Νέο, μαζικό «όχι» στην Ορεστιάδα για την επέκταση των δομών του Έβρου 

Περίπου 2.000 πολίτες και θεσμικοί έδωσαν το «παρών» στη συγκέντρωση 

Επιμένει στην επέκταση του ΠΡΟΚΕΚΑ η κυβέρνηση, με περισσότερες λεπτομέρειες να γίνονται γνωστές με την επικείμενη επίσκεψη του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη στην περιοχή μας

Μαζική ήταν η συγκέντρωση που πραγματοποιήθηκε στην κεντρική πλατεία Ορεστιάδας το μεσημέρι της Παρασκευής 12/3, με περίπου 2000 άτομα να δίνουν το «παρών» στην κινητοποίηση που διοργάνωσαν οι φορείς της περιοχής. Παρόντες ήταν και οι δήμαρχοι του Έβρου αλλά και ο δήμαρχος Κομοτηνής.

«Ο Έβρος, η Θράκη συνολικά, απορρίπτουν κάθε σχεδιασμό επέκτασης υφιστάμενων δομών, ή δημιουργία νέων, για φιλοξενία ή κράτηση μεταναστών και προσφύγων στην περιοχή», ήταν το κυρίαρχο μήνυμα όλων όσων συμμετείχαν στην κινητοποίηση.

Τον εναρκτήριο χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου Ορεστιάδας, Βαγγέλης Μαρασλής, ο οποίος επεσήμανε τις «ευθύνες της Ε. Ε. στις διαστάσεις που έχει πάρει το μεταναστευτικό και στη διαχείρισή του», κατηγόρησε τα ευρωπαϊκά όργανα ότι «με το νέο σύμφωνο που ετοιμάζουν θέλουν να μετατρέψουν τις ακριτικές περιοχές του ευρωπαϊκού νότου σε φυλακές ψυχών»,  τόνισε ότι «ο μόνος τρόπος μετριασμού του μεταναστευτικού φαινομένου είναι να εκλείψουν οι αιτίες που το προκαλούν» και κατέληξε σημειώνοντας ότι «ο κεντρικός πυρήνας της πολιτικής για το μεταναστευτικό θα πρέπει να είναι ο σεβασμός της ζωής κάθε ανθρώπου, με παράλληλο σεβασμό της ζωής των κατοίκων των ακριτικών περιοχών».

Ακολούθησε ο χαιρετισμός που απηύθυνε ως εκπρόσωπος όλων των φορέων, ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ορεστιάδας, Νίκος Νικολαΐδης, ο οποίος τόνισε πως κανένα ανταποδοτικό όφελος δεν μπορεί να αποτρέψει τον κίνδυνο που διατρέχει η περιοχή του Έβρου και της Θράκης, εφόσον υλοποιηθούν οι σχεδιασμοί για επέκταση ή δημιουργία νέων δομών. «Ο Έβρος χρειάζεται αναπτυξιακή στήριξη και όχι άλλα σχέδια που θα κάνουν αφιλόξενο τον τόπο μας», ανέφερε χαρακτηριστικά, επαναλαμβάνοντας πως η περιοχή «αντιστέκεται και διεκδικεί ανάπτυξη και ποιότητα ζωής».

Από την πλευρά του, ο Μητροπολίτης Διδυμοτείχου, Ορεστιάδας και Σουφλίου, Δαμασκηνός, εκπροσωπώντας και τους άλλους Μητροπολίτες της Θράκης, υπογράμμισε πως «οι πολιτικοί θα πρέπει να καταλάβουν την ιδιαιτερότητα της περιοχής» και να αντιληφθούν τους λόγους για τους οποίους δεν θα πρέπει να γίνει καμία επέκταση ή αύξηση δυναμικότητας υφιστάμενων δομών ή να δημιουργηθούν νέες. «Το μήνυμα αυτό το έχουμε μεταφέρει όλοι οι Μητροπολίτες της Θράκης στους αρμόδιους υπουργούς», πρόσθεσε ο κ. Δαμασκηνός.

Από την πλευρά της περιφερειακής διοίκησης, χαιρετισμό απηύθυνε ο αντιπεριφερειάρχης Υγείας, Κώστας Βενετίδης, ο οποίος ανέφερε χαρακτηριστικά πως «ο Έβρος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για την αφήσουμε σε 2-3 ευρωπαίους επιτρόπους», τόνισε πως η Ε. Ε. θα πρέπει να διασφαλίσει συνθήκες που δεν θα δημιουργούν πρόσφυγες και μετανάστες και κλείνοντας δήλωσε ότι «είμαστε όλοι Φυλακιώτες» και ότι η τοπική κοινωνία, στο σύνολό της, θα παραμείνει ενωμένη απέναντι σε οποιοδήποτε σχέδιο θίγει την περιοχή.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Γεωπονίας και Δασολογίας Ορεστιάδας του Δ. Π. Θ., Σπύρος Κουτρούμπας, ο οποίος δήλωσε πως το πανεπιστήμιο «ενώνει τη φωνή του με τη φωνής της τοπικής κοινωνίας, ώστε το μήνυμα να είναι δυνατό και ξεκάθαρο προς εκείνους που λαμβάνουν αποφάσεις». Υποστήριξε ότι οι σχεδιασμοί που ανακοινώνονται «στερούνται κάθε λογικής και δημιουργούν μόνο προβλήματα» και κάλεσε την πολιτεία να δώσει ξεκάθαρες απαντήσεις και να δείξει γρήγορα αντανακλαστικά για την ανάπτυξη και τη θωράκιση του τόπου, στο πλαίσιο της οποίας θα πρέπει να ενταχθεί και η δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων, όπως ανέφερε.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας Φυλακίου, Χρήστος Τυρμπάκης, ο οποίος κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής «να μην εφησυχάζουν», εκτίμησε πως «η εμπιστοσύνη έχει χαθεί» και επεσήμανε ιδιαίτερα τον «κίνδυνο στον οποίο μπαίνει ο Έβρος από τα νέα δεδομένα που συζητά η Ε. Ε. για το μεταναστευτικό. Καταλήγοντας κάλεσε την τοπική κοινωνία να παραμείνει ενωμένη για να αποτραπούν οι διαφαινόμενοι κίνδυνοι, όπως είπε.

Η συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με την ανάγνωση της κοινής ανακοίνωσης της Επιτροπής Αγώνα του δήμου Ορεστιάδας, η οποία απαρτίζεται από τον δήμαρχο και τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων. Σύμφωνα με αυτήν, στη συνάντηση που είχε την Πέμπτη 11/3 ο δήμαρχος Ορεστιάδας, Βασίλης Μαυρίδης, με τους υπουργούς Μετανάστευσης και Ασύλου και Προστασίας του Πολίτη, Νότη Μηταράκη και Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, τον υφυπουργό Εθνικής Άμυνας, Αλκιβιάδη Στεφανή και τον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ, Θεόδωρο Λιβάνιο, επιβεβαιώθηκε ότι δεν θα γίνει καμία επέκταση του ΚΥΤ Φυλακίου, ενώ για το Προαναχωρησιακό Κέντρο Κράτησης Αλλοδαπών (ΠΡΟ.ΚΕ. Κ. Α.), για το οποίο έχει ανακοινωθεί αύξηση δυναμικότητας 240 ατόμων, θα υπάρξει επίσημη ενημέρωση και συζήτηση, κατά την επίσκεψη που θα πραγματοποιήσει τις επόμενες ημέρες στον δήμο Ορεστιάδας ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος έχει και την αρμοδιότητα για τον ΠΡΟ.ΚΕ.Κ.Α.

Η κινητοποίηση έκλεισε λίγο μετά τη 1 το μεσημέρι, με την ανάκρουση του εθνικού ύμνου.

ΕΡΤ Ορεστιάδας

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο