Όχι στην απόσπαση – καταστροφή των αρχαιοτήτων, λένε οι αρχαιολόγοι της Θράκης

Οι εργαζόμενοι στις Εφορίες Αρχαιοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου παίρνουν θέση για όσα συμβαίνουν στο μετρό Θεσσαλονίκης

Εν μέσω σφοδρών αντιδράσεων ξεκίνησε η απόσπαση των αρχαιοτήτων

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την απόσπαση των αρχαίων από τον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε την Πέμπτη ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων από κοινού με το Σύλλογο Έκτακτων Αρχαιολόγων, που έχουν προκηρύξει αποχή, προκειμένου να σταματήσουν τις σχετικές εργασίες, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει.

Στη συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο εργοτάξιο του σταθμού, στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, συμμετείχαν μέλη της Κίνησης Πολιτών Θεσσαλονίκης για την Προστασία της Πολιτιστικής Κληρονομιάς και μέλη κινημάτων της πόλης, καθώς επίσης οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δώρα Αυγέρη, Γιάννης Αμανατίδης, Χρήστος Γιαννούλης, Σωκράτης Φάμελλος και Κυριακή Μάλαμα, καθώς επίσης στελέχη της Λαϊκής Συσπείρωσης στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και της παράταξης «Η Πόλη Ανάποδα» του δήμου Θεσσαλονίκης.

Όπως ανέφερε η πρόεδρος του ΣΕΑ, Δέσποινα Κουτσούμπα, στον σταθμό Βενιζέλου συντελείται ένα έγκλημα, που αποτελεί αντικείμενο διεθνούς διεκδίκησης. Η ίδια επισήμανε ότι πέρα από τα σπάνια αρχαιολογικά ευρήματα με τη λύση που επέλεξε η κυβέρνηση καταστρέφεται και το ίδιο το μετρό. Όπως είπε, ζήτησαν εγγράφως από τον πρωθυπουργό και το υπουργείο Πολιτισμού να τους δώσει το χρονοδιάγραμμα του έργου, αλλά ακόμα δεν έχουν πάρει απάντηση. «Δεν πρόκειται να παραδοθεί κανένα μετρό το 2023 με τη λύση που επιλέγουν. Ζητούμε οι 12 σταθμοί να παραδοθούν το 2023 και ο σταθμός Βενιζέλου το 2025. Είναι η μόνη λύση για το μετρό και την πόλη», τόνισε.

Σε ό,τι αφορά τα αρχαία που ήδη αποσπάστηκαν, η κ. Κουτσούμπα ανέφερε ότι πρόκειται για πλάκες της μαρμαρόστρωτης πλατείας, τις οποίες έβγαλαν εργάτες με τα χέρια, χωρίς να χρειαστούν μηχανήματα και πρόσθεσε πως η απόσπαση είναι μία σύνθετη διαδικασία που θα κρατήσει πάνω από έξι μήνες.

Στο πλευρό των συναδέλφων τους οι αρχαιολόγοι της Θράκης

«Όχι στην απόσπαση – καταστροφή  των αρχαιοτήτων στον σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης» λένε  με ανακοίνωσή τους   αρχαιολόγοι εργαζόμενοι στις Εφορίες Αρχαιοτήτων Ξάνθης, Ροδόπης και Έβρου.

Η  απόσπαση τμημάτων των αρχαιοτήτων στο σταθμό Βενιζέλου του Μετρό Θεσσαλονίκης χαρακτηρίζεται από τους αρχαιολόγους της Θράκης ως «συνέχιση της πολιτικής που θυσιάζει την πολιτιστική κληρονομιά του λαού μας για χάρη των μεγαλοεργολάβων. Γιατί υπάρχουν τα μέσα για να γίνει ο σταθμός και να μείνουν οι σημαντικότατες αρχαιότητες στη θέση τους. Μάλιστα, θα δημιουργούσαν ίσως τον εντυπωσιακότερο σταθμό μετρό του κόσμου».

Σημειώνουν ακόμη πως «οι δικαιολογίες για εξοικονόμηση χρόνου και χρημάτων δεν μπορούν να πείσουν κανέναν» και αναφέρουν ενδεικτικά τους ισχυρισμούς εργολάβου και κυβέρνησης αλλά και τι προκύπτει από άλλες δικές τους δηλώσεις!

«1. Ότι «με την πρόταση της Αττικό Μετρό  προβλέπεται η ολοκλήρωση όλης της βασικής γραμμής και του σταθμού Βενιζέλου έως τον Απρίλιο του 2023». Σήμερα η ίδια η Αττικό Μετρό παραδέχεται ότι τον Απρίλιο 2023, με τον σχεδιασμό της, δεν θα παραδοθεί κανένας σταθμός!

  1. Ότι «η χρηματοδότηση του έργου από πόρους της ΕΕ –ύψους 712 εκ. ευρώ σύμφωνα με τα στοιχεία του φακέλου- προϋποθέτει την ολοκλήρωση του έργου της βασικής γραμμής με όλους τους σταθμούς (και με τον σταθμό Βενιζέλου) έως 31.12.2023». Γνωρίζουμε ήδη από τα λεγόμενα της Υπουργού Πολιτισμού και Αθλητισμού στη Βουλή, τα οποία επιβεβαίωσε ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό, ότι η ημερομηνία για την ολοκλήρωση του φυσικού αντικειμένου της βασικής γραμμής έχει μεταφερθεί για τον Απρίλιο 2025, άρα δεν προκύπτει κανένας λόγος για τη μη τμηματική παράδοση του έργου!
  2. Ότι η λύση της αποδόμησης των αρχαιοτήτων συμβάλλει στην «μη επιβάρυνση των εθνικών πόρων». Η λύση της Αττικό Μετρό μεταφέρει την ολοκλήρωση και των 13 σταθμών της βασικής γραμμής μετά τις 31.12.2023, επιβαρύνοντας με μη υπολογιζόμενα ποσά τους εθνικούς πόρους, ενώ με τη λύση της κατά χώραν διατήρησης, οι 12 (ήδη κατασκευασμένοι) σταθμοί θα έχουν ολοκληρωθεί και παραδοθεί στο επιβατικό κοινό της Θεσσαλονίκης πολύ νωρίτερα από το τέλος του 2023, χωρίς καμία επιβάρυνση εθνικών πόρων!»

Όπως τονίζουν, «γίνεται κατανοητό ότι και το μετρό μπορεί επιτέλους να λειτουργήσει και οι αρχαιότητες να σωθούν, εφόσον όμως προκριθεί το συμφέρον των επιβατών και των αρχαίων και όχι τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Για αυτό, την Πέμπτη 22 Ιουλίου ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων έχει προκηρύξει απεργία και θα κάνει συγκέντρωση στο σταθμό Βενιζέλου. Παράλληλα, χιλιάδες υπογραφές έχουν μαζευτεί, που ζητούν να μην διαλυθούν οι αρχαιότητες. Ανάμεσά τους και επιστήμονες από όλο τον κόσμο.

Ωστόσο, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς του λαού μας είναι υπόθεση όλων μας, μας αφορά όλους. Καλούμε λοιπόν κάθε σωματείο εργαζομένων, κάθε πολιτιστικό σύλλογο, κάθε μαζικό φορέα και στην περιοχή μας να ενισχύσει τον αγώνα ενάντια στην απόσπαση των αρχαιοτήτων από τον σταθμό Βενιζέλου».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο