Το 6ο Γυμνάσιο θα στεγαστεί στο κενωθέν κτίριο του 4ου Γυμνασίου, όπως αναφέρθηκε πριν λίγο στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου
Της Κικής Ηπειρώτου
Δεν υπήρχε ποτέ επίσημη απόφαση για να στεγαστεί το 6ο Γυμνάσιο στο νέο κτίριο του ΚΕΓΕ, τονίστηκε μεταξύ άλλων, πριν λίγο, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης, όπου, όπως τονίστηκε, τόσο από τη δημοτική αρχή, όσο και από την προϊσταμένη της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης Έβρου Ελένη Πλακωτή, θα στεγαστούν, από τον Σεπτέμβριο, το 4ο Γυμνάσιο και το 2ο Γενικό Λύκειο.
Το θέμα συζητήθηκε μετά από αίτημα της παράταξης «Πόλη & Πολίτες», αν και στην αρχή, ο Δήμαρχος Γιάννης Ζαμπούκης ζήτησε την απόσυρση του θέματος, καθώς, αναφερθείς στη νομοθεσία, σημείωσε ότι οι αποφάσεις για μεταστέγαση σχολείων είναι στην αρμοδιότητα του Δημάρχου και δεν περνούν μέσα από δημοτικά συμβούλια.
Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης αντέδρασε λέγοντας πως είναι «πολιτικά ανέντιμο να μας κόβεται έτσι ο λόγος, οφείλατε να περιμένετε να ακούσετε την τοποθέτησή μας επί της ουσίας και να στείλετε όσα λέτε ότι προβλέπει η νομοθεσία για να τα διασταυρώσουμε».
Συνεχίζοντας, σημείωσε πως όταν αποφασίστηκε η ίδρυση του 6ου γυμνασίου, αυτό έγινε χωρίς να υπάρχει πρόβλεψη για τη στέγασή του, κάτι που δείχνει προχειρότητα και που λειτουργεί εις βάρος των μαθητών, της εκπαίδευσης γενικότερα, αλλά και των γονέων. Η χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ δόθηκε μετά από πολύ κόπο, όπως είπε, για να στεγαστούν στο ΚΕΓΕ το 4ο γυμνάσιο και το 2ο ΓΕΛ, τα οποία έχουν συγκεκριμένο αριθμό μαθητών. «Όχι για να στεγαστεί το 6ο που ο κ. Ζαμπούκης ψιθυρίζει ότι θέλει να στεγαστεί στο ΚΕΓΕ, το οποίο έχει 125 παιδιά. Αν δεν στεγαστεί το 4ο στο ΚΕΓΕ, παραβιάζεται όρος του ΕΣΠΑ και η διαχειριστική αρχή μας κουνάει ήδη το δάχτυλο ότι υπάρχει ο απόλυτος κίνδυνος να πληρώσουμε όλοι οι πολίτες κάποια εκατομμύρια… Δόξα τω θεώ να λένε οι γονείς πο έχουμε νέο σχολείο για τα παιδιά μας. Κύριε Ζαμπούκη, αφού τα κάνατε μούσκεμα, τώρα στεγνώστε τα, βγάλτε εσείς τα κάστανα από τη φωτιά», κατέληξε ο κ. Λαμπάκης.
Παίρνοντας το λόγο, ο δημοτικός σύμβουλος της ίδιας παράταξης, Γιώργος Κουκουράβας, σημείωσε πως ο λόγος που επιλέχθηκε η περιοχή του ΚΕΓΕ, για την ίδρυση των δύο νέων σχολείων, ήταν ότι σκοπός της συγκεκριμένης πρόσκλησης του ΕΣΠΑ ήταν να καλυφθούν γειτονιές που δεν έχουν σχολικές μονάδες, έτσι επιλέχθηκε η ανατολική πόλη που τόσα χρόνια τα παιδιά που έμεναν εκεί έπρεπε να μεταφέρονται προς το κέντρο. Ωστόσο, τόνισε κι αυτός από την μεριά του, ότι ο δικαιούχος – εν προκειμένω ο Δήμος- υποχρεούται να τηρήσει τους όρους και τις υποχρεώσεις ένταξης. Αν αποκλίνει, η διαχειριστική αρχή μπορεί να προβεί σε ανάκληση της απόφασης και απαίτηση επιστροφής ποσού.
«Όταν υποβάλλαμε τα προς ένταξη τα έργα, στο πλαίσιο αξιολόγησης από τη διαχειριστική αρχή, μας ζητήθηκε να απευθυνθούμε στη β’ βάθμια να μας γνωστοποιήσει ποια σχολεία προτείνει να μεταστεγαστούν εκεί. Το 2017, σε mail μού απάντησαν, για το 2ο ΓΕΛ και το 4ο γυμνάσιο. .. Για να το πω απλά, η διαχειριστική αρχή έδωσε τα λεφτά ανά κεφάλι μαθητή, οπότε δεν μπορούν να φοιτήσουν λιγότεροι μαθητές, από τους προβλεπόμενους, στα συγκεκριμένα σχολεία».
Ο δημοτικός σύμβουλος Χρήστος Γερακόπουλος, τέλος, σημείωσε πως μετά από τις αντιδράσεις των γονέων, μέλη της παράταξης επισκέφθηκαν την κα Πλακωτή, και διαπίστωσαν ότι δεν υπήρχε ποτέ αλλαγή απόφασης για μεταστέγαση στο ΚΕΓΕ του 6ου αντί για το 4ο. «Υπάρχει αυτό που υπήρχε από την αρχή και που βέβαια δεν μπορεί να αλλάξει» σχολίασε ο ίδιος.
Από την πλευρά της, η προϊσταμένη της Β’ βάθμιας σημείωσε πως μετά από έλεγχο στο αρχείο της υπηρεσίας, βρέθηκαν κάποιες εισηγήσεις από την προηγούμενη διοίκηση, που όντως ερχόταν σε αντίθεση με τις αποφάσεις και τις εγκρίσεις των κτιριολογικών προγραμμάτων των σχολείων στο ΚΕΓΕ.
«Όμως, έτσι ήταν τα πράγματα, υπήρχαν συγκεκριμένες κτιριολογικές μελέτες από το 2016, που αναφέρονταν στη μεταστέγαση 4ου γυμνασίου και 2ου ΓΕΛ στο ΚΕΓΕ. Συναντηθήκαμε με τον Δήμαρχο κι συμφωνήσαμε ότι έτσι πρέπει να πορευτούμε. .. Δεν σκοπεύαμε να ακυρώσουμε ένα έργο ΕΣΠΑ που με τόσο κόπο ο δήμος διασφάλισε για την πόλη μας. Δεν σκοπεύουμε να κάνουμε καμία ζημία. Όντως, η πρότασή μας, με το έγγραφό μας σήμερα, είναι να μεταφερθεί το 4ο στο ΚΕΓΕ, όπως και το 2ο ΓΕΛ. Επίσης, ζητάμε την μεταστέγαση του 4ου ΕΠΑΛ στο κενό κτίριο του 2ου ΓΕΛ, καθώς θα προκύψει πρόβλημα με την στέγαση των μαθητών, αφού από το 2021-2022 θα λειτουργήσουν 8 τμήματα».
Η κα Πλακωτή επισήμανε ακόμη πως τον Αύγουστο που ανέλαβε, υπήρχε προβληματισμός για το θέμα του 6ου, αφού δεν είχε προβλεφθεί η στέγη του. Τόνισε μάλιστα πως το 6ο έχει ιδρυθεί ήδη, σύννομα, λειτουργεί από πέρσι η Α’ τάξη του (στα κτίρια του 1ου και 3ου γυμνασίου), και δεν είναι ένα σχολείο που ιδρύεται τώρα, για να χρειάζεται να στείλει η υπηρεσία το θέμα έγκρισης ίδρυσής του στο δημοτικό συμβούλιο. Έτσι, η Β’ βάθμια ζητά από τον δήμαρχο, που είναι ο αρμόδιος, να εγκρίνει και τη μεταστέγαση του Πειραματικού Γυμνασίου στο κενωθέν κτίριο του 4ου γυμνασίου.
Όπως είπε, μέχρι στιγμής, στο 6ο Πειραματικό Γυμνάσιο, προβλέπεται να λειτουργήσουν 3 τμήματα για την Α’ γυμνασίου, ενώ θα λειτουργήσουν κι ακόμη 5 της Β’ γυμνασίου.
Από την Α’ τάξη του 6ου Γυμνασίου, από τα 125 παιδιά, τα 100 θέλουν να φοιτήσουν από το Σεπτέμβριο στο ΚΕΓΕ, δηλαδή στο 4ο Γυμνάσιο. Αυτά σε επίπεδο τάσης των προαιτήσεων, καθώς η πλήρης εικόνα θα διαμορφωθεί σε δεύτερο χρόνο.
Για την αναστάτωση που έχει προκληθεί σε γονείς και μαθητές, σημείωσε πως είναι φυσιολογική, ωστόσο ο νόμος δίνει τη δυνατότητα μετεγγραφών, κι έτσι, από 1 ως 15/9, όσοι μαθητές επιθυμούν να αλλάξουν σχολείο, θα μπορούν να υποβάλλουν τη σχετική αίτηση. «Έχουν καθησυχαστεί οι γονείς, τους έδωσα τη νομοθεσία να ενημερωθούν.. Θεωρώ ότι δεν θα υπάρχει πρόβλημα, το μόνο που θέλουμε από σας είναι συχνότερη συγκοινωνία των μαθητών προς τα νέα σχολεία».
Ο κ. Ζαμπούκης υποσχέθηκε πως θα υπάρξει μέριμνα, προκειμένου να υπάρχει ξεχωριστό δρομολόγιο μόνο για τις ανάγκες των μαθητών που θα φοιτούν στο ΚΕΓΕ, μετά από σχετικό αίτημα προς την Περιφέρεια ΑΜΘ, που είναι αρμόδια.