«Νομοσχέδιο – ταφόπλακα στη Δημόσια Εκπαίδευση»

Ανακοίνωση της Β’ ΕΛΜΕ Έβρου κατά του Υπουργείου Παιδείας  – Επιφυλάξεις και προτάσεις για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων

Για αήθεις επιθέσεις από «δημοσιογράφους» που επιχείρησαν να διασύρουν έναν ολόκληρο κλάδο και για τον απαράδεκτο και εχθρικό τρόπο με τον οποίο αντιμετώπισε το Υπουργείο Παιδείας τους εκπαιδευτικούς, καταθέτοντας νομοσχέδιο – ταφόπλακα για την δημόσια εκπαίδευση, κάνει λόγο σε ανακοίνωσή της η Β’ ΕΛΜΕ Έβρου.

Το ν/σ, όπως επισημαίνει η Β’ ΕΛΜΕ,   όχι μόνο δεν απαντά σε κανένα από τα χρόνια και ουσιαστικά προβλήματα που υπάρχουν π.χ. έλλειψη μόνιμου προσωπικού, υποχρηματοδότηση, μείωση των μαθητών στα τμήματα, αλλά αντιθέτως μέσω αυτού η κυβέρνηση :

 • – Αυξάνει τους μαθητές στην Α/θμια Εκπ/ση
 • – Αυξάνει τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα σε Γυμνάσιο – Λύκειο, λες και η ποιότητα της εκπαίδευσης κρίνεται από το πόσο σκληροί είναι οι εξεταστικοί φραγμοί.
 • – Επαναφέρει τον αποτυχημένο θεσμό της Τράπεζας θεμάτων σε ΓΕΛ – ΕΠΑΛ από την Α΄ Λυκείου, που όταν είχε εφαρμοστεί από την μνημονιακή συγκυβέρνηση το 2013-2014, πολλαπλασίασε κατακόρυφα τη σχολική αποτυχία και την καταφυγή στην παραπαιδεία.
 • – Θέτει ανώτερο ηλικιακό όριο εγγραφής των μαθητών στα ημερήσια ΕΠΑΛ τα 17 έτη, κάτι το οποίο με πρόχειρους υπολογισμούς μειώνει κατά το 1/3 τον αριθμό των φοιτούντων. Με αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση διώχνει τους μαθητές αυτή τη φορά από την τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση μιας και το 2013 είχε διώξει τους εκπαιδευτικούς!
 • – Αντί να διορίσει επιτέλους τους αναπληρωτές για να στελεχωθούν τα σχολεία, επαναφέρει τον διετή ή τριετή αποκλεισμό των συναδέλφων που αρνούνται την πρόσληψή τους!
 • – Θεσπίζει ξανά την τιμωρητική ατομική «αξιολόγηση» των εκπαιδευτικών και την «αξιολόγηση» της σχολικής μονάδας, εσωτερική και εξωτερική, με τελικούς στόχους το σπάσιμο του ενιαίου του αναλυτικού προγράμματος, το κλείσιμο σχολείων και την αποτροπή της μαζικής εκπαίδευσης.
Για το άνοιγμα των σχολείων

Αναφορικά με το άνοιγμα των σχολείων, η Β’ ΕΛΜΕ επισημαίνει:

«Πρώτα και κύρια πρέπει να απαντήσουμε στο ερώτημα: Θέλουμε ανοιχτά τα σχολειά μας; Προφανώς και θέλουμε να επιστρέψουμε στο φυσικό μας χώρο που δεν είναι άλλος από τη σχολική αίθουσα. Προφανώς και δεν αποδεχόμαστε ότι η τηλεκπαίδευση μπορεί έστω και στο ελάχιστο να αντικαταστήσει τη δια ζώσης διδασκαλία.

Όμως δεν διαπραγματευόμαστε ότι για να συμβεί αυτό πρέπει:

 • -Με ευθύνη της πολιτείας να έχουν ληφθεί όλα τα απαιτούμενα μέτρα προφύλαξης, ώστε να μην κινδυνεύσει η υγεία εκπαιδευτικών – μαθητών και των οικογενειών τους.
 • -Να δοθεί η δυνατότητα στους εκπ/κούς, μόνιμους και αναπληρωτές/ωρομισθίους με προβλήματα υγείας, να μην επιστρέψουν στην εργασία τους”.

Επιπλέον, η Β’ ΕΛΜΕ καλεί όλα τα μέλη της σε έκτακτη Γ.Σ. την επόμενη εβδομάδα σε προαύλιο σχολείου. Η μέρα και ο τόπος θα ανακοινωθούν άμεσα.

Παράλληλα, καλεί τους Δήμους Ορεστιάδας και Διδυμοτείχου να συγκαλέσουν άμεσα Δημοτικά συμβούλια με θέμα τη συζήτηση και λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων υγειονομικής προστασίας για την ασφαλή επαναλειτουργία των σχολείων.

Και κλείνει ως εξής:

«Ζητούμε:

 • Από την ΟΛΜΕ να συγκαλέσει άμεσα Γ.Σ. για τον προγραμματισμό της δράσης μας.
 • Σε συνεργασία με τους ΣΕΠΕ και τις Ενώσεις Γονέων της περιοχής μας, επιδιώκουμε την οργάνωση κοινών δράσεων για να αντιμετωπίσουμε την κυβερνητική αντιεκπαιδευτική και αντιπαιδαγωγική λαίλαπα!
 • Υπενθυμίζουμε ότι σε κάθε περίπτωση δεν υλοποιούμε την προφορική εντολή περί ζωντανής αναμετάδοσης των μαθημάτων.
 • Για την υπεράσπιση της δημόσιας δωρεάν εκπαίδευσης, για την αξιοπρέπειά μας!
 • Όλοι στους αγώνες. Η συλλογική πάλη μπορεί να νικήσει!»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο