Οι «εικονικοί γάμοι» των συνοριοφυλάκων – Πώς στήθηκε η φάμπρικα για να αποφεύγουν τον Έβρο

Δεκάδες περιπτώσεις βγάζει στην επιφάνεια η έρευνα της ΕΛΑΣ για τους συνοριοφύλακες.

«Σύννεφα» προκάλεσε στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. η υπό έρευνα «φάμπρικα» με τα εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, με «πρωταγωνιστές» συνοριοφύλακες που ήθελαν να αποφύγουν την τοποθέτησή τους στα σύνορα. Αίσθηση προκαλεί η έκταση που πήρε το φαινόμενο, καθώς σύμφωνα με την πρώτη εικόνα που έχει σχηματιστεί από το αρχηγείο της Αστυνομίας, από τους 250 νέους συνοριοφύλακες τουλάχιστον 40 φέρονται να υπέγραψαν σύμφωνα συμβίωσης.
Η διαρροή του θέματος προκάλεσε την αντίδραση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ενώ με εντολή του Τάκη Θεοδωρικάκου το αρχηγείο της ΕΛ.ΑΣ. διέταξε διοικητική έρευνα. Με το σύμφωνο συμβίωσης παρέχεται μοριοδότηση και έτσι οι συνοριοφύλακες έχουν περισσότερες πιθανότητες να τοποθετηθούν στην πρωτεύουσα του Έβρου (Αλεξανδρούπολη) και όχι στα σύνορα.

Εδώ και ένα μήνα γνωστό το θέμα – Μόλις χθες η έρευνα
Πάντως, μπορεί η διοικητική έρευνα να διατάχθηκε χθες Δευτέρα από την Αστυνομία για να διερευνηθούν οι τυχόν ευθύνες, ωστόσο, το θέμα είναι γνωστό εδώ και καιρό στον Έβρο. Πληροφορίες του iEidiseis αναφέρουν ότι εδώ και περίπου ένα μήνα συνδικαλιστές συνοριοφύλακες είχαν ενημερώσει αρμόδίως για τα εικονικά σύμφωνα συμβίωσης, καθώς οι ανύπαντροι συνοριοφύλακες αντιλήφθηκαν αμέσως τον αθέμιτο ανταγωνισμό και άρχισαν να «μιλούν».
Όταν το θέμα τέθηκε επί τάπητος αρχικά δεν δόθηκε η δέουσα προσοχή, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης, διότι «το σύμφωνο συμβίωσης είναι νόμος του κράτους και όχι κάτι παράνομο». Στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. από τον Έβρο επισημαίνουν ότι το «δίκαιο θα ήταν να ισχύσουν τα σύμφωνα συμβίωσης που είχαν υπογραφεί πριν την κατάταξή των νέων συνοριοφυλάκων». Στον Έβρο το κλίμα στις τάξεις των νεοπροσληφθέντων αστυνομικών είναι «βαρύ», με τα παράπονα για «αδικίες» να διαβιβάζονται στους παλιούς «φρουρούς» της μεθορίου.

Ανησυχία για το επιχειρησιακό σκέλος
Ανώτερος αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. έχει αναλάβει την έρευνα που θα δείξει εάν η φημολογούμενη «φάμπρικα» με τους εικονικούς «γάμους» αποτελεί πραγματικότητα και ποιοι συνοριοφύλακες θα πρέπει να ελεγχθούν. Μεταξύ άλλων, θα γίνει έρευνα που αφορά σε πληροφορία ότι δύο συνοριοφύλακες υπέγραψαν μεταξύ τους σύμφωνο συμβίωσης. Επίσης, θα γίνει έρευνα για να διαπιστωθεί εάν τα δηλωμένα ζευγάρια ζουν στην ίδια περιοχή ή εάν υπάρχουν φαινόμενα πολύ μεγάλης διαφοράς ηλικίας ή συνοριοφύλακες που «παντρεύτηκαν» γυναίκα ή άντρα που βρίσκεται «στην άλλη άκρη της Ελλάδας».
Την ίδια ώρα, ανησυχία επικρατεί στους κόλπους της ΕΛ.ΑΣ. όσον αφορά και το επιχειρησιακό σκέλος, καθώς οι νέοι συνοριοφύλακες πρέπει άμεσα να ξεκινήσουν βάρδιες στα σύνορα. Αρμόδιες πηγές εξηγούν, πάντως, ότι «στόχος όσων ήθελαν το σύμφωνο συμβίωσης ήταν η ‘έδρα’ τους να είναι η Αλεξανδρούπολη. Αυτό όμως δε σημαίνει ότι δεν θα έκαναν υπηρεσία στα σύνορα. Η διαφορά είναι ότι το σπίτι τους θα ήταν στην πόλη, σε αντίθεση με τους συναδέλφους τους».
ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο