Ορίστηκε η επιτροπή για τη διεκδίκηση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμανιού

Το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης αποφάσισε για τη σύνθεσή της, προκειμένου να αναληφθούν πρωτοβουλίες για την απόδοση της συγκεκριμένης έκτασης στον Δήμο
Ποιοι την αποτελούν, γιατί διαφώνησε η Λαϊκή Συσπείρωση

της Κικής Ηπειρώτου

Τον ορισμό και τη σύνθεση της επιτροπής, η οποία θα διεκδικήσει την απόδοση της δυτικής χερσαίας ζώνης του λιμένα Αλεξανδρούπολης στον Δήμο και κατ’ επέκταση στους πολίτες, αποφάσισε το Δημοτικό Συμβούλιο, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασής του το απόγευμα της Τετάρτης 25 Ιανουαρίου.
Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Γιώργος Καϊσας πρότεινε η επιτροπή να αποτελείται από 11 άτομα, από τα οποία, σύμφωνα με τη νομοθεσία, τα 7 πρέπει να αποτελούν επιλογή του Δημάρχου Γιάννη Ζαμπούκη. Τα υπόλοιπα μέλη θα προέρχονται από τις 3 παρατάξεις του δημοτικού συμβουλίου κι από έναν που θα εκπροσωπεί τους ανεξάρτητους συμβούλους. Όπως υπογράμμισε ο κ. Καϊσας, η επιτροπή θα εισηγείται προς το δημοτικό συμβούλιο για πρωτοβουλίες σχετικές με τη διεκδίκηση της έκτασης, επομένως, οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από όλους τους συμβούλους.
Τη διαφωνία του κατέθεσε ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος, αναφορικά με την επιλογή των περισσότερων συμβούλων από τον Δήμαρχο. «Γιατί να έχει την πλειοψηφία η παράταξη του Δημάρχου; Αυτό είναι λύση και διεκδίκηση και πάμε όλοι μαζί; Υπάρχει περίπτωση να διεκδικήσομε την ανατολική χερσαία ζώνη, να πάρουμε τα όπλα; Ή είμαστε καλοπροαίρετοι και πάμε όλοι μαζί να διεκδικήσουμε κάτι που ανήκει στο λαό της Αλεξανδρούπολης, ή αλλιώς δημιουργήστε μόνοι σας αυτή την ψευδεπίγραφη επιτροπή. Οι σκέψεις που κάνατε, πρόεδρε, με προσβάλλουν και δεν θα συμμετέχουμε».
Ο κ. Καϊσας σημείωσε ότι ο νόμος ορίζει για την επιλογή των 3/5 από τον Δήμαρχο, καθώς, σε διαφορετική περίπτωση υπάρχει ο κίνδυνος να αμφισβητηθεί η νομιμότητα της επιτροπής.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος Παύλος Μιχαηλίδης σημείωσε πως σύμφωνα με ενημέρωση που είχε, ο Δήμαρχος ζήτησε από τον Υποναύαρχο ε.α. , πρώην Λιμενάρχη Αλεξανδρούπολης και άριστο γνώστη της υπόθεσης Νίκο Παπανικολόπουλο να συμμετέχει στην επιτροπή. Όπως σημείωσε, πρόκειται για μία πολύ θετική πρωτοβουλία του κ . Ζαμπούκη. Επισήμανε παράλληλα ότι αποτελεί άποψη και του κ. Παπανικολόπουλου ότι θα πρέπει πέρα από τη σύσταση της επιτροπής και μετά το ναυάγιο της αποκρατικοποίησης του λιμένα, να επικαιροποιηθεί από το δημοτικό συμβούλιο, η απόφαση του Μαρτίου του 2022, η οποία είχε εγκριθεί τότε μόνο από την αντιπολίτευση, για την κατάθεση προς τον ΟΛΑ αιτήματος παραχώρησης της έκτασης, μαζί με το σχετικό τοπογραφικό που προβλέπει η νομοθεσία. Σημείωσε επίσης πως θα ήταν καλό να είχε ήδη συσταθεί η επιτροπή και να είχε επιδοθεί σχετικό υπόμνημα προς τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη.
Για καθυστέρηση έκανε λόγο και ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός, ενώ ο επικεφαλής της παράταξης «Πόλη και Πολίτες» Βαγγέλης Λαμπάκης εξέφρασε τον προβληματισμό του για το ενδεχόμενο οι προτάσεις της μειοψηφίας της επιτροπής να προσκρούουν στην πλειοψηφία αυτής. Πρότεινε το θέμα να συζητηθεί την επόμενη φορά, η επιτροπή να είναι πενταμελής, ίσως εξαμελής με την προσθήκη του κ. Παπανικολόπουλου, ώστε να είναι πιο ευκίνητη και να μην προκύπτουν τέτοια ζητήματα. Ωστόσο σημείωσε πως όποια απόφαση ληφθεί ο ίδιος θα συμμετέχει εκπροσωπώντας την παράταξή του.
Ο κ. Καϊσας επισήμανε και πάλι ότι οι τελικές αποφάσεις θα λαμβάνονται από το δημοτικό συμβούλιο κι ότι η νομιμοποίηση της επιτροπής είναι απαραίτητος ορος.
Τελικώς, αποφασίστηκε η επιτροπή να αποτελείται από τους: (οι πρώτοι 7, ορίστηκαν με απόφαση Δημάρχου)
• Νίκος Παπανικολόπουλος Υποναύαρχος ε.α., πρώην Λιμενάρχης Αλεξανδρούπολης
• Κώστας Πετρίδης, δημοτικός σύμβουλος
• Βασίλης Δέλκος δημοτικός σύμβουλος
• Γιάννης Ναϊτίδης, πρόεδρος Κοινότητας Αλεξανδρούπολης
• Ηλίας Δαστερίδης, δημοτικός σύμβουλος
• Ελένη Ιντζεπελίδου, δημοτική σύμβουλος
• Γιάννης Ζαμπούκης, δήμαρχος
• Βαγγέλης Λαμπάκης, επικεφαλής «Πόλη & Πολίτες»
• Βαγγέλης Μυτιληνός, επικεφαλής «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση»
• Παύλος Μιχαηλίδης, ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος
Όπως σημειώθηκε, η επιτροπή, είτε θα είναι 11μελής, με την προσθήκη ακόμη ενός εμπειρογνώμονα, είτε θα μείνει ως έχει, δηλαδή 10μελής.
Κατά ψήφισε η Λαϊκή Συσπείρωση.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο