Ο Ερντογάν εργαλειοποιεί ξανά το μεταναστευτικό: Αύξηση ροών 40% στον Έβρο

Περί τις 350 αποτροπές εισόδου παράτυπων μεταναστών την ημέρα, καταγράφονται στον Έβρο από την 1η Μαΐου μέχρι και σήμερα

Οι «ιδανικές» καιρικές συνθήκες και η χαμηλή στάθμη του νερού στον Έβρο, που φτάνει μέχρι το γόνατο, «διευκολύνουν» τα κυκλώματα λαθροδιακινητών. Τουλάχιστον 350 αποτροπές εισόδου παράτυπων μεταναστών την ημέρα, καταγράφονται στον Έβρο από την 1η Μαΐου, μέχρι και σήμερα. Οι ροές, σημειώνουν αύξηση 25%, τον Μάιο, σε σύγκριση με τον ίδιο μήνα το 2021. Μέσα σε ένα μήνα, από τον περασμένο Απρίλιο έχουν αυξηθεί κατά 35%-40%. Το ίδιο χρονικό διάστημα, οι διωκτικές αρχές έχουν αντιμετωπίσει 30 υποθέσεις διακίνησης μεταναστών, έχουν προβεί σε 50 συλλήψεις δουλεμπόρων και 157 συλλήψεις παράτυπων μεταναστών. Μόνο τις 3 τελευταίες ημέρες, έχουν συλληφθεί 6 δουλέμποροι και 19 παράτυποι μετανάστες.
Σύμφωνα με πληροφορίες οι λαθροδιακινητές έχουν αναπτύξει δίκτυο συνεργασίας με κλέφτες οχημάτων, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν ως προπομπούς και για την μεταφορά παράτυπων μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες συλλήψεις έγιναν εν μέσω καταδιώξεων σε Ροδόπη, Μαράσια, Άβδηρα, Σάπες, Δράμα και Καβάλα.
Σε 15 περιπτώσεις μέσα στο Μάιο, οι δουλέμποροι είχαν χρησιμοποιήσει κλεμμένα οχήματα, από Λάρισα, Θεσσαλονίκη, Αττική, Χαλκιδική και Κέρκυρα. Αστυνομικές πηγές, τονίζουν ότι το μεταναστευτικό αποτελεί για ακόμη μία φορά ένα εργαλείο-«όπλο» εκδίκησης του Ταγίπ Ερντογάν, μετά το μούδιασμα από την επίσκεψη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο Πρόεδρος Συνοριακών Φυλάκων ΈβρουΒαλάντης Γιαλαμάς, αναφέρει: «Έχουμε μια έξαρση των μεταναστευτικών ροών αυτή την περίοδο και αυτό προσπαθούμε να κάνουμε, με πάρα πολύ μεγάλο κόπο προσπαθούμε να κρατήσουμε όλες αυτές τις ροές, παρά τις αντίξοες συνθήκες εργασίας μας που είναι εκεί στο ποτάμι». Στελέχη του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη εκτιμούν ότι τα συγκεκριμένα περιστατικά δεν είναι μεμονωμένα και θα συνεχιστούν και το επόμενο χρονικό διάστημα, ίσως με μεγαλύτερη ένταση.

Αντίστοιχο κύμα μεταναστευτικών ροών σημειώθηκε και στο Αιγαίο, όπου μέσα σε λίγες ώρες Τούρκοι δουλέμποροι επιχείρησαν να μεταφέρουν περισσότερους από 600 μετανάστες σε ελληνικά νησιά με ιστιοπλοϊκά σκάφη και φουσκωτές βάρκες. Συνολικά 450 άτομα, επέβαιναν σε 5 ιστιοφόρα που κατέπλευσαν από τα Τουρκικά παράλια με προορισμό την Ιταλία. Το πρωί της Δευτέρας η πορεία τους ανακόπηκε από το λιμενικό στα ελληνικά χωρικά ύδατα μεταξύ Χίου και Σάμου. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, το πρώτο τετράμηνο του 2022, 1.527 μετανάστες έχουν επιχειρήσει να εισέλθουν στα ελληνικά σύνορα από τα νησιά του Αιγαίου, με τα περιστατικά να φτάνουν τα 115. Το ίδιο διάστημα ένα χρόνο πριν, δεν ξεπερνούσαν τα 45, με 1.221 μετανάστες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο