Olympus Bank: Στον «αέρα» 30 εργαζόμενοι στον Έβρο

Μεγάλη ανησυχία έχει προκαλέσει στην τοπική αγορά η ανάκληση της αδείας λειτουργίας της τράπεζας, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Έβρου και Δράμας, το 2018
Από τα όνειρα για μία ισχυρή περιφερειακή τράπεζα στο οριστικό φινάλε

της Κικής Ηπειρώτου

Η ανάκληση της αδείας λειτουργίας της Olympus Bank, που προέκυψε μετά από τη συγχώνευση των Συνεταιριστικών Τραπεζών Έβρου και Δράμας, το 2018 και στην οποία εργάζονται 50 άτομα, 30 από τα οποία στο νομό μας, για κάποιους, δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Ωστόσο, η ανησυχία που έχει προκαλέσει η δυσμενής αυτή εξέλιξη στην τοπική κοινωνία είναι μεγάλη.
Από το Δεκέμβριο του 2021 η Διευθύντρια Εποπτείας Πιστωτικού Συστήματος της ΤτΕ Heather Gibson είχε ξεκαθαρίσει στους μετόχους της Olympus Bank, πως θα έπρεπε να προχωρήσουν σε αύξηση του συνεταιριστικού κεφαλαίου μέχρι τις 30/04/2022 κατά 2,44 εκατ. ευρώ για να είναι η τράπεζα σύμφωνη με τις ελάχιστες κεφαλαιακές απαιτήσεις (10,64%). Αντί των 2,4 εκατ. ευρώ πραγματοποιήθηκε αύξηση συνεταιριστικού κεφαλαίου κατά 1,1 εκατ. ευρώ, όπως γράφει το newsbomb.gr
Την ίδια στιγμή οι μέτοχοι της Olympus Bank διαρκώς προανήγγελλαν αυξήσεις κεφαλαίου, στις οποίες όμως δεν προχωρούσαν. Δήλωναν πως θα προχωρήσουν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ποσού 23 εκατ. ευρώ την περίοδο 2022-2024 και πως θα συμμορφωθούν με τις κανονιστικές απαιτήσεις προκειμένου να χορηγήσουν δάνεια 7 εκατ. ευρώ την περίοδο 2023-2024. Υποστήριζαν ακόμη πως θα αιτούνταν την έκδοση άδειας λειτουργίας στην Περιφέρεια της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης μετά την κάλυψη των εποπτικών απαιτήσεων για την επάρκεια κεφαλαίου και πως θα προχωρούσαν σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στο δεύτερο εξάμηνο του 2023 ως μέρος του στόχου να πετύχουν την ελάχιστη καθαρή θέση των 18 εκατ. ευρώ που απαιτείται από την ΤτΕ για να λάβει η Olympus Bank άδεια εγκατάστασης σε όλη την χώρα. Τίποτε από όλα αυτά δεν συνέβη.

30 εργαζόμενοι στον «αέρα»

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Έβρου Στάθη Ασπιώτη, συνολικά, στην Olympus Bank εργάζονται 50 άτομα, από τους οποίους οι 30 στον Έβρο (5 στην Ορεστιάδα και 25 στην Αλεξανδρούπολη) και οι 20 στη Δράμα. Σύμφωνα με πληροφορίες μας, μάλιστα, στην Ορεστιάδα, το τελευταίο διάστημα ήταν σε εξέλιξη εργασίες στην πρόσοψη του υποκαταστήματος, ενώ επέκειτο και η τοποθέτηση νέας πινακίδας με το λογότυπο της τράπεζας…
Η αγωνία για τις θέσεις εργασίας είναι μεγάλη, αφού η μοναδική αναφορά για το μέλλον 50 οικογενειών στις ανακοινώσεις των τελευταίων 24ώρων είναι ότι «η Εθνική Τράπεζα θα μεριμνήσει να συζητήσει με τον ειδικό εκκαθαριστή για θέματα που αφορούν στους εργαζόμενους της Olympus Bank».
Μιλώντας στη ΓΝΩΜΗ ο κ. Ασπιώτης σημειώνει πως «για το Εργατικό Κέντρο, το σημαντικότερο όλων είναι να εξασφαλιστούν, πάση θυσία, οι θέσεις εργασίας, είτε με απορρόφηση των εργαζομένων από την Εθνική, είτε από άλλη τράπεζα. Αυτό που μας προβληματίζει έντονα είναι ότι, όπως γνωρίζουμε, η Εθνική μειώνει διαρκώς το προσωπικό της τα τελευταία χρόνια, οπότε ανησυχούμε ιδιαίτερα για το τι μέλλει γενέσθαι. Θα πρέπει να σκύψουν όλοι πάνω από το ζήτημα αυτό, να παρέμβουν οι βουλευτές μας και να βρεθεί άμεσα μία λύση. Δεν μπορεί η περιοχή να σηκώσει κι άλλη ανεργία, μετά και από τις δυσάρεστες εξελίξεις στο νοσοκομείο με τις δεκάδες απολύσεις».

Τι γίνεται με τις καταθέσεις

Οι καταθέσεις της Olympus Bank μεταβιβάστηκαν στην Εθνική Τράπεζα και είναι πλήρως διασφαλισμένες, όπως αναφέρει η Τράπεζα, ενώ διακόπηκε οριστικά η δυνατότητα εκτέλεσης ηλεκτρονικών συναλλαγών μέσω του web banking της Olympus Bank. Να σημειωθεί πως πολλοί δημόσιοι οργανισμοί του Έβρου, πέρα από ιδιώτες, διατηρούσαν λογαριασμούς στην τράπεζα, ενώ αρκετοί είναι οι εργαζόμενοι που διατηρούν λογαριασμούς μισθοδοσίας στην εν λόγω τράπεζα, των οποίων η ανησυχία για τις καταθέσεις τους είναι έκδηλη, παρά τις καθησυχαστικές ανακοινώσεις.
Όπως ανακοίνωσε η Εθνική Τράπεζα, η εκτιμώμενη Ημερομηνία Έναρξης Εξυπηρέτησης των Δικαιούχων από το δίκτυο καταστημάτων και το ψηφιακό δίκτυο της Εθνικής Τράπεζας έχει οριστεί για σήμερα, Τρίτη 7 Φεβρουαρίου.
Από την Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης και μετά, οι Νέοι Πελάτες θα μπορούν να εξυπηρετούνται από το σύνολο του δικτύου καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας, αλλά και από τα ψηφιακά της δίκτυα (Internet banking, mobile banking) εφόσον είναι εγγεγραμμένοι σε αυτά.
Η μεταφορά των λογαριασμών θα ολοκληρωθεί συστημικά και για αυτό το λόγο δεν είναι καταρχήν απαραίτητη η προσέλευση των Νέων Πελατών στο δίκτυο των καταστημάτων της Εθνικής Τράπεζας. Από την Ημερομηνία Έναρξης της Εξυπηρέτησης, οι Νέοι Πελάτες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν όλες τις τραπεζικές συναλλαγές (αναλήψεις, καταθέσεις, πληρωμές κλπ.) και να εκδώσουν νέα χρεωστική κάρτα.
Οι Νέοι Πελάτες που είναι ήδη πελάτες ΕΤΕ και εγγεγραμμένοι στα ψηφιακά της δίκτυα θα έχουν τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν κινήσεις στους λογαριασμούς προερχόμενους από Olympus Bank αμέσως μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς τους στην ΕΤΕ.
Επισημαίνεται ότι οι λογαριασμοί θα μεταφερθούν στο σύνολό τους ως λογαριασμοί πρώτης ζήτησης (ταμιευτηρίου, όψεως), ενώ θα είναι άμεσα διαθέσιμα στους Νέους Πελάτες όλα τα προϊόντα καταθέσεων και επενδύσεων της ΕΤΕ.
Προτεραιότητα της Εθνικής Τράπεζας είναι να καθησυχάσει όλους τους Νέους Πελάτες για την ασφάλεια των καταθέσεων τους και να τους επιβεβαιώσει τηνδέσμευσή της για την καλύτερη δυνατή εξυπηρέτηση. Για το λόγο αυτό προχωρά με τις ακόλουθες ενέργειες:
– Ειδική Γραμμή Τηλεφωνικής Επικοινωνίας στο 210-4848300
– To ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων της στις πόλεις της Δράμας, Αλεξανδρούπολης και Ορεστιάδας θα επεκταθεί μέχρι τις 5 μ.μ. καθημερινά, και μόνο για τους Νέους Πελάτες, ούτως ώστε να μπορούν να προσέλθουν σε αυτά εκτός κανονικού ωραρίου λειτουργίας και με λιγότερο φόρτο εργασίας.

Το τέλος των μικρών τραπεζών

Μετά και την απόφαση της Παγκρήτιας Τράπεζας την περασμένη εβδομάδα να προχωρήσει στην συγχώνευση – διάσωση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Κεντρικής Μακεδονίας, η ΤτΕ οδήγησε μία ακόμη συνεταιριστική τράπεζα, – την πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου που μετονομάστηκε σε Συνεταιριστική Τράπεζα Όλυμπος -, στην ειδική εκκαθάριση της PQH.
Σημειώνεται ότι από τον Απρίλιο του 2016 μέχρι σήμερα η ΤτΕ έχει οδηγήσει στην εκκαθάριση της PQH τις συνεταιριστικές τράπεζες Πανελλήνια, Αχαϊκή, Λαμίας, Λέσβου – Λήμνου, Δωδεκανήσων, Εύβοιας, Δυτικής Μακεδονίας, Πελοποννήσου και Olympus. Στο χαρτοφυλάκιο του ειδικού εκκαθαριστή βρίσκονται επιπλέον οι πρώην: Αγροτική Τράπεζα, Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο, Proton Bank, Probank και First Business Bank.
Με απόφασή της το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου, η Τράπεζα της Ελλάδος ανακάλεσε την άδεια λειτουργίας της Olympus Bank» καθώς δεν διέθετε τα ελάχιστα απαιτούμενα ίδια κεφάλαια, ούτε κατόρθωσε να καλύψει το κεφαλαιακό της κενό με την άντληση κεφαλαίων εντός της προθεσμίας που της είχε δώσει η ΤτΕ. Σημειώνεται ότι από 1/1/2023 το ελάχιστο απαιτούμενο κεφάλαιο για την λειτουργία συνεταιριστικής τράπεζας ορίζεται σε 10 εκατ. ευρώ.
Η Olympus Bank είχε στο τέλος του α΄ εξαμήνου 2022 ενεργητικό 88,2 εκατ. ευρώ, δάνεια μετά από προβλέψεις 59,9 εκατ. ευρώ και καταθέσεις 81,2 εκατ. ευρώ. Η τράπεζα διέθετε 4 καταστήματα και 4 ΑΤΜs.

Δημοσχάκης: Κατάθεση κοινοβουλευτικής αναφοράς

Κοινοβουλευτική Αναφορά κατέθεσε χθες, 06/02, ο Βουλευτής Έβρου και Επίτιμος Αρχηγός της Αστυνομίας. Αν. Δημοσχάκης διαβιβάζοντας μέσω του Προεδρείου της Βουλής προς το Υπουργείο Οικονομικών και στο Υπουργείο Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων την επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου ΤΟΨΙΔΗ.
Στο επίκεντρο της επιστολής βρίσκεται η εξαιρετικά δυσμενής εξέλιξη της ανάκλησης άδειας λειτουργίας της «Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος Συν. Π.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Olympus Bank», (πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου) η οποία κοινοποιήθηκε αιφνιδιαστικά από τα ΜΜΕ το Σάββατο 4/2.
Όπως υπογραμμίζεται μέσω της επιστολής, η διακοπή λειτουργίας της ως άνω Τράπεζας, καίτοι νόμιμη, δημιουργεί αναταραχή στην προσωπική, οικονομική, οικογενειακή και κοινωνική ζωή των 43 εργαζομένων στα υποκαταστήματα και στην διοίκηση της Τράπεζας.
Τέλος τονίζεται ως αδήριτη ανάγκη να υπάρξει μέριμνα για την επαγγελματική αποκατάσταση των εργαζομένων της Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος Συν. Π.Ε. καθώς στον Ν.Έβρο κάθε θέση εργασίας είναι παραπάνω από σημαντική.
Ακολουθεί η Αναφορά:
1. Υπουργό Οικονομικών, κ.Χρήστο Σταϊκούρα
2. Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, κ. Κωστή Χατζηδάκη
ΘΕΜΑ: ΜΕΡΙΜΝΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΡΓΑΣΙΑΚΗ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗ ΤΩΝ 43 ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΗΣ ΣΥΝΕΤΑΙΡΙΣΤΙΚΗΣ ΤΡΑΠΕΖΑΣ ΟΛΥΜΠΟΣ ΣΥΝ.Π.Ε.
Ο Βουλευτής Έβρου, Αναστάσιος Δημοσχάκης, καταθέτει Κοινοβουλευτική Αναφορά στο Προεδρείο της Βουλής, διαβιβάζοντας στα Υπουργείο Οικονομικών & Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων την επιστολή του Προέδρου του Επιμελητηρίου Έβρου Χριστόδουλου ΤΟΨΙΔΗ.
Η επιστολή αφορά στην εξαιρετικά δυσάρεστη εξέλιξη ανάκλησης της άδειας λειτουργίας της «Συνεταιριστικής Τράπεζας Όλυμπος Συν. Π.Ε.» με διακριτικό τίτλο «Olympus Bank», (πρώην Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου) η οποία ανακοινώθηκε από τα ΜΜΕ το Σάββατο 4/2/23 προκαλώντας θλίψη στην τοπική κοινωνία και κυρίως στους εργαζόμενους στα δυο υποκαταστήματα και στην διοίκηση.
Όπως υπογραμμίζεται στην επιστολή το κλείσιμο του εν λόγω Τραπεζικού ιδρύματος είναι, ναι μεν, σύννομη, ωστόσο προκαλεί σημαντική αναστάτωση στην οικονομική, εργασιακή, κοινωνική ζωή των 43 εργαζομένων στα υποκαταστήματα και στην διοίκηση.
Τέλος τονίζεται ως αδήριτη ανάγκη όπως ληφθεί μέριμνα για την εργασιακή αποκατάσταση των 43 εργαζομένων καθώς κάθε θέση εργασίας στον Ν.Έβρου έχει βαρύνουσα σημασία & αξία..

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ «Νέα, ευοίωνη και ελπιδοφόρα περίοδος για τη Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου»

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Έβρου ιδρύθηκε το 1996, με πρωτοβουλία του Επιμελητηρίου Έβρου, και το απαιτούμενο κεφάλαιο συγκεντρώθηκε με μαζικές εγγραφές από όλο το Νομό Έβρου. Με σταθερά βήματα λειτούργησαν κατά σειρά καταστήματα σε Αλεξανδρούπολη, Ορεστιάδα, Διδυμότειχο και Σουφλί, καθώς και κινητή μονάδα στις Φέρες. Το 2018 ελήφθη η απόφαση για συγχώνευση – απορρόφησή της από την Συνεταιριστική Δράμας και η δημιουργία της Olympus Bank.
Τον Σεπτέμβριο του 2018, μετά την απόφαση συγχώνευσης, γράφαμε σε ρεπορτάζ μας:
«Ξεχωριστή και μάλλον ιστορική ήταν η έκτακτη γενική συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 2 Σεπτεμβρίου στην Αλεξανδρούπολη. Οι συμμετέχοντες στη γενική συνέλευση ενέκριναν τη διαδικασία συγχώνευσης της τράπεζας με την αντίστοιχη της Δράμας, γράφοντας μία νέα σελίδα στην ιστορία της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου.
Πρόκειται για μία διαδικασία που ξεκίνησε πριν από αρκετούς μήνες και χρειάστηκαν λεπτοί χειρισμοί και η διεκπεραίωση ενός μεγάλου όγκου δουλειάς και προετοιμασίας, και από τις δύο πλευρές, προκειμένου να ξεκινήσει μία νέα εποχή για τις δύο τράπεζες, που θα σημάνει μία διαφορετική αναπτυξιακή προοπτική για τους δύο νομούς, αλλά και συνολικά για την τοπική οικονομία της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.
Αυτό που τονίζονταν προς πάσα κατεύθυνση όλους τους προηγούμενους μήνες, από τους εμπλεκόμενους σε Έβρο και Δράμα, ήταν η ουσιαστική δυναμική που αναμένεται να προκύψει από τη δημιουργία μίας ισχυρής Περιφερειακής Συνεταιριστικής Τράπεζας στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Η βαθμιαία αύξηση της παρουσίας της Νέας Συνεταιριστικής Τράπεζας στα σημαντικά αστικά και οικονομικά κέντρα της βόρειας Ελλάδας, με σχεδιασμένη και σταθμισμένη παρουσία στις πρωτεύουσες των νομών, όπου σήμερα δεν υφίσταται παρουσία, θα αποτελέσει πυλώνα της αναπτυξιακής στρατηγικής των δύο τραπεζών.
Ο πρόεδρος του ΔΣ της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου, Σταύρος Σταυράκογλου, μετά την ιστορική, όπως όλα δείχνουν, γενική συνέλευση της Κυριακής, επισήμανε τα εξής:
«Με απόλυτη επιτυχία πραγματοποιήθηκε η σημερινή Έκτακτη Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Έβρου. Μια ξεχωριστή Γενική Συνέλευση, η οποία σηματοδοτεί και την έναρξη μιας νέας ευοίωνης και ελπιδοφόρας περιόδου, καθώς πραγματώνεται ένας οραματισμός που αποτυπωνόταν στο ιδρυτικό καταστατικό. Το έτος 2018, όπως είχε αναφερθεί στην προηγούμενη Γενική Συνέλευση του Φεβρουαρίου, αποτελεί τον πρώτο σταθμό για την επόμενη ημέρα της Τράπεζας. Σε μία πορεία που ξεκίνησε με την ίδρυση της Τράπεζας Έβρου το 1996 από την εμβληματική τότε διοίκηση του Επιμελητηρίου Έβρου υπό τον κ. Νίκο Δαστερίδη και συνεχίστηκε με την αμέριστη συνδρομή των εκάστοτε Διοικητικών Συμβουλίων. Εκείνη η εμπνευσμένη επιμελητηριακή ιδέα υπερέβη τα όποια στενά κλαδικά όρια. Έγινε μέρος της οικονομίας του τόπου, στοιχείο της ανάπτυξής του, συστατικό της κοινωνικής προόδου. Με σταθερή προσήλωση σε μια πορεία μεστής και ουσιαστικής προσφοράς στην εβρίτικη επιχειρηματικότητα, στην οικονομία, στον τόπο.
Ο ρόλος της Τράπεζας στις νέες εξελίξεις δεν μπορεί να είναι στατικός. Οφείλουμε να κοιτάξουμε μπροστά και να προσαρμοστούμε στις νέες απαιτήσεις. Με συνέπεια και συνέχεια στο ρόλο και στην αποστολή μας, η υπερηφάνεια της ιστορικής μας διαδρομής των 22 ετών, μετουσιώνεται πλέον σε ευθύνη για τη μελλοντική μας πορεία. Η σημερινή Γενική Συνέλευση σηματοδοτεί και την ολοκλήρωση της θητείας μου ως Πρόεδρος του Δ.Σ. και των υπολοίπων μελών του Διοικητικού Συμβουλίου. Είναι λοιπόν και σε προσωπικό επίπεδο μια ξεχωριστή στιγμή.
Αυτοί οι 14 μήνες είχαν μέσα τους μεγάλες προκλήσεις. Σκληρές δοκιμασίες. Κινδύνους και ευκαιρίες. Είχαν όμως μέσα τους και τη θέληση να ξεπεράσουμε την κάθε δοκιμασία, να αντιμετωπίσουμε την κάθε πρόκληση, να σταθούμε στο ύψος της αποστολής και της ευθύνης μας. Απέναντι στα μέλη, απέναντι στον τόπο μας. Κρατώ κάθε μια από όλες τις στιγμές που έζησα με τους συνεργάτες μου, όποιο χρώμα κι αν είχαν αυτές. Την εμπειρία και τα διδάγματα αυτής της πορείας. Τους ευχαριστώ θερμά. Οφείλω να ευχαριστήσω όλες τις προηγούμενες διοικήσεις και τους Προέδρους αυτών, τον κ. Δαστερίδη, τον κ. Χατζηκωνσταντίνου και τον κ. Ντουμανίδη, που με τους κόπους και τις θυσίες τους έδωσαν νέα ώθηση στην Συνεταιριστική Τράπεζα. Τους Προέδρους και τις διοικήσεις του Επιμελητηρίου Έβρου, πέρα από τον κ. Νίκο Δαστερίδη, τον κ. Λεωνίδα Κίτσιο και τον κ. Χριστόδουλο Τοψίδη, καθώς με τις πρωτοβουλίες και τους σχεδιασμούς τους προσέδωσαν διαχρονικά μια πιο θετική, αισιόδοξη προοπτική. Θα ήθελα, επίσης, να ευχαριστήσω για την στήριξη και την συνεργασία τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τους υπόλοιπους θεσμικούς και κοινωνικούς εταίρους. Τέλος, ευχαριστώ θερμά όλο το προσωπικό της Τράπεζας, καθώς και τους εξωτερικούς συμβούλους και συνεργάτες μας για τον επαγγελματισμό και την αφοσίωση στην εργασία τους».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο