Οικολογική Εταιρεία Έβρου: «Νέος ΧΑΔΑ στην Μάκρη»

Καταγγελία για απόρριψη απορριμμάτων στο ανενεργό λατομείο της Μάκρης από όχημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης
Έντονη αντίδραση από παράταξη Λαμπάκη και Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος

 

Σε μία σοβαρή καταγγελία προχώρησε η Οικολογική Εταιρεία Έβρου, αναφορικά με την ύπαρξη χώρου ανεξέλεγκτης διάθεσης απορριμμάτων στο ανενεργό λατομείο «Μπαρή» στην περιοχή της Μάκρης και μάλιστα από όχημα του Δήμου Αλεξανδρούπολης.

Όπως επισημαίνεται στην καταγγελία, στις 29/3/2021, στις 9.30 το πρωί, «διαπιστώσαμε την απόρριψη απορριμμάτων από το φορτηγό αυτοκίνητο  ΚΗΥ 5367 του Δήμου Αλεξανδρούπολης στο ανενεργό λατομείο «Μπαρή»  της περιοχής Μάκρης. Στην συγκεκριμένη θέση έχει ήδη συγκεντρωθεί μεγάλη ποσότητα απορριμμάτων που προφανώς δεν προέρχονται μόνο από την οικισμό της Μάκρης. Ουσιαστικά λειτουργεί εκεί,  εδώ και  καιρό, ένας νέος ΧΑΔΑ (Χώρος Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων). Το εν λόγω φορτηγό όχημα του Δήμου μετέφερε και απέθεσε ογκώδη υλικά από έπιπλα, κλαδιά και γενικά ότι λόγω μεγέθους δεν προσφέρεται για απόθεση σε πράσινους και μπλε κάδους. Δεν είχαμε τη δυνατότητα να δούμε αν και ποια  είδη υλικών  μεταφέρθηκαν τις προηγούμενες ημέρες  εβδομάδες κλπ στον ανενεργό  χώρο του λατομείου, καθότι ένας εκσκαφέας ταυτόχρονα με την απόρριψη των υλικών μετέφερε χώματα και επικάλυπτε  τα νέα».

Η Οικολογική Εταιρεία Έβρου επικαλείται την γεωλογική-υδρογεωλογική μελέτη του ΙΓΜΕ για την ευρύτερη περιοχή  Μάκρης- Μαρώνειας, του έτους 2001, σύμφωνα με την οποία, ο χώρος που χρησιμοποιείται αυθαίρετα ως ΧΑΔΑ ορίζεται στο κέντρο υδρογεωλογικής λεκάνης από την οποία υδρεύεται η ευρύτερη περιοχή της Μάκρης (θέση α ανατολικής υδρογεωλογικής  λεκάνης ενότητας Μάκρης).

«Αυτό και μόνο αρκεί για να προκαλείται ανησυχία για την ποιότητα των νερών του υδροφόρου ορίζοντα και κατ’ επέκταση για την δημόσια υγεία στον συγκεκριμένο οικισμό.   Πέραν αυτών επισημαίνουμε ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης εκπόνησε το προβλεπόμενο από τον νόμο Τοπικό σχέδιο διαχείρισης αποβλήτων του Δήμου, που ακολούθως εγκρίθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο με το 660/2015 πρακτικό συνεδρίασης στα πλαίσια του Επιχειρησιακού προγράμματος του Δήμου. Συντάχθηκε δε σύμφωνα με το 258/24-7-2015 έγγραφο του γενικού διευθυντή περιβαλλοντικής πολιτικής του Υπουργείου Παραγωγικής ανασυγκρότησης, περιβάλλοντος και ενέργειας που αφορά το ΕΣΔΑ (Εθνικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων). Στο Τοπικό  Σχέδιο του  Δήμου Αλεξανδρούπολης προβλέπεται μεταξύ άλλων και η εγκατάσταση- δημιουργία τεσσάρων πράσινων σημείων όπου θα μεταφέρονται τα  ογκώδη απόβλητα και τα πράσινα με σκοπό την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση αυτών. Ορίσθηκε μάλιστα και ο χρόνος προσαρμογής (2015- 2017). Δεν γνωρίζουμε γιατί μετά από τον χρόνο προσαρμογής δεν λειτουργούν αυτά τα τέσσερα πράσινα σημεία. Γνωρίζουμε βέβαια ότι προσωρινά τα απορρίμματα του Δήμου Αλεξανδρούπολης μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής. Προφανώς και τα συγκεκριμένα ογκώδη απορρίμματα θα έπρεπε να μεταφέρονται στον ΧΥΤΑ Κομοτηνής αντί να απορρίπτονται σε ένα νέο ΧΑΔΑ».

Η Οικολογική Εταιρεία τονίζει πως θεωρεί ως κάτι αδιανόητο να λειτουργεί ο νέος αυτός ΧΑΔΑ ενώ δαπανούνται τεράστια χρηματικά ποσά για την αποκατάσταση των παλαιών αναχρονιστικών ΧΑΔΑ και επισημαίνει:
«Επειδή δεν γνωρίζουμε ποια πρόσωπα από τον Δήμο συνεργούν σε αυτή την κατά την άποψη μας απαράδεκτη ενέργεια που συνεχίζεται.

Επειδή εκτιμούμε ότι αυτή η δραστηριότητα εγκυμονεί αρνητικές περιβαλλοντικές επιπτώσεις και προβλήματα στη δημόσια υγεία.

Επειδή κατά την άποψη μας είμαστε αντιμέτωποι με μια  ενέργεια που δεν είναι σύννομη.

Επειδή  συνέπια της πολύχρονης δράσης μας αναπτύξαμε οικολογική συνείδηση και υπερασπιζόμαστε την φύση, σύμφωνα με την δωδέκατη αρχή της βιώσιμης ανάπτυξης δηλαδή την οικολογική συνείδηση, θεωρούμε ότι ο Δήμος Αλεξανδρούπολης οφείλει να διακόψει άμεσα την απόρριψη των απορριμμάτων αυτών στον συγκεκριμένο χώρο, επιφυλασσόμενοι να ασκήσουμε αν χρειασθεί το έννομο συμφέρον των πολιτών που αναγνωρίζει η προαναφερθείσα αρχή».

 

Πόλη & Πολίτες: «Να δοθούν εξηγήσεις»

Η παράταξη του Βαγγέλη Λαμπάκη παρεμβαίνει στο θέμα με την εξής ανακοίνωση:

«Η Οικολογική Εταιρία Έβρου προχώρησε σε μία καταγγελία η οποία είναι σοβαρή, εγκυμονεί κινδύνους για τη δημόσια υγεία και ο κ. Ζαμπούκης μαζί με τους συνεργάτες του φέρουν ακέραια την ευθύνη.

Πιο συγκεκριμένα καταγράφηκε όχημα του Δήμου να απορρίπτει διαφόρων ειδών απορρίμματα και μπάζα στο παλαιό ανενεργό λατομείο της Μάκρης. Προφανώς το ίδιο συμβαίνει εδώ και καιρό αφού ο όγκος των απορριμμάτων είναι μεγάλος και η συγκεκριμένη τακτική εφαρμόζεται εδώ και αρκετό καιρό. Έχει δημιουργηθεί άλλωστε και ένας μικρός, άτυπος ΧΑΔΑ, ο οποίος είναι παράνομος.

Μάλιστα ένας εκσκαφέας κάλυπτε τα απορριπτόμενα υλικά με χώμα, ώστε να καλύπτονται και επάνω τους να τοποθετούνται νέα! Η πρακτική του βάζουμε τα σκουπίδια κάτω από τα χαλί δηλαδή σε απόλυτο βαθμό.

Το γεγονός πως η περιοχή βάσει των μελετών του ΙΓΜΕ έχει χαρακτηριστεί ως υδρογεωλογική λεκάνη από την οποία υδρεύεται η ευρύτερη περιοχή της Μάκρης, μας κάνει να ανησυχούμε για την ποιότητα του νερού και τα προβλήματα που ενδεχομένως να επιφέρει στην υγεία των κατοίκων.

Καλούμε τον κ. Ζαμπούκη και τον αρμόδιο αντιδήμαρχο κ. Δαστερίδη να δώσουν άμεσα εξηγήσεις για το πολύ σοβαρό αυτό θέμα».

 

Φάρος: «Αποτροπιαστικές εικόνες»

Η Ανεξάρτητη Κοινότητα Φάρος Αλεξανδρούπολης, από την πλευρά της, θέτει συγκεκριμένα ερωτήματα και κάνει λόγο για αποτροπιαστικές εικόνες.

«Στις 6 Νοεμβρίου 2019, μία από τις πρώτες εισηγήσεις που καταθέσαμε προς συζήτηση στο Συμβούλιο της Κοινότητας Αλεξανδρούπολης αφορούσε την “Ανάπτυξη δικτύου Πράσινων Σημείων στον αστικό ιστό και τους οικισμούς του Δήμου Αλεξανδρούπολης”.

Η εισήγησή μας ΟΥΔΕΠΟΤΕ ήρθε προς συζήτηση στη Συμβούλιο, με τις διαβεβαιώσεις ότι “ο Δήμος ήδη το εξετάζει”.

Ενάμιση χρόνο μετά, έρχονται στην επιφάνεια οι αποτροπιαστικές εικόνες αλλά και η δημόσια καταγγελία της Οικολογικής Εταιρείας Εβρου, σχετικά με την εναπόθεση αποβλήτων από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης σε παράνομο Χώρο Ανεξέλλεγκτης Διάθεσης Απορριμάτων (ΧΑΔΑ) μέσα στην καρδιά του αρχαίου ελαιώνα και εντός της υδατολεκάνης της Μάκρης, λίγα μόλις εκατοντάδες μέτρα από τη γεώτρηση υδροδότησης του οικισμού.

Προς ενημέρωση των πολιτών, και για να έχουμε μία εικόνα του τί σημαίνει “ανεξέλεγκτη διάθεση απορριμάτων”, παραθέτουμε τον σχετικό κατάλογο επικίνδυνων αποβλήτων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής: https://eur-lex.europa.eu/legal-content/EL/TXT/PDF/…

Μπορεί, εν τέλει, να είναι δύσκολο να μπει το ποιοτικό προϊόν και το φυσικό οικοσύστημα της περιοχής μας μέσα στην εξίσωση της ανάπτυξης. Φαίνεται, όμως, πως είναι πανεύκολο να παραβλεφθεί η υγεία τους είτε από αμέλεια, είτε έλλειψη βούλησης σίγουρα, όμως, από έλλειψη ευθύνης.

Θα ήταν, όμως, χρήσιμο να έχουμε κάποια απάντηση στα εξής ερωτήματα:

-Συνεχίζονται οι ρίψεις αποβλήτων από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης στον παράνομο ΧΑΔΑ της Μάκρης;

-Προβλέπεται σφράγισμα του χώρου, επιβολή κυρώσεων, απομάκρυνση όλων των αποβλήτων  και  μελέτη αποκατάστασης του χώρου;

-Ποιός είναι, εν τέλει, ο σχεδιασμός και το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των Πράσινων Σημείων από τον Δήμο Αλεξανδρούπολης;

-Γιατί προτάσεις που αφορούν τη βελτίωση του αστικού και περιαστικού περιβάλλοντος δεν προωθούνται προς υλοποίηση;»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο