Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) με αίτημα την διατήρηση των θέσεων εργασίας των συμβασιούχων
Παρουσία του προέδρου της ΠΟΕΔΗΝ και άλλων φορέων, τονίστηκε η βούλησή τους να αντισταθούν στα σχέδια για είσοδο εργολάβου στα Νοσοκομεία
Του Γιώργου Πανταζίδη
Κινητοποίηση διαμαρτυρίας πραγματοποιήθηκε το πρωί της Τρίτης στην είσοδο του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Αλεξανδρούπολης (ΠΓΝΑ) με αίτημα την διατήρηση των θέσεων εργασίας των 139 συμβασιούχων από την καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και λοιπών υπηρεσιών του, οι οποίοι βρίσκονται υπό απόλυση μετά την απόφαση να τις αναλάβει εργολάβος.
Η διοίκηση του ΠΓΝΑ αποφάσισε να υπογράψει σύμβαση με ιδιώτη, η οποία, όμως, βασίζεται σε οικονομοτεχνική μελέτη που, σύμφωνα με καταγγελίες, εκπονήθηκε πριν 2,5 χρόνια, με εντελώς διαφορετικά κόστη σε σχέση με σήμερα. Υπενθυμίζεται πως η προηγουμένη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ είχε νομοθετήσει για την απομάκρυνση των εργολάβων από τα νοσοκομεία, προχωρώντας σε προσλήψεις εργαζομένων με ατομικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Η κυβέρνηση της ΝΔ τον Σεπτέμβριο του 2019, άλλαξε το όριο (από 2 χρόνια σε 1) για τις ατομικές συμβάσεις εργασίας και παρά τις δεσμεύσεις του Υφυπουργού Υγείας Β. Κοντοζαμάνη, δεν επέκτεινε το θεσμικό Πλαίσιο των Ατομικών Συμβάσεων, ανοίγοντας και πάλι την πόρτα στους εργολάβους.
Οι 139 εργαζόμενοι από την καθαριότητα, σίτιση, φύλαξη και λοιπών υπηρεσιών του ΠΓΝΑ που καλύπτουν πάγιες και διαρκείς αγώνες, όπως τονίζεται, σήκωσαν το μεγάλο βάρος αντιμετώπισης της πανδημίας εδω και 3,5 χρόνια και πλέον η διοίκηση και το Υπουργείο Υγείας τούς γυρνά την πλάτη. «Είμαστε 139 άτομα που επί 3 χρόνια δώσαμε την ψυχή μας με όποιες δυσκολίες υπάρχουν στο νοσοκομείο, και ξαφνικά θέλουν να μας βγάλουν και να φέρουν έναν εργολάβο. Η διοίκηση δεν λέει τίποτα, μόνο ότι από ιδεολογία και μόνο θα μπει εργολάβος» σχολίασε χαρακτηριστικά εργαζόμενη στο χώρο της κινητοποίησης.
Στην είσοδο του νοσοκομείου βρέθηκαν εκπρόσωποι των υπό απόλυση εργαζομένων, του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου, της ΕΙΝΟΚΥΘ, ενώ παρευρέθηκε ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ Μιχαλης Γιαννακός, καθώς και ο Πρόεδρος του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Στάθης Ασπιώτης. Κοντά τους εργαζόμενοι με ανάλογο πρόβλημα από τα Νοσοκομεία Κομοτηνής και Σερρών που έσπευσαν προς συμπαράσταση των συναδέλφων τους
Μιχάλης Γιαννακός: πρόεδρος ΠΟΕΔΗΝ: «Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία»
Στην κινητοποίηση βρέθηκε ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδία Εργαζομένων Δημόσιων Νοσοκομείων (ΠΟΕΔΗΝ) Μιχάλης Γιαννακός εκφράζοντας την συμπαράστασή του στον αγώνα των εργαζομένων.
Σε δηλώσεις του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Είμαστε αποφασισμένοι να πολεμήσουμε για να μην επιστρέψουν οι εργολάβοι στα νοσοκομεία. Δώσαμε πολύ μεγάλους αγώνες από το 2016 προκειμένου σταδιακά να φύγουν οι εργολάβοι από τα νοσοκομεία. Οι συμβάσεις που υπεγράφησαν κρίθηκαν ως νόμιμες και από το ευρωπαϊκό δικαστήριο και από το ελεγκτικό συνέδριο με αλλεπάλληλες αποφάσεις της ολομέλειας των ελληνικών δικαστηρίων.
Το κύριο επιχείρημα των θετικών αποφάσεων αυτών ήταν ότι οι συμβάσεις αυτές στοιχίζουν πολύ λιγότερα χρήματα απ’ ό,τι οι εργολαβίες. Είναι 6.000 εργαζόμενοι που εργάζονται με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στις υπηρεσίες στήριξης: καθαριότητα, φύλαξη, πλυντήρια, εστίαση και σε άλλες υποστηρικτικές ειδικότητες.
Μετά από παρεμβάσεις της Ομοσπονδίας έχουν ανανεωθεί οι συμβάσεις τους ως το τέλος Ιουνίου. Ο υπουργός κατ’ επανάληψη έχει δηλώσει ότι όπου υπάρχουν οικονομοτεχνικές μελέτες και είναι οι εργολάβοι ακριβότεροι θα συνεχίσουμε με τις συμβάσεις ορισμένου χρόνου.
Αυτό όμως, επειδή οι διοικήσεις δεν έχουν καμία γραπτή ειδοποίηση από το υπουργείο, δεν το τηρούν. Οι διοικήσεις των νοσοκομείων προχωρούν τους διαγωνισμούς κι όπου οι διαγωνισμοί ολοκληρώνονται, φεύγουν οι εργαζόμενοι, όπως θα συμβεί στην Αλεξανδρούπολη, όπως συνέβη στην Κομοτηνή, παρ’ ότι υπάρχει δικαστική απόφαση. Εδώ καταγγέλλουμε τη διοίκηση του νοσοκομείου Κομοτηνής, που δεν τηρεί τη δικαστική απόφαση. Οι εργαζόμενοι επέστρεψαν στο νοσοκομείο, (σ.σ. αφού κέρδισαν τα ασφαλιστικά μέτρα) και τους έδωσαν κανονική άδεια! Εγκαταστάθηκε και ο εργολάβος και στην ουσία το δημόσιο πληρώνει αυτή την στιγμή και τον εργολάβο και τους εργαζόμενους ΣΟΧ. Αυτό είναι διασπάθιση δημοσίου χρήματος και θα πρέπει το Υπουργείο να καλέσει το διοικητή να δώσει εξηγήσεις.
Όπου γίνονται σωστές οικονομοτεχνικές μελέτες, μετά και την αύξηση του κατώτατου μισθού, προκύπτει ότι οι εργολάβοι στοιχίζουν από 35% ακριβότερα έως και 100%. Θα πρέπει να ελεγχθούν οι διοικήσεις των νοσοκομείων, αν επιμείνουν, εκτός από πειθαρχικά και υπηρεσιακά και ποινικά για διασπάθιση του δημοσίου χρήματος.
Θα πρέπει να επανέλθει ο νόμος που καταργήθηκε το 2019, να συνάψουν νέες ΣΟΧ με αυξημένη μοριοδότηση για όσους έχουν εμπειρία. Τα δικαστήρια έκριναν ότι οι συμβάσεις αυτές είναι νόμιμες και πολύ πιο οικονομικές και συμφέρουν κυρίως για τους εργαζόμενους
Πώς θα το έβλεπε ο Υπουργός Υγείας και η διοίκηση του νοσοκομείου, αν ένας δικός τους άνθρωπος θα έπρεπε να πάει σε εργολάβο να παρακαλάει για δουλειά, με τα μισά χρήματα, σε έναν εργασιακό μεσαίωνα; Δεν θα το επιτρέψουμε και θα πάμε τώρα στη διοίκηση να απαιτήσουμε να σταματήσει η εργολαβία».
Βαγγέλης Ναλμπάντης: «Η διάλυση του ΕΣΥ που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση προχωρά με γρήγορους ρυθμούς»
Εκ μέρους του Σωματείου Υπαλλήλων Κρατικών Νοσοκομείων Έβρου (ΣΥΚΝΕ) ο κ. Βαγγέλης Ναλμπάντης δήλωσε την συμπαράστασή του στους εργαζόμενους/ες στην καθαριότητα του νοσοκομείου, που όπως είπε τόσα χρόνια με την πανδημία, «ήταν μαζί μας στα δύσκολα. Η διάλυση του ΕΣΥ που ψηφίστηκε από την κυβέρνηση την 1η Δεκεμβρίου προχωρά με γρήγορους ρυθμούς προς την πλήρη ιδιωτικοποίησή του».
Όπως ανέφερε ο κ Ναλμπάντης ήδη μέχρι τέλος Μαρτίου 100 και πλέον εργαζόμενοι ΣΟΧ του ΠΓΝΑ οι οποίοι έβαλαν πλάτες όλα αυτά τα χρόνια της πανδημίας, στηρίζοντας το πολύπαθο ΕΣΥ, θα απολυθούν στερούμενοι το δικαίωμα στην εργασία. Αφού η ιδεολογία της διοίκησης και της κυβέρνησης τάσσεται υπέρ των εργολάβων.
«Το ΣΥΚΝΕ εκφράζει την στήριξη και την αλληλεγγύη του στους εργαζόμενους ΣΟΧ. Έξω οι εργολάβοι από την υγεία! Ζητάμε τη μονιμοποίηση όλων των ΣΟΧ, των επικουρικών και του ΟΑΕΔ . Το δημόσιο χαρακτήρα του ΕΣΥ, δωρεάν υγεία για όλους, ένταξη στα βαρέα ανθυγιεινά αυξήσεις μισθών».
Στάθης Ασπιώτης: «Οι 139 εργαζόμενοι έδωσαν και την ψυχή τους στα 3 χρόνια της πανδημίας»
Παρών στον αγώνα και τις διεκδικήσεις των συμβασιούχων δηλώνει όλο αυτό το διάστημα το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο νομού Έβρου. Στον χώρο της κινητοποίησης βρέθηκε ο πρόεδρός του Στάθης Ασπιώτης και όπως δήλωσε «το 2020 έγινε η πρώτη απόπειρα για να απολυθούν οι εργαζόμενοι, το αποτρέψαμε, σήμερα είμαστε ξανά στο μηδέν. Έχει αποφασίσει ήδη το ΠΓΝΑ, από την στιγμή που έχει δώσει τη δυνατότητα να συνεχιστεί ο διαγωνισμός που είχε ξεκινήσει το 2020, να μπει εργολάβος. Απ’ ό,τι μας είπαν στη συνάντηση που είχαμε στις 27/1 ήδη βρέθηκε μειοδότης, επομένως είπαν ότι απολύουν 139 εργαζόμενους αρχές Μαρτίου. Είναι απαράδεκτο όταν αυτοί έχουν δώσει την ψυχή τους στα 3 χρόνια της πανδημίας. Θα περίμενε κάνεις τόσο από τη διοίκηση, όσο και από την κυβέρνηση, να υπάρχει μία ανταμοιβή και να παραμείνουν δουλειά τους, το λιγότερο με συμβάσεις ορισμένου χρόνου. Εμείς αυτό που διεκδικούμε και θέλουμε είναι να είναι μόνιμοι. Δεν πρέπει να μπει κάποιος ιδιώτης. Συνεχίζουμε να τους στηρίζουμε και πιστεύουμε σε μία θετική έκβαση το επόμενο διάστημα».
Σάββας Δευτεραίος: «Η Δημόσια και δωρεάν υγεία βάλλεται πανταχόθεν»
Με σκληρή γλώσσα μίλησε ο πρόεδρος της Ενωσης Νοσοκομειακών Γιατρών Κέντρων Υγείας Θράκης Σάββας Δευτεραίος τονίζοντας ότι «η Δημόσια και δωρεάν υγεία βάλλεται πανταχόθεν . Χρόνια τώρα έχει παραδοθεί το σύμπαν στους ιδιώτες με πρόσχημα την ευρωπαϊκή πολιτική που λέει κέρδος και μόνο κέρδος. Μέσα σε αυτή τη λαίλαπα, υπεγράφησαν συμβάσεις ορισμένου χρόνου, το μεγαλύτερο και το πρωταρχικό λάθος. Οι προσλήψεις έπρεπε να γίνουν εδώ και χρόνια. Καμία κυβέρνηση δεν στήριξε τους εργαζόμενους, στο σύνολό τους και δεν μιλώ μόνο για τους εργαζόμενους με σύμβαση και για μόνιμους και για γιατρούς, δείτε τι κενά υπάρχουν σε όλες τις υπηρεσίες, τις κλινικές, τα εργαστήρια. Είναι αδιανόητο να συζητάμε σήμερα και να λέμε ότι θέλουμε τουλάχιστον συμβάσεις ορισμένου χρόνου ή αορίστου. Θέλουμε άμεση μονιμοποίηση και κάλυψη όλων των κενών θέσεων εργασίας με μόνιμη και σταθερή δουλειά. Δεν μπορούμε να συζητάμε σήμερα για 139 εργαζομένους τους οποίους διώχνουμε γιατί είναι 600 τα ευρώ που δίνουμε κι άμα πάρει ο εργολάβος θα τα βγάζει πιο φτηνά, δηλαδή με 300 και πάει λέγοντας και συμφέρει έτσι το νοσοκομείο. Η διοικητική υπηρεσία στηρίζεται σε τουλάχιστον 15 εργαζόμενους που λήγουν οι συμβάσεις τους. Η ιατρική υπηρεσία δουλεύει με επικουρικούς γιατρούς που παίρνουν ανανεώσεις εξαμήνων και ενός χρόνου και θα φύγουν κι αυτοί. Δεν μπορούν 139 εργαζόμενοι στην Αλεξανδρούπολη και 6.000 σε όλη την Ελλάδα να γίνονται προεκλογικό υποχείριο του κάθε ένα που νομίζει ότι έτσι θα κερδίσει και θα βγει στην κυβέρνηση. Και μη μου πουν για αξιολόγηση αυτών των 139, τους έχουμε δοκιμάσει και αποδίδουν όσα δεν απέδωσε ποτέ κανείς !».