Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζητά και πάλι από την ΕΕ να πληρώσει για τον φράχτη στον Έβρο

Αρνητική η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν – Aυστηρότερα μέτρα για τη μετανάστευση συμφώνησαν οι αρχηγοί των «27»

Την ανάγκη να υπάρχουν φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης ώστε να εμποδίζουν μετανάστες και πρόσφυγες να εισέλθουν υποστήριξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής.
Επιδίωξη του πρωθυπουργού είναι συγκεκριμένα η ΕΕ να χρηματοδοτήσει την επέκταση του φράχτη στον Έβρο, στην οποία είναι έτσι κι αλλιώς αποφασισμένη να προχωρήσει η κυβέρνηση.
Ειδικότερα ερωτηθείς κατά την άφιξη του στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες εάν υπάρχει ανάγκη για φράχτες στα εξωτερικά σύνορα της ΕΕ, ο κ. Μητσοτάκης απάντησε: “Νομίζω πως ναι. Δεν είναι λογικό η ΕΕ να χρησιμοποιεί μόνο μέσα τεχνολογίας όπως drone, αλλά να μην τοποθετεί ένα φράχτη. Μιλάμε για μία ολοκληρωμένη προσέγγιση και ο φράχτης πρέπει να συμπεριλαμβάνεται σε αυτό το πακέτο”.
Υπενθυμίζεται ότι στις 12 Ιανουαρίου έπεσαν οι υπογραφές για το πρώτο νέο τμήμα του φράχτη, μήκους περίπου 35 χλμ. Ενώ κατά την πρόσφατη επίσκεψη του στην Κομοτηνή ο κ. Μητσοτάκης είχε δηλώσει: “Ο φράχτης, ο οποίος ήδη κατασκευάστηκε ένα κομμάτι του, θα συνεχίσει να κατασκευάζεται και θα ολοκληρωθεί. Με εθνικούς πόρους, αν αυτό είναι απαραίτητο. Δυστυχώς η Ευρώπη -άλλος ένας μικρός ευρωπαϊκός παραλογισμός- δεν τον χρηματοδοτεί, δεν πειράζει, θα τον φτιάξουμε μόνοι μας. Έχει η οικονομία μας τη δυνατότητα να μας επιτρέπει να επενδύουμε στην ασφάλεια και στην άμυνα της χώρας.”

Στο ίδιο μήκος κύματος ο Όρμπαν – Αρνητική η Ούρσουλα Φον Ντερ Λάιεν

Ο Ούγγρος πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν ζήτησε επίσης χρηματοδότηση από την Ευρωπαϊκή Ένωση για την ανέγερση φρακτών στα σύνορα.
Η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, αρνήθηκε προηγουμένως να χρηματοδοτήσει «συρματοπλέγματα ή τείχη» αν και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει χρήματα για υποδομή στα σύνορα όπως εξοπλισμό επιτήρησης.
Η ΕΕ αναφέρει ότι Σύροι, Αφγανοί και Τυνήσιοι αποτελούν την πλειοψηφία μεταξύ αυτών που έφτασαν πέρυσι στην ΕΕ, και ότι μόνο το ένα τρίτο περίπου των ανθρώπων αυτών θα λάβουν άσυλο, ενώ οι υπόλοιποι θα πρέπει να απομακρυνθούν.
Με κοινή τους επιστολή, οκτώ χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, ζητούν ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ μια «καινοτόμο» μεταρρύθμιση του συστήματος ασύλου και την ενίσχυση της προστασίας των συνόρων, ενώ κάνουν έκκληση να αποφευχθεί μια «νέα σημαντική μεταναστευτική κρίση».
«Το σημερινό σύστημα ασύλου είναι ελαττωματικό» και είναι «καιρός να υπάρξει μια καινοτόμος απάντηση», υπογράφουν η Αυστρία, η Δανία, η Ελλάδα, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία, η Μάλτα και η Σλοβακία.

Οι αποφάσεις της Συνόδου

Οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων των 27 χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συμφώνησαν χθες Πέμπτη το βράδυ να ληφθεί σειρά μέτρων με σκοπό να μειωθεί ο αριθμός των παράτυπων μεταναστών που φθάνουν στην Ευρώπη.
«Θα ενεργήσουμε για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων μας και την αποτροπή της παράτυπης μετανάστευσης», δήλωσε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν μετά τις εργασίες της άτυπης συνόδου κορυφής στις Βρυξέλλες τις πρώτες πρωινές ώρες σήμερα.
Τα μέτρα που συμφωνήθηκαν συμπεριλαμβάνουν πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των υποδομής φύλαξης των συνόρων της Βουλγαρίας με την Τουρκία, όπως το να εγκατασταθούν κάμερες και να οικοδομηθούν φυλάκια.
Οι χώρες μέλη της ΕΕ επιδιώκουν επίσης την αμοιβαία αναγνώριση των αποφάσεων για τις απελάσεις, ώστε να αυξηθούν, είπε η κυρία φον ντερ Λάιεν. Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς χαρακτήρισε σημαντικό οι χώρες μέλη της ΕΕ να συνεργαστούν για τη μετανάστευση, «για τους ελέγχους στα εξωτερικά σύνορα, τη βελτίωση των υποδομών, τη συνεργασία με τις χώρες καταγωγής και διέλευσης (των μεταναστών)». Η σύνοδος —στην οποία συμμετείχε ως προσκεκλημένος ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι— είχε αρχικά συγκληθεί εξαιτίας της αύξησης των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράτυπων μεταναστών στις χώρες της ΕΕ, που ώθησαν αρκετές κυβερνήσεις να ζητήσουν τη λήψη αυστηρότερων μέτρων.
Το 2022, οι αρχές κατέγραψαν αύξηση κατά 64% των παράτυπων διελεύσεων των συνόρων σε σύγκριση με την αμέσως προηγούμενη χρονιά, σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Συνοριοφυλακής και Ακτοφυλακής (FRONTEX). Ενώ οι αιτήσεις για τη χορήγηση ασύλου αυξήθηκαν κατά σχεδόν 50%.
Επιπλέον, περίπου 4 εκατομμύρια πρόσφυγες από την Ουκρανία βρήκαν καταφύγιο σε κράτη μέλη της ΕΕ.
Πριν από τη σύνοδο, ο καγκελάριος της Αυστρίας Καρλ Νεχάμερ ζήτησε να χρησιμοποιηθούν 2 δισεκ. ευρώ από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για να χρηματοδοτηθεί συνοριακός φράκτης στα σύνορα Βουλγαρίας-Τουρκίας. Η δαπάνη αυτή δεν αναφέρεται ρητώς στο κείμενο συμπερασμάτων της συνόδου.
Η συμφωνία για τη λήψη αυστηρότερων μέτρων ανακοινώνεται ενώ η ευρύτερη αναθεώρηση των κανόνων της ΕΕ για τη μετανάστευση και το άσυλο εξακολουθεί να εκκρεμεί.
Στην άτυπη σύνοδο κορυφής εξάλλου οι χώρες μέλη γενικά υιοθέτησαν την εισήγηση της Κομισιόν να γίνουν πιο ευέλικτες οι επιχορηγήσεις τεχνολογιών φιλικών προς το περιβάλλον, ώστε να βοηθηθεί η ευρωπαϊκή βιομηχανία να ανταγωνιστεί με αυτές στις ΗΠΑ και στην Κίνα. Όπως αναφέρει το κείμενο των συμπερασμάτων, τα κράτη μέλη θα είναι σε θέση να προσφέρουν φορολογικά κίνητρα σε βιομηχανίες που χαρακτηρίζονται στρατηγικής σημασίας.
Θα διατεθούν επιπλέον ποσά από προϋπάρχοντα κονδύλια της ΕΕ προκειμένου να υποστηριχθούν κάποιοι τομείς και ταυτόχρονα να διασφαλιστεί η αποφυγή στρεβλώσεων του ανταγωνισμού. Δεν γίνεται καμία αναφορά στην έκδοση νέου κοινού χρέους.
Οι ηγέτες της ΕΕ συμφώνησαν ακόμη πως πρέπει να γίνουν περισσότερα για να καταπολεμηθεί η έλλειψη ειδικευμένου εργατικού δυναμικού και να εξασφαλιστεί η προμήθεια σημαντικών πρώτων υλών. Το ζήτημα θα συζητηθεί πιο λεπτομερειακά στην επόμενη σύνοδο κορυφής, τον Μάρτιο.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο