασικών ειδών διατροφής, έχει ως αποτέλεσμα η φυγή αυτή να είναι διαρκής και ανεξέλεγκτη.
Χαμένοι από την κατάσταση αυτή είναι οι πρατηριούχοι ιδιαίτερα του βορείου Έβρου, όπως μας έλεγε πριν λίγες μέρες η πρόεδρός τους Βάσω Καλαϊτζή, αλλά και το ίδιο το κράτος που χάνει πολλά εκατομμύρια ευρώ από τους φόρους που δεν εισπράττει.
Το θέμα τέθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης του Οικονομικό Επιμελητήριο της Ελλάδας- Economic Chamber of Greece με θέμα «Κόστος ενέργειας, πληθωρισμός και διεθνής αναταραχή: Πώς σκιαγραφείται το μέλλον για την ελληνική οικονομία;» από τον Μενέλαο Μαλτέζο, που είναι μέλος της Κεντρικής Διοίκησης του Οικονομικού Επιμελητηρίου και Εκπρόσωπος των Προοδευτικών Οικονομολόγων. Σε ερώτησή του προς τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαναθάση, ο κ. Μαλτεζος σημείωσε πως ο ειδικός φόρος κατανάλωσης θα πρέπει να μειωθεί, ώστε να αποτραπεί αυτό το κύμα προς τη γειτονική χώρα, με δεδομένο μάλιστα ότι, σύμφωνα με τα στοιχεία του προϋπολογισμού για τον Απρίλιο, τα κρατικά έσοδα από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης έχουν μειωθεί κατακόρυφα, κατά 108 εκ ευρώ.
Η απάντηση του Υπουργού
«Ο Έβρος είναι τμήμα της Θράκης, που είναι μια πολύ ευαίσθητη περιοχή και η Αλεξανδρούπολη αναβαθμίζεται ως ενεργειακό κέντρο. Αισθάνεται καλύτερα ο κόσμος που ζει στην περιοχή αυτή; Σαφώς και αισθάνεται! Έχει λάβει η κυβέρνηση μέτρα που είχε λάβει καμία κυβέρνηση στο παρελθόν για τη Θράκη; Φυσικά. Διευρύνθηκε η έννοια της παραμεθορίου για να μπορέσει ο Έβρος και οι άλλοι δύο νομοί να λάβουν επιπλέον κίνητρα, ιδιαίτερα ο Έβρος, που είναι το πιο κρίσιμο σημείο της πατρίδας μας. Για πρώτη φορά, θα το δείτε, ο αναπτυξιακός νόμος στηρίζει ιδιαίτερα τη Θράκη.
Ο ειδικό φόρος κατανάλωσης είναι ένα οριζόντιο μέτρο που έχει σχέση με τα έσοδα του κράτους. Αυτό που μπορούμε να δώσουμε το δίνουμε στους συμπολίτες μας που έχουν ιδιαίτερη ανάγκη. Η πολιτική μας στοχεύει στη στήριξη των οικονομικά πιο ευάλωτων συμπολιτών μας και θα συνεχίσουμε έτσι. Έρχεται όμως και η ρύθμιση για την ενέργεια που αναστέλλει, εξαφανίζει στην ουσία τη ρήτρα αναπροσαρμογής και θα δούμε από τον Ιούλιο μεγάλη μείωση στα τιμολόγια, τουλάχιστον κατά 85%. Αυτή είναι η πολιτική μας, ύψους σχεδόν 50 δις, εν μέσω κρίσης, για να κρατήσουμε την οικονομία, τα νοικοκυριά και τις θέσεις εργασίας», ανέφερε ο κ. Παπαθανάσης. Σχολιάζοντας την απάντηση του Υπουργού, ο κ. Μαλτέζος έγραψε στο λογαριασμό του στο fb:
«Δυστυχώς σήμερα δεν γίναμε σοφότεροι από τον Αν. Υπουργό Ανάπτυξης Νίκο Παπαθανάση για τις ουρές που σχηματίζουν οι κάτοικοι του #Έβρου στα πρατήρια καυσίμων της Τουρκίας και της Βουλγαρίας. Για ακόμα μία φορά η κυβέρνηση δείχνει αδύναμη να παρέμβει δραστικά και ουσιαστικά προς όφελος των Εβριτών για το καυτό θέμα των τιμών των #καυσίμων και του φορολογικού ανταγωνισμού παρότι συχνά πυκνά μας επικαλείται για επικοινωνιακούς και μόνο λόγους».