«Όμηροι» υπέρογκων προστίμων για τους ναυαγοσώστες πολλοί Δήμοι της χώρας

Απαλλάχθηκε ο Δήμος Κατερίνης από πρόστιμα 756.000 ευρώ – Δεν έχει προχωρήσει, ωστόσο, η κατάργηση του ΠΔ, που προκάλεσε το πρόβλημα, το οποίο, ίσως, επαναληφθεί και φέτος. Στον Δήμο Αλεξανδρούπολης έχουν επιβληθεί πρόστιμα 520.000 ευρώ

Της Κικής Ηπειρώτου

«Όμηροι» υπέρογκων προστίμων λόγω της έλλειψης ναυαγοσωστών για το περασμένο καλοκαίρι είναι αρκετοί Δήμοι της χώρας, μεταξύ των οποίων και ο Δήμος Αλεξανδρούπολης, στον  οποίο, έχουν επιβληθεί από το Λιμεναρχείο πρόστιμα συνολικού ύψους 520.000 ευρώ. Για τα συγκεκριμένα πρόστιμα ο Δήμος έχει προχωρήσει σε προσφυγή, ζητώντας από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας-Θράκης να ακυρώσει τα πρόστιμα. Εξάλλου, μετά από ενέργειες της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, ψηφίστηκε πριν περίπου 3 μήνες νομοθετική ρύθμιση, με την οποία προβλέπεται η άρση των προστίμων, σε Δήμους που, χωρίς δική τους υπαιτιότητα, δεν προσέλαβαν ναυαγοσώστες κατά την καλοκαιρινή περίοδο. Μάλιστα, πριν λίγες μέρες, βάσει αυτής της ρύθμισης και με απόφαση της Αποκεντρωμένης, απαλλάχθηκε από πρόστιμα ύψους 756.000 ευρώ ο Δήμος Κατερίνης, που επίσης δεν κατάφερε να τοποθετήσει ναυαγοσώστες στις παραλίες του το περσινό καλοκαίρι.

Το επίμαχο Προεδρικό Διάταγμα

Το νέο προεδρικό Διάταγμα, που σύμφωνα με την ΚΕΔΕ, προκάλεσε όλα τα προβλήματα και τις δυσλειτουργίες, προέβλεπε, όπως αναφέρει το grtimes.gr, αυστηροποίηση κάποιων προδιαγραφών για την ασφάλεια των λουόμενων για τις πολυσύχναστες παραλίες, ενώ άλλαξαν και αρκετά πρωτόκολλα. Πρώτον, καθίσταται ως υποχρεωτική η τοποθέτηση «πύργων» ανά 400 μέτρα, μ’ έναν ναυαγοσώστη. Δεύτερον, ο κάθε δήμος έχει την υποχρέωση από το Προεδρικό Διάταγμα να έχει στην κατοχή του ένα περιπολικό σκάφος πάνω από πέντε μέτρα, πλήρες εξοπλισμένο. Στο σκάφος, επιβαίνει ένας χειριστής κι ένας ναυαγοσώστης. Σε περίπτωση που συμβεί επείγον περιστατικό, το συγκεκριμένο πλήρωμα συνδράμει σε οποιαδήποτε παραλία του ζητηθεί στον δήμο. Τρίτον, εφόσον μία παραλία έχει δύο «πύργους» τότε ο ναυαγοσώστης εκτός από τις δύο βάρκες, χρειάζεται κι ένα τζετ σκι, ενώ από τρεις «πύργους» και πάνω, προβλέπεται ένα τζετ σκι που το οδηγεί ακόμη ένας ναυαγοσώστης – συντονιστής, καθώς κι ένα ακόμη περιπολικό. Με την μη τοποθέτηση ναυαγοσώστη σε πολυσύχναστες παραλίες, ο εκάστοτε Δήμος καλείται να πληρώσει υπέρογκα ποσά. Το αρχικό πρόστιμο ξεκινάει από τα 2.000 ευρώ ανά πύργο και για κάθε εβδομάδα που περνάει και δεν έχει τοποθετηθεί ναυαγοσώστης, το ποσό κάθε φορά διπλασιάζεται.

Επανάληψη του περσινού καλοκαιριού βλέπει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ

Οι Δήμαρχοι σημειώνουν ότι βρέθηκαν αντιμέτωποι με ένα Προεδρικό Διάταγμα που δεν έλαβε υπόψη του ότι ο αριθμός των ναυαγοσωστών σε όλη τη χώρα δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των ακτών. Αυτό το αντιλήφθηκε η Κυβέρνηση,  αφού πολλοί Δήμοι σε όλη τη χώρα στερήθηκαν τις γαλάζιες σημαίες, χωρίς υπαιτιότητά τους, όπως αναφέρουν, και προχώρησε νομοθετικά στη δυνατότητα απαλλαγής των προστίμων. Αυτό που απομένει όμως είναι να υπάρξει αλλαγή και του Προεδρικού Διατάγματος. Οι Δήμοι μπροστά στο ανυπέρβλητο πρόβλημα της έλλειψης ναυαγοσωστών». ζητούν την αλλαγή του Προεδρικού Διατάγματος και την προσαρμογή του στις ανάγκες και τις δυνατότητες της κάθε περιοχής, τόσο σε οικονομικό επίπεδο, όσο και σε ανθρώπινο δυναμικό.

Σε πρόσφατη συνεδρίαση της ΚΕΔΕ, ο πρόεδρός της Δημήτρης Παπαστεργίου ενημέρωσε το ΔΣ ότι για το θέμα των ναυαγοσωστών δεν υπάρχει νεότερη εξέλιξη. «Βλέπω επανάληψη του ίδιου έργου και φέτος» ανέφερε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι για να τρέξουν οι Δήμοι τη νέα ναυαγοσωστική πολιτική, παραμένουν σε εκκρεμότητα οι δύο απαραίτητες προϋποθέσεις: χρήματα και προσωπικό. «Μετά το περσινό μάθημα, καλούμε το αρμόδιο Υπουργείο να αναθεωρήσει την άποψή του για τους ναυαγοσώστες, για να μην τρέχουν πάλι οι Δήμαρχοι απολογούμενοι στα δικαστήρια και φέτος. Και ελπίζω να γίνει σύντομα η συνάντηση που έχουμε ζητήσει για το θέμα με τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Γιάννη Πλακιωτάκη», επισήμανε.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο