“Ο αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση συνεχίζεται διεκδικώντας τα αναφαίρετα δικαιώματά της”

Γράφει ο Μενέλαος Μαλτέζος

Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας: Ο αγώνας για τη γυναικεία χειραφέτηση συνεχίζεται διεκδικώντας τα αναφαίρετα δικαιώματά της, ειδικότερα σήμερα που η πανδημία του κορονοϊού υπονομεύει κατακτήσεις και απειλεί με οπισθοχώρηση δεκαετιών στην ισότητα των φύλων.

Στις 8 Μαρτίου του 1857 είναι η πρώτη φορά που καταγράφεται μαζική διαδήλωση εργατριών στη Νέα Υόρκη. Εκατοντάδες γυναίκες εργαζόμενες στα εργοστάσια κλωστοϋφαντουργίας και στα ραφτάδικα της περιοχής κατεβαίνουν στους δρόμους διεκδικώντας «δεκάωρη δουλειά, φωτεινές και υγιεινές αίθουσες εργασίας, μεροκάματα ίσα με των αντρών»

Σήμερα την ώρα που τιμά η υφήλιος την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας διεκδικώντας τα αναφαίρετα δικαιώματά της η πανδημία του κορονοϊού υπονομεύει κατακτήσεις και απειλεί με οπισθοχώρηση δεκαετιών στην ισότητα των φύλων.

Οι γυναίκες βρέθηκαν πρώτες στην πρώτη γραμμή της μάχης κατά της πανδημίας.

Η τεράστια κρίση που έφερε στις κοινωνίες και τις οικονομίες μας ο Covid-19 έχει δυσανάλογα αρνητικές συνέπειες γι’ αυτές. Από τη μεγαλύτερη έκθεσή τους στον ιό ώς την επιβάρυνση με πρόσθετες ευθύνες φροντίδας παιδιών και σπιτιού και την αύξηση της ανεργίας και της φτώχειας, η καθημερινότητά τους επιδεινώνεται.

Αυτοί που σήμερα από θέσεις εξουσίας βγαίνουν και συγχαίρουν τις «μαχήτριες της πρώτης γραμμής», αν το εννοούν οφείλουν ανάμεσα στα πολλά άλλα να επαναξιολογήσουν τη σημασία της οικονομίας της φροντίδας επενδύοντας σε κάθε μορφή της και να θέσουν την προοπτική φύλου στο επίκεντρο των πολιτικών ανάκαμψης.

Η πανδημία άλλαξε τα δεδομένα (άγνωστο πόσο παροδικό θα είναι για όλους όσοι σήμερα δουλεύουν από το σπίτι), με την τηλεργασία να παρουσιάζεται σαν μια θετική εξέλιξη που συμβάλλει στη συμφιλίωση επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, καθώς θα μπορούσε να προσφέρει ευελιξία και ένα νέο μοίρασμα των δουλειών της φροντίδας. Αλλά αυτό δεν συνέβη. Το βάρος επωμίστηκαν σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό οι γυναίκες.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο