Οδεύουμε προς τέλος των μέτρων της πανδημίας (;)

Σήμερα, η Επιτροπή των εμπειρογνωμόνων συνεδριάζει για μια ακόμα εβδομάδα. Θα κάνει εισηγήσεις για να ληφθούν αποφάσεις για παράταση ή άρση των μέτρων, σε μια διαδικασία που έχει γίνει κανονικότητα εδώ και πολύ καιρό. Ωστόσο, πλέον, η στρατηγική της πανδημίας αλλάζει και είναι πια θέμα χρόνου να τελειώσουν οριστικά και τα τελευταία περιοριστικά μέτρα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, στην Ελλάδα τα κρούσματα είναι πολλές χιλιάδες, ο ΕΟΔΥ ανακοινώνει περίπου 100 νεκρούς τη μέρα, όμως οι διασωληνωμένοι μειώνονται, ένας δείκτης κρίσιμος για τις αποφάσεις που θα ληφθούν σήμερα.

«Η χαλάρωση των μέτρων γίνεται με βάση την εισήγηση της Επιτροπής και με βάση το γεγονός αν η αύξηση των κρουσμάτων θα επηρεάσει τον αριθμό των θανάτων».

Τα παραπάνω δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους. Ο ίδιος επισήμανε ότι ο μεγάλος αριθμός νεκρών των τελευταίων ημερών οφείλεται «και στον μεγάλο αριθμό διασωληνωμένων που υπήρχαν από πριν».

Οι καθήμενοι σε μπαρ, εστιατόρια και κέντρα διασκέδασης είναι το τελευταίο μέτρο που έχει απομείνει και δεν αποκλείεται να αρθεί τις επόμενες μέρες.

Το ίδιο και το ενδεχόμενο χαλάρωσης των μέτρων που ισχύουν στα γήπεδα που θα εξεταστεί σήμερα. Σε κάθε περίπτωση όμως, είτε σήμερα, είτε την επόμενη εβδομάδα, έχει αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για επιστροφή -εκτός απροόπτου- στη ζωή, όχι ακριβώς όπως τη θυμόμαστε, αλλά σε μια νέα καθημερινότητα με τον κορονοϊό και τις εκπλήξεις του.

Αυτό είναι το νέο μοντέλο τα επόμενα χρόνια

Το νέο μοντέλο εξάλλου «σφράγισε» με τις δηλώσεις του και ο κορυφαίος επιδημιολόγος και σύμβουλος της κυβέρνησης των ΗΠΑ για την πανδημία, Δρ Άντονι Φάουτσι.

Όπως προέβλεψε σε συνέντευξή του  στους Financial Times, ένας συνδυασμός εμβολιασμών, θεραπειών και προηγούμενης μόλυνσης θα κάνει σύντομα τον ιό πιο διαχειρίσιμο. Εξέφρασε δε την ελπίδα πως θα μπει τέλος σε όλους τους περιορισμούς τους επόμενους μήνες, ακόμα και στο μέτρο της υποχρεωτικής χρήσης μάσκας.

ieidiseis.gr

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο