Ο σχεδιασμός για τη λειτουργία νέας λαϊκής αγοράς στην Αλεξανδρούπολη

Θετική η γνωμοδότηση του Συμβουλίου της Κοινότητας, αναμένεται η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου – Η χωροθέτηση, οι συμμετέχοντες και η διαμόρφωση

Καθορίστηκαν οι λεπτομέρειες για τη χωροθέτηση και λειτουργία νέας λαϊκής αγοράς στην Αλεξανδρούπολη, η οποία θα αντικαταστήσει την λεγόμενη «πράσινη λαϊκή», μετά την αλλαγή της νομοθεσίας. Στη δεύτερη λαϊκή αγορά της Αλεξανδρούπολης, η οποία θα γίνεται και πάλι Σάββατο, επί της Εθνικής Αντίστασης, η βασική διαφορά θα είναι ότι θα συμμετέχουν εκτός από παραγωγοί και μικροπωλητές.
Το θέμα απασχόλησε το Συμβούλιο της Κοινότητας, το οποίο γνωμοδότηση κατά πλειοψηφία θετικά, με αρνητική ψήφο από τον σύμβουλο Δημήτρη Μερκούρη, ο οποίος είπε μεταξύ άλλων: «Η όψιμη κινητικότητα για ίδρυση 2ης Λαϊκής Αγοράς δεν βασίζεται σε καμία μελέτη και κυρίως δεν συζητήθηκε με τους ενδιαφερόμενους αλλά και τους θιγόμενους. Αποτελεί άλλη μια πολύ κακή πρακτική διοίκησης της δημοτικής και είναι λυπηρό».
Οι τελικές αποφάσεις αναμένεται να ληφθούν από το Δημοτικό Συμβούλιο σε επόμενη συνεδρίασή του, προκειμένου να δοθεί και το «πράσινο φως» για την έναρξη λειτουργίας της δεύτερης, διευρυμένης λαϊκής.
Ο συνολικός αριθμός των θέσεων που θα περιλαμβάνει η δεύτερη λαϊκή αγορά της Αλεξανδρούπολης ανέρχεται σε 214 θέσεις και μοιράζεται ισομερώς, σύμφωνα με την νομοθεσία, ανάμεσα σε παραγωγούς και εμπόρους πωλητές.

Χωροθέτηση και κανόνες λειτουργίας

Ως βασικός χώρος διεξαγωγής της δεύτερης λαϊκής αγοράς ορίζεται το τμήμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως από την οδό 14ης Μαΐου έως την οδό Διονυσίου Σολωμού (χωρίς αυτήν) και από συμβολή των οδών Πραξιτέλους και Εθνικής Αντίστασης έως την οδό 14ης Μαΐου.
Θα παραμείνουν ανοιχτά για τη διέλευση πολιτών όλα τα σημεία που θα χρωματιστούν με κίτρινο χρώμα για τις ανάγκες διέλευσης πολιτών, σε ράμπες ΑμεΑ και εισόδους κατοικιών, ώστε να μην παρεμποδίζονται οι είσοδοι κατοικιών και καταστημάτων, να μην κωλύεται η προσέλευση των καταναλωτών και γενικά να επιτυγχάνεται η ομαλή λειτουργία της αγοράς.
Στον χώρο της δεύτερης λαϊκής αγοράς, οι θέσεις των πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών) θα έχουν κοινές διαστάσεις και θα σημανθούν από τις υπηρεσίες του Δήμου Αλεξανδρούπολης ως ακολούθως:
• Πλάτος θέσης (πρόσοψη) 2,00 μέτρα.
• Βάθος θέσης επί του οδοστρώματος 3,00 μέτρα, μετρούμενα από το κράσπεδο του πεζοδρομίου έτσι ώστε να υφίσταται διάδρομος τουλάχιστον 3,00 μέτρων μεταξύ των απέναντι πάγκων δεδομένου του πλάτους των 9,50 μέτρων περίπου της οδού Εθνικής Αντιστάσεως.
• Κατ’ εξαίρεση και μόνο εφόσον κρίνεται ως βέλτιστη λύση για την λειτουργικότητα του χώρου της λαϊκής αγοράς επιτρέπεται η απόκλιση από τις παραπάνω διαστάσεις κατά την διαγράμμιση περιορισμένου αριθμού θέσεων.
• Το μέγιστο επιτρεπτό μήκος πρόσοψης των πάγκων των πωλητών (παραγωγών & επαγγελματιών) δεν πρέπει να υπερβαίνει για τους Επαγγελματίες τα 6 μέτρα & για τους Παραγωγούς τα 4 μέτρα.

Ωράριο λειτουργίας

Η νέα λαϊκή αγορά θα διεξάγεται εβδομαδιαίως, ημέρα Σάββατο, ενώ σε περίπτωση επίσημης αργίας εθνικής ή τοπικής θα διεξάγεται την προηγούμενη εργάσιμη ημέρα. Η κυκλοφορία και η στάθμευση των οχημάτων στο τμήμα της οδού Εθνικής Αντιστάσεως από την οδό 14ης Μαΐου έως την οδό Διονυσίου Σολωμού (χωρίς αυτήν) και από συμβολή των οδών Πραξιτέλους και Εθνικής Αντίστασης έως την οδό 14ης Μαΐου θα παύεται από τις 05:00 πμ έως τις 16:30μμ της ημέρας διεξαγωγής της Λαϊκής Αγοράς. Θα τοποθετηθούν σχετικές πινακίδες από τις υπηρεσίες του Δήμου.
Η προσέλευση των πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών) προκειμένου να εγκαταστήσουν τον εξοπλισμό τους και τα πωλούμενα είδη, δύναται να αρχίζει από τις 05:00 πμ και επιτρέπεται μέχρι τις 14:00 της ημέρας λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς.
Ώρα έναρξης της λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς ορίζεται η 7η πρωινή (07:00 πμ) της ημέρας λειτουργίας της. Η λειτουργία της Λαϊκής Αγοράς και η αποχώρηση των πωλητών (παραγωγών και επαγγελματιών) θα ολοκληρώνεται στις 14:30 της ημέρας λειτουργίας της Λαϊκής Αγοράς.
Κ.Η.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο