«Όμηρος» ενός … αρχαίου ΦΕΚ η περιοχή πέριξ του Φάρου Αλεξανδρούπολης

Απαγορευμένη ζώνη αρκετά οικοδομικά τετράγωνα στο κέντρο της πόλης, όπου είτε δεν επιτρέπεται καμία παρέμβαση στα κτίρια είτε ισχύουν αυστηροί περιορισμοί
Οι ιδιοκτήτες δεν μπορούν να ενταχθούν ούτε στο «Εξοικονομώ» – Παρέμβαση του Δημοτικού Συμβουλίου

της Κικής Ηπειρώτου

«Όμηρος» ενός παλιού ΦΕΚ είναι εδώ και χρόνια η περιοχή πέριξ του Φάρου της Αλεξανδρούπολης, όπου οι ιδιοκτήτες των εν λόγω κατοικιών είτε δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν καμία μικρή ή μεγαλύτερη οικοδομική εργασία στις περιουσίες τους, είτε χρειάζεται να λάβουν τη θετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Φάρων, η οποία έχει αυστηρούς περιορισμούς.
Το θέμα απασχόλησε τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης το απόγευμα της Τετάρτης και εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς τη σοβαρότητα της κατάστασης από το (σπάνιο) γεγονός ότι η εισήγηση – πρόταση του δημοτικού συμβούλου της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Θέμη Κυριακίδη εγκρίθηκε ομόφωνα. Το αίτημα προς τον πρόεδρο του οργάνου για συζήτηση του θέματος είχαν υπογράψει συνολικά 17 δημοτικοί σύμβουλοι.

Πρόκειται για το ΦΕΚ 443/Δ/26-07-2021 με το οποίο ορίζεται πως σε ακτίνα 100 μ. από τον Φάρο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ στα ιδιωτικά κτίρια η έκδοση αδειών ή ΕΕΔΜΚ (Έγκριση Εργασιών Δόμησης Μικρής Κλίμακας), στην ακτίνα από 100 μ. και στα έως 200 μ. υπό περιορισμούς με τη θετική γνωμοδότηση της Υπηρεσίας Φάρων. Ενδεικτικά και σημειακά, η περίμετρος της ακτίνας των 100 μ. είναι το επόμενο κτίσμα μετά το νέο κτίριο του δημοτικού ωδείου και τα 200 μ. στο Δημαρχείο.
Η ακτίνα των 100 μ. του Φάρου περιλαμβάνει 6 οικοδομικά τετράγωνα στα οποία υπάρχουν κτίσματα, τα οποία φυσικά και δεν ενοχλούν την εμβέλεια ή τη φωτεινότητά του, διότι είναι στην τυφλή πλευρά του (βόρεια) και το ύψος φωτεινής δέσμης του βρίσκεται στα 17 μ. από τη στάθμη του πεζοδρομίου και 27 μ. από θάλασσα, προς τον Νότο – Θρακικό πέλαγος.
Όπως αναφέρει στην εισήγηση του ο κ. Κυριακίδης, ο υπεύθυνος αξιωματικός της Υπηρεσίας Φάρων κ. Χιώτης, ο οποίος έχει επίγνωση της κατάστασης στην πόλη μας, καθώς έχει έρθει για αυτοψία σε υπό ανέγερση κτίσμα, στην απαγορευμένη ζώνη των 100 μ. Κατανοεί την κατάσταση, αλλά δεν μπορεί να γνωμοδοτήσει θετικά, λόγω της παραπάνω απόφασης.
Εντωμεταξύ, σύμφωνα πάντα με τον εισηγητή, μέσω της ηλεκτρονικής διαδικασίας του ΤΕΕ, έχουν εκδοθεί αρκετές ΕΕΔΜΚ (ηλεκτρονικά) χωρίς απαραίτητα την απαιτούμενη έγκριση από την Υπηρεσία Φάρων, στην ακτίνα των 100 μ. και 200 μ., καθώς και νέες άδειες, δίχως απαραίτητα να το γνωρίζει η ΥΔΟΜ Αλεξ/πολης, κάτι που δημιουργεί θέμα νομιμότητας στους ιδιώτες και μηχανικούς, σε ενδεχόμενη καταγγελία.

Το θέμα που τίθεται είναι ότι ακόμη και για άδεια κατεδάφισης (ή επικίνδυνο – ετοιμόρροπο) απαιτείται η έγκριση φάρων και μακροπρόθεσμα από το γεγονός ότι το μπετόν έχει διάρκεια ζωής 50 ετών, τα κτίσματα είναι εκτεθειμένα στο Νότο και σε θαλάσσιο περιβάλλον με πιο έντονη την αποσάθρωση και οξείδωσή του στα δομικά στοιχεία (οξειδώσεις οπλισμών, «φουσκώματα» και πτώσεις τμημάτων από σοβάδες ή μπετόν), γεγονός που κάποιοι πολίτες έχουν αντιμετωπίσει να τίθεται θέμα κινδύνου τραυματισμού.
«Καταλαβαίνετε τη σοβαρότητα της κατάστασης… τα κτίσματα στην ακτίνα των έως 200 μ. δεν θα παραμείνουν πάντα εκεί, και δεν δύναται το μέτωπο της παραλιακής στο πιο αναγνωρίσιμο σημείο της πόλης μας, να μείνει με γηρασμένα ή ξεπερασμένης αισθητικής κτίρια, χάνοντας την αξία τους… Επειδή, όλη η δομή του αστικού ιστού, από την παραλιακή οδό και βόρεια, δεν επηρεάζει τη λειτουργία του Φάρου, να εξουσιοδοτήσουμε το νομικό τμήμα του Δήμου, ώστε να υποβάλλει ένα αίτημα προς το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να εξαιρεθεί ο Δήμος μας, τουλάχιστον από το άρθρο 1, παράγραφος 1 & 2», υπογράμμισε ο κ. Κυριακίδης, σημειώνοντας πως οι περιορισμοί που θέτει το ΦΕΚ αφορούν οποιαδήποτε εργασία ανοικοδόμησης, επισκευής, ανακαίνισης, αλλαγής χρήσης, ενώ όπως συμπλήρωσε ο δημοτικός σύμβουλος Γιώργος Ουζουνίδης λίγο αργότερα, οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων δεν μπορούν ούτε καν να ενταχθούν στο «Εξοικονομώ», γεγονός που αποδεικνύεται και από τις πολλές αιτήσεις που εκκρεμούν. Με λίγα λόγια, σε πολυκατοικίες που κατασκευάστηκαν πριν δεκαετίες, δεν μπορεί κανείς να προβεί ούτε καν σε εργασίες θερμομόνωσης.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης επισήμανε πως το φαινόμενο αυτό είναι τραγελαφικό, και πως απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια το κέντρο της πόλης. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην «περιπέτεια» που είχε ως δήμαρχος με τις αποθήκες του ΟΣΕ στο λιμάνι, οι οποίες εμπίπτουν στους ίδιους περιορισμούς και χρειάστηκε αγώνας, επί 10 μήνες, προκειμένου να επιτευχθεί η εξαίρεση και να ληφθούν οι άδειες για την ανακαίνισή τους.
«Υπάρχουν Φάροι σε διάφορες πόλεις, αλλά αυτό που συμβαίνει με τη δική μας και το Φάρο στο κέντρο της, δεν μπορεί να δημιουργεί προβλήματα στο διηνεκές. Πρέπει να πιέσουμε με την απόφασή μας το αρμόδιο Υπουργείο και την Υπηρεσία Φάρων, ώστε να γίνουν κάποιες διαφοροποιήσεις και εξαιρέσεις, όπως για κάποια προσθήκη ορόφου, ή ανακαίνιση και ανάπλαση στα εν λόγω κτίρια. Δεν λέει κανείς να κτιστούν πενταόροφες οικοδομές, όμως θα πρέπει να δίνεται η δυνατότητα αναπλάσεων, είτε τροποποιήσεων των οικοδομικών αδειών, υπάρχουν τέτοιες αιτήσεις στην πολεοδομία μας. Αυτός ο αθέμιτος ανταγωνισμός σε σχέση με ιδιοκτήτες άλλων ακινήτων πρέπει να σταματήσει… Γιατί να υπάρχει αυτός ο υπέρμετρος περιορισμός της ελευθερίας στο να αναπτυχθεί οικονομικά ένας πολίτης; Είναι αντισυνταγματικό».

Ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Γιώργος Κουκουράβας σημείωσε πως είναι τραγικό να υπάρχουν κατοικίες και περιουσίες, στις οποίες δεν μπορεί ο ιδιοκτήτης τους να κάνει ούτε μία θερμοπρόσοψη, ή να βγάλει μία άδεια μικρής κλίμακας. Όπως είπε, το συγκεκριμένο ΦΕΚ εκδόθηκε όταν δεν υπήρχαν πέριξ του Φάρου κατοικίες, ή υπήρχαν μόνο χαμηλά οικοδομήματα. «Το πιο σημαντικό είναι να μπορέσουμε να εξαιρέσουμε, πλην νέων ανεγέρσεων εκ θεμελίων, όλες τις άλλες εργασίες από αυτούς τους περιορισμούς», ενώ αποκάλυψε πως υπάρχει θέμα και με τα τραπεζοκαθίσματα στην πλατεία του Φάρου, τα οποία επίσης δεν θα έπρεπε να υπάρχουν εκεί, κατά την Υπηρεσία Φάρων. «Θα πρέπει να προωθήσουμε το θέμα τουλάχιστον στους 3 κυβερνητικούς βουλευτές, και στην κα Γκαρά φυσικά, ώστε να πιέσουν κι εκείνοι για να διορθωθεί ένα μέγα λάθος που έγινε πριν 50 χρόνια».
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο ανεξάρτητος Κυριάκος Αραμπατζής, ο οποίος σημείωσε πως οι εν λόγω περιορισμοί δεν εξαιρούν ούτε καν τη δημιουργία ασανσέρ για άτομα με αναπηρία, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν τέτοιες ανάγκες στην περιοχή αυτή.
Ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος Βασίλης Δέλκος μίλησε από την πλευρά του για ένα πρόβλημα που ταλαιπωρεί πάρα πολλά χρόνια την πόλη και για το οποίο ο Δήμος δεν μπορεί να κλείνει τα μάτια. Έτσι, μετά από πρόταση της υπηρεσίας, πρότεινε να προωθηθεί προς τους αρμόδιους φορείς η πρόταση της νομοθετικής ρύθμισης με συμπλήρωση της διάταξης όπου θα αναγράφεται ότι σε περιοχές εντός της ζώνης ασφαλείας φάρων, όπου υπάρχει σχέδιο πόλης και σύμφωνα με όσα ορίζει η νομοθεσία, δεν έχουν εφαρμογή οι διατάξεις του επίμαχου ΦΕΚ. Η πρόταση υιοθετήθηκε ομόφωνα από το δημοτικό συμβούλιο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο