Ο Ρήσος επέστρεψε στο Δάσος της Δαδιάς από την Αφρική

Μετά από ένα μεγάλο μεταναστευτικό ταξίδι και αφού διέσχισε δεκάδες χώρες ο Ρήσος, ο ενήλικος Κραυγαετός που δακτυλιώθηκε πέρυσι στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου, επέστρεψε και πάλι μαζί μας!

Το πουλί ξεκίνησε το ταξίδι της μετανάστευσης από το Εθνικό Πάρκο στις 28/9/2021. Έφτασε μέχρι τη μακρινή Μποτσουάνα όπου και διαχείμασε. Ξεκίνησε το ταξίδι της επιστροφής την 1/3/2022 και αφού διήνυσε περίπου 9.000 χλμ σε 40 μέρες έφτασε και πάλι πίσω στο δάσος της Δαδιάς.

Στο χάρτη φαίνεται το ταξίδι της επιστροφής. Η πορεία που ακολούθησε είναι παραπλήσια με την πορεία της μετάβασης στο χώρο διαχείμασης.

Όλες αυτές οι πολύτιμες πληροφορίες για τη μετακίνηση και τη βιολογία του ενήλικου Κραυγαετού είναι δυνατές χάρη στον δορυφορικό πομπό που τοποθετήθηκε πέρυσι.

Οι πομποί προμηθεύτηκαν και τοποθετήθηκαν με χρηματοδότηση από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ΥΜΕΠΕΡΑΑ (Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη) που υλοποιεί από το 2019 η Μονάδα Διαχείρισης του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής – ΟΦΥΠΕΚΑ.

Φωτογραφίες αρχείου: © Π. Μπαμπάκας / Φ.Δ.Ε.Π. Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο