Ολοκληρώθηκε, χωρίς ομοφωνία, το πόρισμα της Διακομματικής για τη Θράκη  

Ικανοποίηση του βουλευτή Έβρου της ΝΔ Χρ. Δερμεντζόπουλου: «Ρεαλιστικές προτάσεις και εφαρμόσιμες πολιτικές» 

Οι βασικές πτυχές του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κατάφεραν να συμφωνήσουν ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναφορικά με το πόρισμα της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, καταθέτοντας δύο διαφορετικά πορίσματα. Τελικώς , το πόρισμα της ΝΔ ήταν αυτό που υπερψηφίστηκε και θα υλοποιηθεί (;). 

Στο σχόλιό του, ο βουλευτής Έβρου της ΝΔ Χρήστος Δερμεντζόπουλος, αναφέρει: 

«Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Διακομματικής Επιτροπής για την Ανάπτυξη της Θράκης, με την υπερψήφιση του πορίσματος της πλειοψηφίας.  

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη για την πρωτοβουλία της σύστασης της επιτροπής. Όπως φυσικά και την Πρόεδρο της επιτροπής, την κα Ντόρα Μπακογιάννη, που ένα διαχρονικό ενδιαφέρον της για την Θράκη εκφράστηκε και μέσα από αυτήν την επιτροπή.  

Είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος καθώς από την πρώτη στιγμή η πρόταση μου για τη ψηφιακή πλατφόρμα κατάθεσης προτάσεων είχε γίνει δεκτή με αποτέλεσμα ο κάθε πολίτης, ο κάθε φορέας να καταθέσει τις προτάσεις του. 

Μεταξύ πολλών άλλων το πόρισμα προβλέπει:  

🔶ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗ ΤΟΜΕΑ ΤΗΣ ΘΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΗΣ ΔΥΝΑΜΙΚΗΣ ΤΟΥ ΠΑΡΑΓΩΓΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ 

🔹Σχέδιο προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα, έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, αρδευτικά έργα. 

🔹Προτάσεις για τη βαμβακοπαραγωγή, για τα σιτηρά, την κτηνοτροφία και την αλιεία. 

🔶ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΕΝΑ ΣΥΓΧΡΟΝΟ ΔΙΚΤΥΟ ΥΠΟΔΟΜΩΝ 

🔹Την ηλεκτροκίνητη σιδηροδρομική Εγνατία όπως και έργα υποδομών στη Σαμοθράκη αλλά και τη θαλάσσια διασύνδεση του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης με τα νησιά του ανατολικού, κεντρικού και νότιου Αιγαίου, και με τον Πειραιά. 

🔹Την αναβάθμιση των συνοριακών και τελωνειακών σταθμών, μεταξύ άλλων Ορμενίου, Κυπρίνου, Καστανεών, Κήπων.   

🔹Την προώθηση έργων άμεσης κατασκευής κάθετων οδικών αξόνων. 

🔶ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΠΟΥ ΑΦΟΡΟΥΝ ΤΗΝ ΑΝΑΔΙΑΤΑΞΗ ΤΟΥ ΕΡΓΑΣΙΑΚΟΥ, ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΥ ΚΑΙ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΟΥ ΜΟΝΤΕΛΟΥ 

🔹Αναπτυξιακό Νόμο για τη χορήγηση ενισχύσεων σε ιδιωτικές επενδύσεις που θα έχει τα υψηλότερα επιτρεπτά κίνητρα για την περιοχή ή την εξέταση καθιέρωσης της επιδότησης μεταφορικού, ενεργειακού ή/και μισθοδοτικού κόστους των επιχειρήσεων. 

🔹Προτάσεις μέτρων για τον Βόρειο Έβρο, ενίσχυσης κατοίκων για απόκτηση νέα κατοικίας ή αποκατάσταση υπάρχουσας με προγράμματα επιδοτήσεως κατοικίας αλλά και την ενθάρρυνση χαμηλότοκων δανείων. 

🔶Προτάσεις που αφορούν τον Πολιτισμό, την Παιδεία, την ενίσχυση του ΔΠΘ, τη Διαπεριφερειακή και Διασυνοριακή συνεργασία. 

‼️Το σημαντικότερο μαζί με όλα αυτά είναι η δημιουργία ενός κοινοβουλευτικού μηχανισμού εποπτείας και ελέγχου της υλοποίησης του πορίσματος ο οποίος θα καταθέτει, ανά 2ετία, έκθεση εφαρμογής και προόδου προς τον Πρόεδρο του Ελληνικού Κοινοβουλίου και την Ολομέλεια της Βουλής. 

Είμαι σίγουρος ότι το έργο της επιτροπής θα αποδειχθεί ο οδικός χάρτης για την ανάπτυξη της περιοχής μας με ρεαλιστικές προτάσεις και εφαρμόσιμες πολιτικές για κυβερνητική δράση, σε μεσοπρόθεσμό και μακροπρόθεσμο ορίζοντα». 

 

Οι βασικές πτυχές του πορίσματος του ΣΥΡΙΖΑ  

Τις βασικές πτυχές του πορίσματος που κατέθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στη Διακομματική Επιτροπή για την Ανάπτυξη της Θράκης, ανέδειξε η Βουλευτής Έβρου και Αν. Τομεάρχης Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Ενημέρωσης & Επικοινωνίας του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, Νατάσα Γκαρά, κατά την ολοκλήρωση των εργασιών της Επιτροπής στη Βουλή των Ελλήνων. 

Η κα Γκαρά έκανε λόγο για ένα πόρισμα, από μεριάς ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, στο οποίο με «όχημα» την οικονομία της γνώσης, την έξυπνη εξειδίκευση, την κυκλική οικονομία, τη μεταποίηση, τη γεωργία,  αποτυπώνεται μια αναπτυξιακή στρατηγική μακράς πνοής, με επίκεντρο τον άνθρωπο, που θα καταστήσει τη Θράκη ελκυστικό προορισμό τόσο για κατοίκηση όσο και για την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. 

Έκανε ειδική μνεία στον κομβικό ρόλο του Λιμένα Αλεξανδρούπολης, υπογραμμίζοντας την ανάγκη αναβάθμισης του εμπορικού του χαρακτήρα, των υποδομών και των δραστηριοτήτων σε αυτό, με το μοντέλο των υποπαραχωρήσεων, και όχι της πλήρους ιδιωτικοποίησης, καθώς και την ένταξη στα διευρωπαϊκά δίκτυα και τους μεγάλους άξονες μεταφοράς. 

Αναφέρθηκε σε εμβληματικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, όπως η δημιουργία τεχνολογικού campus στο Δημοκρίτειο, η δημιουργία δομής στήριξης μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, η δημιουργία οργανισμού ανάπτυξης της συνεργασίας στη ΝΑ Ευρώπη με έδρα τη Θράκη, η ενίσχυση των υποδομών,  η δημιουργία θεματικού πάρκου και «campus νεολαίας» στο τριεθνές του Βορείου Έβρου, ή τα προγράμματα επιδότησης για απόκτηση α΄ κατοικίας σε δήμους και περιοχές όπως ο Βόρειος Έβρος. 

Παράλληλα, μίλησε για την ανάγκη ανάδειξης του brand name «Θράκη» σε προϊόντα και δράσεις, με την αξιοποίηση και μετατροπή της διασυνοριακότητας και της πολυπολιτισμικότητας σε συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή, με την παράλληλη ενίσχυση του εναλλακτικού τουρισμού. 

Προτεραιότητες, επίσης, στο πόρισμα του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ αποτελούν η αναβάθμιση της Θράκης σε σύγχρονο ενεργειακό κόμβο διεθνούς εμβέλειας, η ενίσχυση των ψηφιακών υποδομών, ο εκσυγχρονισμός των δικτύων, η βελτίωση της διασυνδεσιμότητας των μεταφορών, η αναβάθμιση του πρωτογενή τομέα (ανάπτυξη της υπαίθρου, αναδιάρθρωση γεωργικής καλλιέργειας, εφαρμογή προγραμμάτων ψηφιακής γεωργίας, επιτάχυνση αναδασμών, ανόρθωση κτηνοτροφίας, χοιροτροφίας, σηροτροφίας και παραγωγής μεταξιού στο Σουφλί κλπ), η δημογραφική ανασυγκρότηση της Θράκης με τη βελτίωση της καθημερινότητας στην περιοχή, την εξάλειψη φαινομένων περιθωριοποίησης και φτώχειας, την προώθηση πολιτικών για την κοινωνική συνοχή. 

Διευκρίνισε, επίσης, πως για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είναι θετική η αξιοποίηση του ορυκτού πλούτου,  θα πρέπει όμως να αποκλείονται καταστροφικές δραστηριότητες, όπως η εξόρυξη και η μεταλλουργία χρυσού, που απειλούν το περιβάλλον και την αναπτυξιακή φυσιογνωμία συνολικά της περιοχής. 

Κλείνοντας η κα Γκαρά σημείωσε πως το πόρισμα που κατέθεσε η ΝΔ προωθεί λανθασμένες πολιτικές και λογικές του παρελθόντος που στοίχισαν στη Θράκη, οδηγεί στη διαιώνιση των περιφερειακών ανισοτήτων, δεν περιγράφει μία συγκεκριμένη στρατηγική.     

Κ.Η.  

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο