Ορεστιάδα: Εκατοντάδες μαθητές έγιναν το “πρόσωπο” και η “φωνή” της μαζικής διαμαρτυρίας για το “έγκλημα στα Τέμπη”

Δικαίως το “πρόσωπο” και ο παλμός της μαζικότατης συγκέντρωσης και της πορείας που έγινε το μεσημέρι στην Ορεστιάδα, ήταν οι εκατοντάδες μαθητές γυμνασίων και λυκείων της πόλης, αλλά και μαθητές από τη Βύσσα και τα Ρίζια, που οργανώθηκαν αυθόρμητα και βγήκαν στον δρόμο για να διαμαρτυρηθούν και να δηλώσουν με ηχηρά συνθήματα ότι “το έγκλημα” στα Τέμπη “δεν θα συγκαλυφθεί”, γιατί κι εκείνοι “θα γίνουν όλων των νεκρών η φωνή”. Στην κεντρική πλατεία ανέμεναν να υποδεχτούν τους μαθητές οι εκπρόσωποι όλων των φορέων, συλλόγων και σωματείων αλλά και πολλοί πολίτες που είχαν συγκεντρωθεί νωρίτερα στο σημείο της συγκέντρωσης. Φτάνοντας στην πλατεία, οι μαθητές χειροκροτήθηκαν θερμά, ενώ και σε όλη τη διάρκεια της πορείας που έκαναν από το ύψος του 1ου Γυμνασίου/Λυκείου μέχρι και τον χώρο της συγκέντρωσης, δέχονταν τις επιδοκιμασίες διερχόμενων πολιτών για την πρωτοβουλία τους να αντιδράσουν και να εκφραστούν για το “έγκλημα στα Τέμπη”, όπως αναγράφονταν και σε κάποια πανό. Ανάμεσα στα κεντρικά συνθήματα που ακούστηκαν από τους μαθητές ήταν “το στείλε όταν φτάσεις…Δεν έφτασες ποτέ, εκδίκηση θα πάρουμε για σένανε μικρέ”.
“Οι εικόνες από τα Τέμπη μας συγκλόνισαν…”, ανέφερε από το μικρόφωνο της συγκέντρωσης η εκπρόσωπος των μαθητών και συμπλήρωσε: “Μας συγκλονίζει επίσης η προσπάθεια πολιτικών, της εταιρείας, των μέσων ενημέρωσης να μην αναλάβει κανένας τις δολοφονικές ευθύνες. Οι μαθητές σε όλη την Ελλάδα βγήκαμε στους δρόμους, κάναμε καταλήψεις και αποχές για να γίνουμε η φωνή των νεκρών στα Τέμπη. Δεν έχουμε ολοκληρώσει το χρέος μας, το χρωστάμε στα θύματα και στις οικογένειές τους, σε όλους, να συνεχίσουμε δυνατά, για να μην υπάρξει καμία συγκάλυψη στο έγκλημα, να παρθούν όλα τα μέτρα για ασφαλείς μεταφορές”.
Τη θλίψη και τον θυμό του για το “έγκλημα στα Τέμπη” εξέφρασε σε δηλώσεις του στην ΕΡΤ Ορεστιάδας και μαθητής του 1ου ΓΕΛ Ορεστιάδας, ο Α. Τ., που τόνισε ότι όλη η μαθητική κοινότητα είναι συγκλονισμένη και οργισμένη γιατί με αφορμή τη σιδηροδρομική τραγωδία “φαίνεται εξαιρετικά μειονεκτική η Ελλάδα σε σχέση με άλλες χώρες”. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι “κάποιοι πρέπει να επανεξετάσουν τις θέσεις τους αλλά και το ποιοι πραγματικά είναι…”.
Από τους φορείς, χαιρετισμό απηύθυνε η οργανωτική γραμματέας της Β’ ΕΛΜΕ, Χρύσα Κατσαρού, που έκανε λόγο για “διαδηλώσεις καταγγελίας της πολιτικής του κέρδους, των ιδιωτικοποιήσεων και της άρνησης του κράτους να αναλάβει τις στοιχειώδεις υποχρεώσεις του”, ο πρόεδρος του συλλόγου εκπαιδευτικών της Α’βάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας, Νίκος Νικολαϊδης, που σημείωσε ότι “εργαζόμενοι και νεολαία απαιτούν να μην υπάρξει καμία ανοχή και καμία συγκάλυψη”, ενώ μίλησε για “ώρα αγώνα και διεκδίκησης για την απόδοση ευθυνών…”, υπογραμμίζοντας πως “στον 21ο αιώνα δεν μπορούμε να ζούμε με το “πάμε κι όπου βγει…”.
“Το δυστύχημα στα Τέμπη ήταν το τραγικό αποτέλεσμα της διαπλοκής και των συμφερόντων…”, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ορεστιάδας, Χρήστος Λυρούδης, “χαρούμενη που οι μαθητές πήραν τη διαμαρτυρία στα χέρια τους”, δήλωσε η πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου Ορεστιάδας, Άννα Μεμετζή, τονίζοντας ότι “οι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας θα επιδιώξουν με κάθε τρόπο να επιτευχθεί αυτό όλοι ζητούν: Δικαιοσύνη”. Χαιρετισμό απηύθυνε εκ μέρους των αγροτών ο πρόεδρος του αγροτικού συλλόγου Τριγώνου, Παναγιώτης Ζησίδης, που επεσήμανε ότι “δεν είναι δυνατόν οι λαϊκές ανάγκες να αντιμετωπίζονται με κριτήριο το κέρδος” και πρόσθεσε ότι “είναι απαίτηση όλων να τιμωρηθεί το έγκλημα”, καλώντας σε αγώνα “για να κερδίσει ο λαός αυτά που έχει ανάγκη”.
Από την πλευρά της, η πρόεδρος του εμπορικού συλλόγου Ορεστιάδας, Φιλιώ Μυλωνά, απευθυνόμενη στους μαθητές, ανέφερε ότι “μέσα στις τραγικές στιγμές των ημερών, διαφάνηκε και μία ελπίδα. Η ελπίδα πως ό,τι δεν καταφέραμε εμείς οι μεγάλοι, θα το καταφέρετε εσείς…”.
“Διεκδικούμε ασφάλεια και αξιοπρέπεια, διεκδικούμε τα αυτονόητα για τη ζωή μας”, είπε στον χαιρετισμό που απηύθυνε ο πρόεδρος των λογιστών Ορεστιάδας, Απόστολος Σταυρίδης, ενώ η εκπρόσωπος των φοιτητών, Λαμπρινή Πιτιακούδη μίλησε για “οργή που δεν θα αφήσει να συγκαλυφθεί το έγκλημα. Όλοι ήξεραν και σήμερα κάνουν τους ανήξερους. Ούτε ατύχημα ήταν ούτε η κακιά στιγμή. Το έγκλημα αυτό θα φροντίσουμε εμείς να μην συγκαλυφθεί, θα γίνουμε η φωνή των νεκρών και δεν θα περιμένουμε την επόμενη τραγωδία…”.
Μετά τη συγκέντρωση, οι μαθητές και πλήθος κόσμου πραγματοποίησαν πορεία προς τον σιδηροδρομικό σταθμό της πόλης και τήρησαν ενός λεπτού σιγή.
Οι καταγγελίες για απειλές αποβολής μαθητών
Στη διάρκεια της συγκέντρωσης, υπήρξαν μαθητές συγκεκριμένου Γυμνασίου που κατήγγειλαν ότι απειλήθηκαν από τη Διεύθυνση του Σχολείου με επιβολή αποβολής σε όποιον θα προχωρούσε σε αποχή και θα αποχωρούσε από το σχολείο για να συμμετάσχει στην κινητοποίηση. Σε επικοινωνία της ΕΡΤ Ορεστιάδας με τη διεύθυνση του σχολείου, η απάντηση ήταν ότι “δεν έχει επιβληθεί καμία αποβολή, ούτε συζητήθηκε κάτι τέτοιο”, ενώ καθηγητές της σχολικής μονάδας διερωτώνταν “από πού και γιατί να διακινήθηκε μία τέτοια πληροφορία”. Το θέμα, πάντως, δημιούργησε έντονους ψιθύρους μέσα στο συγκεντρωμένο πλήθος, με πολλούς γονείς να δηλώνουν ότι “εάν επιβεβαιώνονταν μία τέτοια απόφαση ή απειλή για τα παιδιά, θα ήταν οι ίδιοι που θα πραγματοποιούσαν την επόμενη ημέρα διαμαρτυρία στο σχολείο”.
Ρεπορτάζ: Χρυσούλα Σαμουρίδου
Φωτογραφίες: ΕΡΤ Ορεστιάδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο