Οικονομική Επιτροπή: Στην Καραολή & Δημητρίου η δεύτερη λαϊκή αγορά με 300 θέσεις

Η τελική απόφαση θα παρθεί από το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης εντός των επόμενων ημερών – Να παραμείνει στην Εθνικής Αντίστασης προτείνει η παράταξη Λαμπάκη

Την έγκριση του Κανονισμού Λειτουργίας για τη δημιουργία της δεύτερης λαϊκής αγοράς του Δήμου Αλεξανδρούπολης και τη χωροθέτησή στην οδό Καραολή & Δημητρίου αποφάσισε κατά πλειοψηφία η Οικονομική Επιτροπή, ενώ το θέμα θα συζητηθεί για οριστική λήψη απόφασης στο Δημοτικό Συμβούλιο τις επόμενες ημέρες.
Η απόφαση για δημιουργία δεύτερης λαϊκής αγοράς προέκυψε μετά τη νομοθεσία που θεωρεί ως μη νόμιμες τις λαϊκές αγορές των παραγωγών, όπως είναι αυτή που λειτουργεί κάθε Σάββατο επί της οδού Εθνικής Αντίστασης στην Αλεξανδρούπολη. Σύμφωνα με τα νέα δεδομένα, θα πρέπει στη συγκεκριμένη λαϊκή να συμμετέχουν και έμποροι.
Για το θέμα έχει ανοίξει εδώ και αρκετούς μήνες συζήτηση, ενώ οι δύο κυρίαρχες τάσεις σχετικά με τη χωροθέτηση, εκφράζεται από τη μία από τους παραγωγούς, που επιλέγουν να παραμείνουν στην οδό Εθνικής Αντίστασης και από την άλλη από τους εμπόρους, που παρωθούν τη λύση της Καραολή & Δημητρίου. Μέχρι στιγμής, η Επιτροπή Ποιότητα Ζωής με απόφασή της εγκρίνει τη λειτουργία της αγοράς στην Καραολή και Δημητρίου, ενώ με απόφασή της και η Οικονομική Επιτροπή συντάσσεται με τη συγκεκριμένη χωροθέτηση. Το θέμα αναμένεται να συζητηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξανδρούπολης, όπου θα παρουσιαστεί και η εναλλακτική πρόταση της μείζονος αντιπολίτευσης, η οποία προτείνει τη λειτουργία της λαϊκής αγοράς στην οδό Εθνικής Αντίστασης με 350 θέσεις.

Χωροθέτηση επί της Καραολή & Δημητρίου
Ως βασικός χώρος διεξαγωγής της Λαϊκής Αγοράς ορίζεται το τμήμα της Καραολή και Δημητρίου, δυτικά της συμβολής των οδών Μακράς Γεφύρας και Καραολή, έως ανατολικά της συμβολής των οδών Κασσάνδρας κα Καραολή (και πάντως περίπου 40 μέτρα ανατολικά από την Γ Πύλη Εισόδου – Εξόδου του Λιμένα).
Θα παραμείνουν ανοιχτά για τη διέλευση πολιτών όλα τα σημεία που θα χρωματιστούν με κίτρινο χρώμα για τις ανάγκες διέλευσης πολιτών, σε ράμπες ΑμεΑ και εισόδους κατοικιών, ώστε να μην παρεμποδίζονται οι είσοδοι κατοικιών και καταστημάτων, να μην κωλύεται η προσέλευση των καταναλωτών και γενικά να επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Στον χώρο της νέας Δεύτερης Λαϊκής Αγοράς οι θέσεις των πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών) θα έχουν κοινές διαστάσεις και θα σημανθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης ως ακολούθως:
• Πλάτος θέσης (πρόσοψη) 2,00 μέτρα.
• Βάθος θέσης επί του οδοστρώματος 3,00 μέτρα, μετρούμενα από το κράσπεδο του πεζοδρομίου έτσι ώστε να υφίσταται διάδρομος τουλάχιστον 3,00 μέτρων μεταξύ των απέναντι πάγκων δεδομένου του πλάτους των 9,50 μέτρων περίπου της οδού Καραολή και Δημητρίου.
• Κατ’ εξαίρεση και μόνο εφόσον κρίνεται ως βέλτιστη λύση για την λειτουργικότητα του χώρου της νέας Δεύτερης Λαϊκής Αγοράς επιτρέπεται η απόκλιση από τις παραπάνω διαστάσεις κατά την διαγράμμιση περιορισμένου αριθμού θέσεων.
• Το μέγιστο επιτρεπτό μήκος πρόσοψης των πάγκων των πωλητών (παραγωγών & επαγγελματιών) δεν πρέπει να υπερβαίνει για τους Επαγγελματίες τα 6 μέτρα & για τους Παραγωγούς τα 6 μέτρα.
Η Λαϊκή Αγορά θα διεξάγεται εβδομαδιαίως, ημέρα Σάββατο, ενώ σε περίπτωση επίσημης αργίας εθνικής ή τοπικής θα διεξάγεται την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα.
Η κυκλοφορία και η στάθμευση των οχημάτων στο τμήμα της οδού Καραολή και Δημητρίου, δυτικά της συμβολής των οδών Μακράς Γεφύρας και Καραολή και Δημητρίου έως ανατολικά της συμβολής των οδών Κασσάνδρας και Καραολή (και πάντως περίπου 40 μέτρα ανατολικά από την Γ Πύλη Εισόδου – Εξόδου του Λιμένα) θα παύεται από τις 05:00 πμ έως τις 16:30μμ της ημέρας διεξαγωγής της Λαϊκής Αγοράς. Θα τοποθετηθούν σχετικές πινακίδες από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Η νέα Δεύτερη Λαϊκή Αγορά του Δήμου Αλεξανδρούπολης χωρίζεται σε δύο τομείς :
ΔΙΑΤΡΟΦΙΚΑ ΠΡΟΙΟΝΤΑ (ΔΥΤΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ) πλησίον της συμβολής των οδών Μακράς Γεφύρας και Καραολή και Δημητρίου και ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΚΑ ΕΙΔΗ (ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ) πλησίον της συμβολής των οδών Κασσάνδρας και Καραολή και Δημητρίου.

Η εναλλακτική πρόταση Λαμπάκη
Η εναλλακτική πρόταση της παράταξης Λαμπάκη ζητά την παραμονή της λαϊκής στην Εθνικής Αντίστασης με κάποιες μικρές αλλαγές. Αναφέρεται στο τμήμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως από την οδό 14ης Μαΐου έως την οδό Άνδρου (χωρίς αυτήν) συμπεριλαμβανομένου του τμήματος της οδού Μαυρομιχάλη (μεταξύ της οδού Εθνικής Αντίστασης και Π. Κυρίλλου)
Προβλέπει 175 θέσεις διατροφικών προϊόντων και 175 θέσεις για βιομηχανική είδη.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο