Τα πέτουρα και το πασουρτί που τον εντυπωσίασαν
Ο γνωστός σεφ Σωτήρης Κοντιζάς βρέθηκε πριν λίγο καιρό στο Διδυμότειχο, για ένα μεγάλο πρότζεκτ που ετοιμάζει, μία πλατφόρμα για την προώθηση της Ελλάδας στο εξωτερικό. Όπως είπε ο ίδιος σε συνέντευξή του στη Lifo: «Πάμε και βλέπουμε παραδοσιακές συνταγές σε όλη την Ελλάδα, ΠΟΠ προϊόντα και παραδοσιακά… Πήγαμε στους Πετράδες στο Διδυμότειχο και ήταν εκεί ο τοπικός σύνδεσμος γυναικών για να κάνουμε πέτουρα. Μέσα στη συνταγή υπήρχε ένα πράγμα που λεγόταν πασουρτί και μας εξήγησαν όλη τη φάση με το χοιρινό, που οι πλούσιες οικογένειες το έσφαζαν, το πάστωναν, το έβαζαν μέσα σε πιθάρια με το λίπος του και καυτερές πιπεριές και επειδή δεν είχαν ψυγεία, το άφηναν στα υπόγεια. Ήταν ο κύβος τους για τον χειμώνα, ένα βαρύ πράγμα απ’ το οποίο πρόσθεταν μια κουταλιά σε ό,τι μαγείρευαν, στα πέτουρα π.χ. Στη Θάσο λένε θα φάμε τατάρικα, ένα φρικασέ με ό,τι λαχανικά και λάχανα μένουν. Μου αρέσουν οι λέξεις αυτές πάρα πολύ. Στην Κεφαλονιά κάναμε πίτα με μουνούχη, που είναι το ευνουχισμένο κριάρι. Είναι μαγικό γιατί είναι τόσο ωραίες λέξεις που σου εξιτάρουν την περιέργεια. Κι αυτός είναι ένας ωραίος τρόπος να μείνει ζωντανό όλο αυτό».