efhmerida1

Νέοι Εβρίτες έρχονται από το εξωτερικό για να κάνουν τα χαρτιά τους για τη συνοριοφυλακή!

Πάνω από 2.000 εκτιμάται ότι θα είναι συνολικά οι αιτήσεις για τις 400 θέσεις που έχουν προκηρυχθεί
Επιφυλάξεις από τον πρόεδρο της Ένωσης Συνοριοφυλάκων για το ενδεχόμενο τοποθέτησης πλωτών φραγμάτων στον ποταμό Έβρο

Της Κικής Ηπειρώτου

Ως μία ευκαιρία για να επιστρέψουν και να ζήσουν στην Ελλάδα και τον Έβρο, τον τόπο καταγωγής τους, βλέπουν αρκετοί νέοι που ζουν σε διάφορες χώρες του εξωτερικού την προκήρυξη για την πρόσληψη 400 συνοριακών φυλάκων για τις ανάγκες, κυρίως, του νομού μας.

Το ενδιαφέρον είναι έτσι κι αλλιώς μεγάλο, λέει στη «ΓΝΩΜΗ» ο πρόεδρος της Ένωσης Συνοριακών Φυλάκων Έβρου Χρυσοβαλάντης Γιαλαμάς, εκτιμώντας ότι μέχρι τις 17 Φεβρουαρίου, που λήγει η προθεσμία κατάθεσης των δικαιολογητικών, θα ξεπεράσουμε σίγουρα τις 2.000 αιτήσεις.

Σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει ο ίδιος, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις Εβριτών νεαρής ηλικίας, που γεννήθηκαν ή μετακόμισαν πριν λίγα χρόνια στο εξωτερικό και τώρα επιστρέφουν για να δοκιμάσουν την τύχη τους, κάνοντας τα χαρτιά τους για μία θέση στη συνοριοφυλακή.

Όπως είναι γνωστό, ο συγκεκριμένος διαγωνισμός πριμοδοτεί την εντοπιότητα, καθώς δικαίωμα συμμετοχής έχουν Έλληνες και Ελληνίδες πολίτες, που κατοικούν την τελευταία διετία ή κατοικούσαν από τη γέννησή τους και μέχρι τη συμπλήρωση του 18ου έτους της ηλικίας τους σε περιοχές της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, στις οποίες υπάγεται η 4η Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, όπου λειτουργούν Υπηρεσίες Διαχείρισης Μετανάστευσης και Συνοριακής Φύλαξης και Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών και κατά προτίμηση στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου.

Στον διαγωνισμό προβλέπεται, ακόμα, ότι από τις προκηρυσσόμενες θέσεις στην Περιφερειακή Ενότητα Έβρου, ποσοστό 5% αυτών επιφυλάσσεται αποκλειστικά για τους υποψήφιους Έλληνες-Ελληνίδες πολίτες, που ανήκουν στη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Οι υποψήφιοι δεν πρέπει να υπερβαίνουν το 28ο έτος της ηλικίας τους, να είναι απόφοιτοι λυκείων όλων των τύπων, να μη φέρουν τατουάζ σε εμφανές σημείο -είτε με τη χειμερινή είτε με τη θερινή στολή- ή το περιεχόμενό του να είναι ουδέτερο και να μην προκαλεί, να είναι ύψους πάνω από 1,70 (άνδρες και γυναίκες), να έχουν τα σωματικά και ψυχικά προσόντα να και μην έχουν καταδικαστεί για κάποιο αδίκημα, ενώ οι άνδρες πρέπει να έχουν υπηρετήσει την στρατιωτική θητεία τους.

 

Επιφυλάξεις για τα πλωτά φράγματα

“Στον Μεσαίωνα άνοιγαν τάφρους γύρω από τα τείχη του κάστρου, για να κρατήσουν μακριά τον εχθρό.

Τώρα η Ελλάδα θέλει να υψώσει τείχη στη θάλασσα, ώστε να προφυλάξει το οχυρό της Ευρώπης από τους μετανάστες.

Μία ακριβή και παράλογη ιδέα. Το φράγμα που αναβοσβήνει και εκτείνεται σε μήκος τριών χιλιομέτρων μάλλον δεν πρόκειται να γίνει φόβητρο, γιατί εύκολα μπορεί να παρακαμφθεί.

Άλλωστε η Ελλάδα δεν μπορεί να περιφράξει όλα της τα νησιά μπροστά στα τουρκικά παράλια”, γράφει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung, με αφορμή την κυβερνητική πρόταση κατασκευής ενός πιλοτικού αρχικά συστήματος πλωτών φραγμάτων 2,7 χιλιομέτρων, στα ανοικτά των ακτών της Λέσβου.

Σύμφωνα με τη Deutsche Welle για το ίδιο θέμα, η ηλεκτρονική έκδοση του περιοδικού DER SPIEGEL σχολιάζει:

“Αυτό το σχέδιο, που έδωσαν στη δημοσιότητα οι ελληνικές αρχές, θυμίζει το συνοριακό τείχος του Ντόναλντ Τραμπ. Ούτε στην Ελλάδα γνωρίζουν πώς ακριβώς μπορεί να λειτουργήσει. Αλλά αυτό που ήδη γνωρίζουμε είναι ότι πρόκειται για πράξη απελπισίας, η οποία διαβρώνει ακόμη περισσότερο τις ευρωπαϊκές αξίες”.

Η αυστριακή εφημερίδα Der Standard υποστηρίζει ότι “η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζητεί εξηγήσεις από την Αθήνα για το διαμφισβητούμενο σχέδιο που αναμένεται να στοιχίσει μισό εκατομμύριο ευρώ” και προσθέτει ότι, όπως δήλωσε εκπρόσωπος της Επιτροπής την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, “η Κομισιόν πληροφορήθηκε το σχέδιο από τα μέσα ενημέρωσης, ενώ ο σκοπός του εγχειρήματος δεν είναι ακόμη σαφής”.

Με αφορμή κάποιες φήμες αναφορικά με το ενδεχόμενο τέτοιου τύπου φράγματα να δοκιμαστούν στο μέλλον και στον ποταμό Έβρο, ο πρόεδρος των συνοριοφυλάκων αναφέρει πως τα πλημμυρικά φαινόμενα που σημειώνονται πολύ συχνά στο ποτάμι μάλλον δεν ευνοούν την τοποθέτηση ενός τέτοιου συστήματος. Όσο για τη θάλασσα, από την στιγμή που σε πρώτη φάση, όπως έχει ανακοινωθεί, θα δοκιμαστεί πιλοτικά, θα χρειαστεί κάποιος χρόνος για να αποδειχθεί εάν θα υπάρχει αποτελεσματικότητα στην αντιμετώπιση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr