Νέες εκτιμήσεις για αποκλιμάκωση της πανδημίας την άνοιξη

Μια σειρά από μέτρα για τον περιορισμό του κορονοϊού καταργούνται στην Ευρώπη, με κάποιες χώρες να κηρύσσουν πρόωρα το τέλος της πανδημίας

«Από την άνοιξη θα έχουμε αποκλιμάκωση», δήλωσε ο διδάκτωρ μοριακής βιολογίας, Γιάννης Πρασσάς μιλώντας στο Open. Είμαστε στην τελευταία τραγική στροφή της πρώτης φάσης της πανδημίας στη χώρα μας. Δυστυχώς έχουμε 100 νεκρούς την ημέρα γιατί πολλοί δεν επέλεξαν τη λύση του εμβολιασμού. Οι αυξημένοι θάνατοι θα συνεχιστούν και το Φεβρουάριο, είπε λέγοντας πως «αν είχαν εμβολιαστεί όλοι, αντί για 700 ανθρώπους σε ΜΕΘ θα είχαμε 100».

Έτσι όπως έχει εξελιχθεί ο ιός και με τα εμβόλια που διαθέτουμε δεν θα εξαφανιστεί ο ιός και θα συνυπάρχουμε μαζί του. Αν εμβολιαστούμε το ποσοστό όσων θα καταλήγουν σε ΜΕΘ θα είναι όλο και μικρότερος.

Αισιόδοξος για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού με βάση τα σημερινά δεδομένα, που δείχνουν ότι  η ανοσία του πληθυσμού από τους εμβολιασμούς και τις νοσήσεις κινείται σε σχετικά ικανοποιητικά επίπεδα, εμφανίζεται ο καθηγητής Πνευμονολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, Κωνσταντίνος Γουργουλιάνης. Σημειώνει στο ethnos.gr ότι από τα μέσα της άνοιξης και μετά θα είμαστε πολύ καλύτερα σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ συγκρατημένη αισιοδοξία εκφράζει και για την ερχόμενη χειμερινή περίοδο.

Όπως υποστηρίζει, ο ιός θα παραμείνει, ωστόσο, αν δεν αλλάξουν τα σημερινά επιδημιολογικά δεδομένα, με την εμφάνιση κάποιας νέας ιδιαίτερα μεταδοτικής και περισσότερο θανατηφόρας μετάλλαξηςη εικόνα της πανδημίας το ερχόμενο φθινόπωρο θα είναι πολύ διαφορετική σε σχέση με το περασμένο. Θα υπάρχουν κρούσματα κορονοϊού και κάποιοι άνθρωποι θα ταλαιπωρηθούν, κυρίως οι ηλικιωμένοι, οι ευάλωτοι και όσοι δεν έχουν ανοσία, αφού θα χρειαστεί να εισαχθούν σε νοσοκομεία, ωστόσο, ο αριθμός τους θα είναι πολύ χαμηλότερος και το σύστημα υγείας θα δέχεται πολύ μικρότερη πίεση. Ουσιαστικά εκτιμάει ότι ο κορονοϊός θα κυκλοφορεί στην κοινότητα όπως η εποχική γρίπη και οι συνέπειές του θα είναι λίγο-πολύ ίδιες με αυτήν.

 

Χαλάρωση μέτρων στην Ευρώπη

Ολοένα και περισσότεροι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να κατευθύνονται προς χαλάρωση των μέτρων κατά του κορονοϊού, με τη στάση μερικών κυβερνήσεων να είναι πιο επιφυλακτική από άλλες που κινούνται προς μια κατεύθυνση “λήξης” της πανδημίας, με τον ιό να γίνεται ενδημικός σε βάθος χρόνου.

Η κυβέρνηση της Δανίας αποφάσισε να άρει τα περισσότερα περιοριστικά μέτρα για τον κορονοϊό, προχωρώντας στην απόφαση να μην ισχύει πλέον το υγειονομικό πιστοποιητικό και η υποχρεωτική χρήση μάσκας.

Μάλιστα, η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντερικσεν είπε χαρακτηριστικά “αντίο στους περιορισμούς και καλωσόρισμα στην ζωή όπως την ξέραμε πριν από τον ιό”.

Αυτή την εβδομάδα, ο Γερμανός υπουργός Υγείας είπε ότι ήρθε η κατάλληλη στιγμή η χώρα του να αρχίσει να σκέφτεται την πανδημία COVID-19 με διαφορετικό τρόπο. «Όταν έχουμε αυτό το κύμα πίσω μας… μπορούμε να αρχίσουμε να ανοίγουμε ξανά, βήμα προς βήμα», είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης. «Είναι σωστό να το οραματιστούμε αυτό τώρα».

Ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσες έχει ήδη μιλήσει για το σχέδιό του να αρχίσει να αντιμετωπίζει τον κορονοϊό περισσότερο σαν τη γρίπη. Η Ισπανία «θα πρέπει να μάθει να ζει με αυτόν, όπως κάνουμε με πολλούς άλλους ιούς», αναφέρει.

Ο Γάλλος υπουργός Υγείας Ολιβιέ Βεράν έχει επίσης πει ότι αυτό θα μπορούσε να είναι το τελευταίο κύμα της πανδημίας. Το επιχείρημα είναι ότι αν και οι λοιμώξεις που προκαλούνται από την πιο μολυσματική παραλλαγή του ιού, δηλαδή την Όμικρον, αυξάνονται γρήγορα, τα σοβαρά κρούσματα και οι εισαγωγές στα νοσοκομεία δεν έχουν αυξηθεί με τον ίδιο ρυθμό.

Την ίδια στιγμή ανήσυχοι παραμένουν οι ειδικοί καθώς οι παγκόσμιες τάσεις δεδομένων δείχνουν ότι η πανδημία δεν έχει ακόμη τελειώσει, με ορισμένες χώρες να αναφέρουν περισσότερες νέες μολύνσεις από κορονοϊό σε σύγκριση με τις προηγούμενες δύο εβδομάδες.

Τι αναφέρουν οι ειδικοί για την Όμικρον

Ορισμένοι ειδικοί στηρίζουν συνολικά τις αποφάσεις της κυβέρνησης, η οποία επισημαίνει ότι η Όμικρον έχει μεν προκαλέσει αστρονομικό αριθμό κρουσμάτων, δεν προκάλεσε δε κατακλυσμό των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας: είτε διότι είναι λιγότερο λοιμογόνα, είτε διότι ο πληθυσμός είναι καλύτερα προστατευμένος λόγω του εμβολιασμού.

«Σε επιδημιολογικό επίπεδο, το Ηνωμένο Βασίλειο δεν βρέθηκε ποτέ σε μία τόσο ευνοϊκή κατάσταση από την αρχή της πανδημίας», λένε ορισμένοι επιδημιολόγοι. Άλλοι συνάδελφοί τους διαφωνούν με την πολύ εσπευσμένη εγκατάλειψη των περιοριστικών μέτρων και εκφράζουν ανησυχίες.

Αυτήν την στιγμή, ακόμη και λιγότερο λοιμογόνα, η Όμικρον επιβαρύνει αρκετά τα νοσοκομεία. Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με την Covid αυξάνεται στην Δανία, ενώ στην Αγγλία έχει επιπεδωθεί, αφού σταμάτησε την πτωτική του πορεία.

Οι πλέον απαισιόδοξοι ανησυχούν για τις επιπτώσεις της υποπαραλλαγής BA.2 της Όμικρον, η οποία εμφανίζεται ακόμη πιο μεταδοτική.

Η μεγάλη κυκλοφορία του ιού απειλεί με σοβαρή νόσηση τις πλέον ευάλωτες κατηγορίες: τους ανεμβολίαστους, τους ανοσοκατεσταλμένους, τους πολύ ηλικιωμένους…

«Αν δεν έχουμε αρκετή υπομονή για να αναλάβουμε το έλεγχο του παρόντος επιδημικού κύματος, θα εγκαταλείψουμε μία σημαντική μειονότητα, ίσως εκατομμύρια ανθρώπους», προειδοποιεί ο ιολόγος Stephen Griffin.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο