«Όχι άλλα θύματα γυναικοκτονίας. Μηδενίζουμε το κοντέρ! »

Με μια πορεία στην οποία τα λόγια ήταν περιττά, οι Πολίτες της Αλεξανδρούπολης έστειλαν το μήνυμα της μηδενικής ανοχής στην οποιαδήποτε μορφή βίας  

Του Νικόλαου Πετρίδη

Με πρωτοβουλία της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας, Αθλητισμού και Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης διοργανώθηκε το Σάββατο 12 Μαρτίου με σημείο εκκίνησης τον Φάρο, συγκέντρωση και σιωπηλή πορεία πολιτών, για τα θύματα της έμφυλης βίας, της οποιαδήποτε ενδοοικογενειακής βίας και των αποτρόπαιων γυναικοκτονιών που συνέβησαν στην χώρα μας. Πολίτες όλων των ηλικιών, άνδρες, γυναίκες, παιδιά, αγόρια και κορίτσια συμμετείχαν στην συμβολική αυτή εκδήλωση, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα ενάντια στην μάστιγα της έμφυλης βίας. Οι συμμετέχοντες συγκεντρώθηκαν σιωπηλοί κάτω από το σύμβολο της πόλης, τον Φάρο κρατώντας πλακάτ με μηνύματα όπως «ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΕΜΦΥΛΗ ΒΙΑ», «ΚΑΜΙΑ  ΑΛΛΗ ΤΖΕΒΡΙΕ», «ΓΙ΄ ΑΥΤΟ ΜΙΛΑ!» και κρατώντας λευκά μπαλόνια προς την μνήμη των αθώων γυναικών, που έχασαν την ζωή τους ως θύματα της βίας.

Έπειτα ξεκίνησε η σιωπηλή Πορεία των Πολιτών, με απόσταση ενός μέτρου μεταξύ τους, κρατώντας στα χέρια τους τα μηνύματα κατά της βίας με κατεύθυνση ανατολικά της παραλιακής οδού Βασιλέως Αλεξάνδρου με κατεύθυνση προς τον Σιδηροδρομικό Σταθμό. Έπειτα με κατεύθυνση προς την πλατεία Ελευθερίας η πορεία βρέθηκε στην Λεωφόρο Δημοκρατίας και κατέληξε μπροστά από το Δημαρχείο. Εκεί ξεδιπλώθηκε στον δρόμο, ένα πανό με τα ονόματα των 17 γυναικών – θυμάτων του 2021, τις ημερομήνιες της δολοφονίας και τον τόπο όπου συντελέστηκαν τα εγκλήματα. Μένοντας οι πολίτες σιωπηλοί αρκετά λεπτά, πίσω από το πανό,απότισαν φόρο τιμής σ’αυτές τις γυναίκες, που λείπουν απ’ ανάμεσα μας.

Σε δηλώσεις που έγιναν η κα Τσακιρούδη Τριάδα Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Κοινωνικής Προστασίας Παιδείας και Αθλητισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, ανέφερε πως αισθάνεται υπερήφανη για την δράση αυτή, που πραγματοποιήθηκε σε συνεργασία με το Συμβουλευτικό Κέντρο Υποστήριξης Γυναικών Θυμάτων Βίας και το τμήμα Εθελοντισμού του Δήμου. Συνεχίζοντας είπε, «θέλουμε να στείλουμε ένα ηχηρό μήνυμα στην κοινωνία και ειδικά σε όσους σκέφτουν να κακοποιήσουν γυναίκες, ότι δεν θα ανεχτούμε πλέον τέτοιες συμπεριφορές και θα μας βρίσκουν πάντα μπροστά τους». Μηδενίζουμε τον αριθμό των θυμάτων! Επίσης οι γονείς και οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να γαλουχήσουν τα παιδιά με τα ιδανικά και τις αξίες της ισότητας των δύο φύλων. Να μιλάμε όχι μόνο όταν μας αφορά άμεσα, αλλά και όταν βλέπουμε την βία δίπλα μας, στον συνάνθρωπο μας, γιατί αύριο μπορεί να βρεθεί στην ίδια θέση δικός μας άνθρωπος, ακόμα και το ίδιο μας το παιδί.  Η κα Μακρή Καίτη Τμηματάρχης Παιδείας και Υπεύθυνη του γραφείου Εθελοντισμού του Δήμου Αλεξανδρούπολης, δήλωσε πολύ ικανοποιημένη για την συσπείρωση των γυναικών αλλά και όλων των πολιτών που θέλουν να στείλουν ένα μήνυμα στην τοπική κοινωνία, αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο, «πως καμία γυναίκα δεν πρέπει να δολοφονείται επειδή γεννήθηκε γυναίκα». Κανένας να μην σιωπά, σε αυτές τις συμπεριφορές που συμβαίνουν πίσω από μυστικά και μέσα στο σκοτάδι. Βγαίνουμε στον δρόμο και φωνάζουμε κατά της έμφυλης βίας. Το παρόν στην συγκέντρωση και στην πορεία έδωσε και ο εορτάζων την ονομαστική του εορτή, Αντιδήμαρχος Πολιτισμού, Αθλητισμού, Εθελοντισμού, Παιδείας και Νέας Γενιάς κος Θεόδωρος Βουρδόλης.

Το μήνυμα μέσα από τέτοιες δράσεις είναι σαφές και ξεκάθαρο, ο αγώνας κατά της έμφυλης βίας δεν πρέπει ν’ αφήνει αμέτοχο και σιωπηλό κανέναν ενεργό πολίτη της κοινωνίας μας.Βλέπουμε, Μιλάμε, Καταγγέλουμε! Δεν μένουμε απαθείς για να μην γινόμαστε συνεργοί σε δολοφονίες και εγκλήματα.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο