Νέα μηνύματα φιλίας και συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ με επίκεντρο την Αλεξανδρούπολη

Στο λιμάνι βρέθηκε ο Υπουργός Άμυνας Ν. Παναγιωτόπουλος και ο Πρέσβης των ΗΠΑ Τ. Πάιατ με αφορμή την νατοϊκή άσκηση Defender 2021
«Ύμνοι» για την Αλεξανδρούπολη, τη γεωστρατηγική της σημασία και τις προοπτικές της

Τη στρατηγική δέσμευση των Ηνωμένων Πολιτειών στη Βόρεια Ελλάδα υπογράμμισε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ σε δηλώσεις του στο περιθώριο της σημερινής ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών στο λιμάνι της Αλεξανδρούπολης με αφορμή την έναρξη της υποστήριξης του Οργανισμού Λιμένος Αλεξανδρούπολης στη διασυμμαχική άσκηση DEFENDER- Europe 2021 και τη φιλοξενία αμερικανικών δυνάμεων στο λιμάνι.

Ερωτηθείς από το Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων για το τι σημαίνει για τις σχέσεις Ελλάδας- Ηνωμένων Πολιτειών η χρήση του λιμένα της Αλεξανδρούπολης από τις ΗΠΑ με δράσεις όπως η σημερινή αλλά και η δική του συχνή παρουσία στην περιοχή (σ.σ. η σημερινή είναι η έκτη επίσκεψη του Τζέφρι Πάιατ στην Αλεξανδρούπολη), ο Αμερικανός πρέσβης απάντησε χαρακτηριστικά πως «αυτή είναι μια απόδειξη ιδιαίτερα της στρατηγικής μας δέσμευσης στη Βόρεια Ελλάδα και του ρόλου που αναπτύσσει η Αλεξανδρούπολη ως κόμβος στρατιωτικής υλικοτεχνικής υποστήριξης (military logistics), ως ενεργειακός κόμβος, ως περιφερειακός ενταξιακός κόμβος και κόμβος μεταφορών».

«Αυτή είναι μια περιοχή που όταν έφτασα στην Ελλάδα το 2016 φαινόταν κάπως ξεχασμένη. Αυτό δεν ισχύει πλέον σήμερα. Είμαι πολύ περήφανος για τις συνεργασίες που χτίσαμε όχι μόνο σε ό,τι αφορά τη στρατιωτική συνεργασία και την ασφάλεια, η οποία είναι εξαιρετικά σημαντική, αλλά και για παράδειγμα στην ενέργεια, με τον FSRU (πλωτό σταθμό υγροποιημένου φυσικού αερίου), τον σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με φυσικό αέριο, τους αγωγούς IGB και TAP», τόνισε ο Αμερικανός πρέσβης και προσέθεσε: «είναι μια περιοχή που έχει γίνει πολύ σημαντική στρατηγικά και είμαστε πολύ περήφανοι για τη συνεργασία που έχουμε δημιουργήσει με την ελληνική κυβέρνηση για την προώθηση των κοινών μας συμφερόντων».

 

Λιμάνι με κρίσιμο πλεονέκτημα η Αλεξανδρούπολη

 

Ο Αμερικανός πρέσβης, ο οποίος προηγουμένως περιηγήθηκε στο νέο εμπορικό τερματικό του λιμένα από κοινού με τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Παναγιωτόπουλο, την ηγεσία του Στρατού και άλλους υψηλούς προσκεκλημένους, μίλησε επίσης από το βήμα της εκδήλωσης για τη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ στον τομέα της άμυνας και της ασφάλειας, υπογραμμίζοντας -μεταξύ άλλων- πως «οι κοινές μας ασκήσεις και επισκέψεις πλοίων τις τελευταίες εβδομάδες υπογραμμίζουν τον επιταχυνόμενο ρυθμό της στρατιωτικής μας σχέσης, η οποία έχει ως βάση την επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας. Αυτές οι δεσμεύσεις δείχνουν στον κόσμο ότι η Ελλάδα και οι Ηνωμένες Πολιτείες βρίσκονται δίπλα- δίπλα στην υποστήριξη της περιφερειακής ειρήνης και σταθερότητας, όπως εδώ και 200 χρόνια».

Η DEFENDER-Europe 21, υπογράμμισε ο Αμερικανός πρέσβης, «αναδεικνύει ειδικότερα τη στρατηγική τοποθεσία της Αλεξανδρούπολης και το λιμάνι ως κρίσιμο πλεονέκτημα».

Ειδικότερα σημείωσε πως «αυτή η μεγάλης κλίμακας άσκηση υπό την ηγεσία του στρατού των ΗΠΑ, που αποτελείται από περισσότερες από 28.000 πολυεθνικές δυνάμεις από 26 έθνη, έχει σχεδιαστεί για να χτίσει την ετοιμότητα και τη διαλειτουργικότητα μεταξύ των ΗΠΑ, των συμμάχων του ΝΑΤΟ και των στρατιωτικών εταίρων σε μια ευρύτερη περιοχή επιχειρήσεων», εκφράζοντας την ικανοποίηση του για τη φιλοξενία αλλά και τη συμμετοχή όπως Ελλάδας στη σημαντική αυτή ετήσια άσκηση, η οποία -μεταξύ άλλων- αποδεικνύει, όπως τόνισε, τη δέσμευση των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ.

Οι ΗΠΑ θα παραμείνουν παρούσες σε Βαλκάνια και Μαύρη Θάλασσα

«Όπως δείχνει αυτή η άσκηση, οι Ηνωμένες Πολιτείες θα παραμείνουν παρούσες στις περιοχές των Βαλκανίων και της Μαύρης Θάλασσας και θα παράσχουν βοήθεια στην αποτροπή πιθανών αντιπάλων σε υπεράσπιση των συμμάχων μας», συμπλήρωσε ο κ. Πάιατ, ο οποίος, όπως είπε, θα επισκεφθεί την Ξάνθη και το Πετροχώρι αργότερα μέσα στον μήνα για την άσκηση INTERNATIONAL RESPONSE-CΕNTAUR 21.

Η συμβολή αυτών των ασκήσεων και ο τεράστιος όγκος της στρατιωτικής δραστηριότητας στο λιμάνι υπογραμμίζει τον αυξανόμενο στρατηγικό ρόλο και τη σημασία της Αλεξανδρούπολης, ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αμερικανός πρέσβης.

Ηγετικός ο ρόλος της Αλεξανδρούπολης και στην ενίσχυση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας

Ο κ. Πάιατ αναφέρθηκε επίσης στον ηγετικό ρόλο της Αλεξανδρούπολης στους κοινούς στόχους των δύο χωρών για την αύξηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής ασφάλειας και της περιφερειακής σταθερότητας, καθώς και για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

«Είμαι περήφανος που έχουμε δύο ισχυρούς πλειοδότες των ΗΠΑ, τη BlackSummit και την Quintana, για τις ιδιωτικοποιήσεις των λιμένων της Αλεξανδρούπολης και της Καβάλας. Αυτά τα λιμάνια υποστηρίζουν μια κρίσιμη ενεργειακή υποδομή στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένης της πλωτής μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης της Αλεξανδρούπολης, η οποία βρίσκεται σε καλό δρόμο για μια τελική επενδυτική απόφαση με την κατασκευή να ξεκινάει αργότερα μέσα στο έτο»”, ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο Αμερικανός πρέσβης χαρακτήρισε τον FSRU «σημαντικό παράδειγμα της βαλκανικής συνεργασίας για τη διαφοροποίηση των πηγών και των διαδρομών ενέργειας», εξέφρασε την ικανοποίησή του που υπάρχει πλέον μερίδιο ιδιοκτησίας των ΗΠΑ στην Gastrade, την εταιρεία που αναπτύσσει τον FSRU και προσέθεσε: «Ελπίζουμε ότι ορισμένα από τα συμβόλαια FSRU θα πάνε στους προμηθευτές LNG των ΗΠΑ, βασιζόμενοι στις τάσεις του περασμένου έτους και τον σημαντικό ρόλο του LNG ως γέφυρα για ένα πιο πράσινο μέλλον».

Σημείωσε δε, ότι ο FSRU και το εργοστάσιο παραγωγής φυσικού αερίου Αλεξανδρούπολης είναι επίσης «σημαντικά εργαλεία για την επίτευξη των φιλόδοξων στόχων του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη», επισημαίνοντας πως «θα επιτρέψουν στην Ελλάδα να είναι μεταξύ των πρώτων χωρών που καταργούν σταδιακά την παραγωγή άνθρακα, ένα σημαντικό βήμα και παράδειγμα για τον υπόλοιπο κόσμο».

Κλείνοντας, ο Αμερικανός πρέσβης ευχαρίστησε την ελληνική κυβέρνηση για τη σταθερή δέσμευσή της στην περιφερειακή σταθερότητα και ιδιαίτερα για την υποστήριξή της στις στρατιωτικές επιχειρήσεις των ΗΠΑ και των συμμάχων και σημείωσε πως ο διμερής στρατηγικός διάλογος και η επικαιροποιημένη Συμφωνία Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας «θα συνεχίσουν να προσφέρουν ευκαιρίες για αμοιβαία επωφελή συνεργασία καθώς προχωράμε τη συμμαχία μας στο επόμενο επίπεδο με τη διοίκηση του Μπάιντεν».

Παναγιωτόπουλος: Θετικά τα αποτελέσματα της αναβάθμισης του λιμένα

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του για την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης

«…Η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά και αποτελεσματικά, εφόσον τούτο απαιτηθεί» διεμήνυσε προς κάθε κατεύθυνση, σήμερα από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Στην ομιλία του στο πλαίσιο της ημέρας διακεκριμένων επισκεπτών της άσκησης Defender Europe 2021, που πραγματοποιήθηκε στο ακριτικό λιμάνι, παρουσία και του Αμερικανού πρέσβη στην Ελλάδα, Τζέφρι Πάιατ, ο κ. Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στα απτά πλέον αποτελέσματα από την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του λιμένα, στον κομβικό του ρόλο στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την εν λόγω άσκηση, τις δυνατότητες προσέλκυσης μεγάλων επενδύσεων, τη δυναμική των συγκοινωνιακών υποδομών και του δικτύου οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, ενώ έκανε ειδική μνεία και στην περαιτέρω ενίσχυση της υπάρχουσας συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας, με την αναθεώρησή της εντός του καλοκαιριού.

Ο υπουργός Εθνικής Άμυνας εξέφρασε την ιδιαίτερη ικανοποίησή του «καθώς πλέον διαφαίνονται πεντακάθαρα τα θετικά αποτελέσματα από την αναβάθμιση της λειτουργικότητας του λιμανιού της Αλεξανδρούπολης, ιδίως ως προς τη δυνατότητα ελλιμενισμού μεγάλων πλοίων και τη συνεπαγόμενη δυνατότητα φορτοεκφόρτωσης βαρέως στρατιωτικού υλικού», γεγονός που όπως είπε «αποδεικνύεται από τον κομβικό ρόλο που έπαιξε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στη μεταφορά δυνάμεων και υλικών για την προαναφερθείσα άσκηση Defender Europe 2021».

Προσέλκυση μεγάλων επενδύσεων

Την πεποίθηση ότι «…η Αλεξανδρούπολη μπορεί πλέον να προσεγγίσει, λόγω της γεωστρατηγικής της θέσης, μεγάλες επενδύσεις που περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων, νέα έργα υποδομών στις προβλήτες, εγκαταστάσεις τερματικού σταθμού επαναεροποίησης, τη διασύνδεση με το σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και με την Εγνατία Οδό, καθώς και τη συνεχιζόμενη και σχεδιαζόμενη επέκταση στην περιοχή του νατοϊκού αγωγού καυσίμων», διατύπωσε ο κ. Παναγιωτόπουλος, συμπληρώνοντας πως «οι επενδύσεις αυτές θα συμβάλλουν ακόμη περισσότερο στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας και πολλαπλασιάζοντας έτσι τα οφέλη για τη χώρα μας, ιδίως όμως για την Αλεξανδρούπολη και την ευρύτερη περιοχή της Περιφέρειας Αν.Μακεδονίας-Θράκης (ΠΑΜΘ)».

Συγκοινωνιακές υποδομές

Αναφερόμενος στις συγκοινωνιακές υποδομές, ο κ. Παναγιωτόπουλος επανέλαβε ότι οι συγκοινωνιακές υποδομές και το δίκτυο οδικών αξόνων της ευρύτερης περιοχής, «δημιουργούν πλέον τις προϋποθέσεις να αποτελέσει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης, στρατηγικό κόμβο σ’ έναν κάθετο άξονα προς βορρά, ταχείας μεταφοράς προσώπων και εμπορευμάτων με ιδιαίτερη σημασία επίσης για την ενεργειακή ασφάλεια της Ευρώπης».

Η άσκηση Defender Europe 2021 και η αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ

«Η άσκηση προστίθεται σε μία μεγάλη σειρά δραστηριοτήτων στον τομέα της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας και ΗΠΑ, η οποία είναι μια συνεργασία στρατηγικού χαρακτήρα και επομένως αμοιβαία επωφελής, που διαπνέεται από την επιθυμία των δύο χωρών να συνεισφέρουν ουσιαστικά στην ασφάλεια, σταθερότητα και ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Ελλάδα και ΗΠΑ, ΗΠΑ και Ελλάδα έχουμε την κοινή θέληση να ενισχύσουμε ακόμη περισσότερο αυτή τη στρατηγική αμυντική σχέση μας, ώστε να εξασφαλίσουμε, αφενός, τη διατήρηση ισχυρών, αποτελεσματικών και διαλειτουργικών Ενόπλων Δυνάμεων αλλά και αφετέρου να προωθήσουμε ταυτοχρόνως την οικονομική ανάπτυξη και ευημερία της πατρίδας μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας. Παράλληλα εξέφρασε την ικανοποίησή του «για το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ στον αμυντικό τομέα», αναγνωρίζοντας «τη σημαντικότατη συμβολή, τη δέσμευση και τις άοκνες προσπάθειες, για το αποτέλεσμα αυτό», της αμερικανικής πρεσβείας και ιδιαίτερα του πρέσβη, Τζέφρι Πάιατ.

Σχετικά με την περαιτέρω ενίσχυση της εν λόγω συνεργασίας, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε στην πρόθεση «για περαιτέρω ενίσχυσή της, επεκτείνοντας και εμβαθύνοντας την υπάρχουσα συμφωνία, Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας», η οποία όπως είπε, «είναι υπό αναθεώρηση από τις ομάδες εργασίας των δύο χωρών, έτσι ώστε σύντομα, μέσα στο καλοκαίρι, να πάμε στη νέα αναθεωρημένη μορφή που θα αποδεικνύει ακόμη περισσότερο στην πράξη -όπως απόδειξη στην πράξη είναι και όλο αυτό που βλέπουμε γύρω μας- την εντεινόμενη και την εμβαθυνόμενη στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ μέσω της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας…».

Η Ελλάδα αξιόπιστος σύμμαχος και σε ετοιμότητα για την προάσπιση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων

Υπογραμμίζοντας τη μεγάλη στρατηγική σημασία της Ανατολικής Μεσογείου, ο κ. Παναγιωτόπουλος, είπε ότι το γεγονός αυτό «προσφέρει αυξημένες προοπτικές και ευκαιρίες για σταθερότητα, ανάπτυξη και ευημερία» και προσέθεσε:

«Ταυτόχρονα όμως συνοδεύεται από κοινές προκλήσεις ασφαλείας, απειλές ως προς την ασφάλεια και άλλους παράγοντες που πρέπει να αντιμετωπιστούν με αποφασιστικότητα και ενότητα απ’ τα εμπλεκόμενα μέρη. Η Ελλάδα είναι αξιόπιστος, ισχυρός και συνεπής σύμμαχος και παραμένει διαχρονικά πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, αλλά και της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής. Επιδιώκουμε πάντοτε συνεργασία και σχέσεις που βασίζονται στο Διεθνές Δίκαιο και στις αρχές της καλής γειτονίας.

Σήμερα με την παρουσία μας σε αυτή τη σημαντική στρατιωτική δραστηριότητα αλλά κυρίως με την προοπτική που ανοίγεται μέσα απ’ τις αυξημένες δυνατότητες του λιμένα Αλεξανδρούπολης, για εντατικοποίηση αυτών των δραστηριοτήτων, υπογραμμίζουμε από εδώ, από την ακριτική Αλεξανδρούπολη προς κάθε κατεύθυνση, ότι η Ελλάδα έχει πάντα την ετοιμότητα να προασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και θα το πράξει αποφασιστικά αλλά αποτελεσματικά, εφόσον τούτο απαιτηθεί».

Τέλος, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ευχαρίστησε όλους τους εμπλεκομένους στο εγχείρημα της αναβάθμισης του λιμένα της Αλεξανδρούπολης, καθώς διέκριναν την τεράστια δυναμική που διανοίγεται για τον τόπο. Ένα εγχείρημα που θα βάλλει «ακόμα περισσότερο, ακόμα πιο δυναμικά, ακόμα πιο στρατηγικά, την ΠΑΜΘ στο χάρτη…». «Η ΠΑΜΘ αλλά ειδικά η Αλεξανδρούπολη μπαίνει πραγματικά πολύ δυναμικά στο χάρτη ως κεντρικά, στρατηγικά σημεία αναφοράς στην ευρύτερη περιοχή με ότι αυτό συνεπάγεται. Υπάρχει πολύ δουλειά ακόμη που πρέπει να γίνει, αλλά θα γίνει γιατί η αρχή έδειξε πάρα πολύ αισιόδοξα αποτελέσματα και η στρατηγική σχέση Ελλάδας και ΗΠΑ επεκτείνεται. Η δική μας δουλειά, το δικό μας καθήκον είναι να κάνουμε ότι μπορούμε για να την εμβαθύνουμε, να την ενισχύσουμε ακόμα περισσότερο μέσα από τέτοιες δραστηριότητες που είναι η έμπρακτη απόδειξη του ότι πλέον όλα αυτά δεν είναι στη θεωρία αλλά αποδεικνύονται και εξελίσσονται δυναμικά και στην πράξη», κατέληξε ο κ. Παναγιωτόπουλος.

Στη σημερινή εκδήλωση παρόντες ήταν μεταξύ άλλων η Αμερικανίδα πρόξενος στη Θεσσαλονίκη Ελίζαμπεθ Λη, ο πρόεδρος και ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΛΑ, Κώστας Χατζημιχαήλ και Κώστας Χατζηκωνσταντίνου αντίστοιχα, ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ, αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Φλώρος, ο αρχηγός ΓΕΣ αντιστράτηγος Χαράλαμπος Λαλούσης, οι βουλευτές Έβρου της Ν.Δ., Τάσος Δημοσχάκης, Χρήστος Δερμεντζόπουλος, Σταύρος Κελέτσης, εκπρόσωποι των τοπικών Αρχών και ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως, κ. Άνθιμος. (https://www.voria.gr/ )

Ο χαιρετισμός του Προέδρου του ΟΛΑ Κων/νου Χατζημιχαήλ

“Είναι μεγάλη χαρά και τιμή να σας καλωσορίζω στον λιμένα της Αλεξανδρούπολης σε μία χρονιά που σηματοδοτεί την διακοσιοστή επέτειο της Επανάστασης των Ελλήνων αγωνιστών του 1821 και τη δημιουργία του σύγχρονου Ελληνικού Κράτους (της Πρώτης σύγχρονης Ελληνικής Δημοκρατίας). Δύο Αιώνες Ελευθερίας που συμπυκνώνουν μέσα τους όλες τις συγκλονιστικές στιγμές (προσπάθειες) του ελληνικού έθνους να ελευθερώσει τους αλύτρωτους ελληνικούς πληθυσμούς και να ανακτήσει τα εδάφη του και ταυτόχρονα να διαμορφώσει Κράτος στηριζόμενο στις αρχές και τις αξίες της Δημοκρατίας, του Δικαίου, της Πίστης, της ενσωμάτωσης της διαφορετικότητας και των πανάρχαιων υψηλών ιδανικών του ελληνισμού.

Είναι ακριβώς αυτές οι αξίες και τα ιδανικά που συνδέουν την ιστορία της Ελλάδος με την ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής και ενώνουν τους λαούς μας με δεσμούς φιλίας διακόσια χρόνια τώρα.
Δεσμοί που ενισχύονται σήμερα καθώς τα κοινά μας στρατηγικά συμφέροντα και η ανάγκη διασφάλισης της σταθερότητας και της διεθνούς νομιμότητας στην ευρύτερη περιοχή με επίκεντρο τη Ελλάδα έχουν οδηγήσει τις διμερείς σχέσεις σε εντυπωσιακά υψηλά επίπεδα.
Ένα από τα σημεία της πατρίδος μας όπου πραγματοποιούνται κοινές -αμοιβαία επωφελείς- δραστηριότητες που, κατά πώς φαίνεται, διαμορφώνουν καθοριστικά το είδος και το βάθος της σχέσης Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών είναι ο λιμένας της Αλεξανδρούπολης.
Ένα λιμάνι το οποίο με την παρουσία και τη συνδρομή των Ηνωμένων Πολιτειών κεφαλαιοποιεί ταχύτατα τον γεωστρατηγικό και εμπορικό του χαρακτήρα και διαδραματίζει σταδιακά πρωτεύοντα ρόλο στις περιφερειακές εξελίξεις με τη δημιουργία νέων εμπορικών και ενεργειακών διαδρόμων. Οδικές & σιδηροδρομικές συνδέσεις με τους λιμένες της Μαύρης Θάλασσας που διασφαλίζουν για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης ικανό στρατηγικό βάθος σε Βαλκάνια και Ανατολική Ευρώπη, με τη μεταφορά των φορτίων να πραγματοποιείται οικονομικότερα, ταχύτερα και ασφαλέστερα.
Με επιταχυντή των εξελίξεων την αμερικανική παρουσία και με ισχυρή τη βούληση της Ελληνικής Κυβέρνησης συντελείται με επίκεντρο το λιμάνι ένας μετασχηματισμός της περιοχής σε εμπορικό, ενεργειακό και στρατιωτικό περιφερειακό κόμβο, κρίσιμο για την ασφάλεια και την ανάπτυξη τόσο της Ελλάδος όσο και της Ευρώπης.
Κρίσιμος και καθοριστικός παράγοντας της επιτυχίας της διαδικασίας αποτελούν οι άνθρωποι -πολίτες και στρατιωτικοί- των δύο χωρών, που εργάζονται εντός και εκτός του λιμένα και υλοποιούν τις εθνικές πολιτικές καθώς υποστηρίζουν με ακρίβεια και αποτελεσματικότητα τις επιμέρους στρατιωτικές -κατά κύριο λόγο- επιχειρήσεις. Όλοι εμείς.
Εξοχότατε Πρέσβη, σας άκουσα να λέτε πρόσφατα ότι είστε υπερήφανος για το γεγονός ότι οι δυνάμεις μας έχουν μάθει να δουλεύουν μαζί. Θα πρέπει να συμπληρώσω ότι στην Αλεξανδρούπολη, Έλληνες και Αμερικανοί, πολίτες και στρατιωτικοί, έχουμε μάθει να ζούμε μαζί, να σκεπτόμαστε με τον ίδιο τρόπο μαζί, να ενεργούμε μαζί. Είναι αυτές οι κοινές αξίες και τα ιδανικά των λαών μας που λειτουργούν ως καταλύτης στις επαγγελματικές και κοινωνικές σχέσεις των ανθρώπων μας στη Θράκη και την Αλεξανδρούπολη και καθορίζουν (ή επηρεάζουν) με τη σειρά τους την ίδια τη σχέση Ελλάδος – Ηνωμένων Πολιτειών η οποία σταδιακά επεκτείνεται, ενδυναμώνει περαιτέρω και εμβαθύνει.
Στα διακόσια χρόνια ελεύθερης Ελλάδας, εμείς οι άνθρωποι του λιμένα Αλεξανδρούπολης νιώθουμε ιερό το καθήκον της συνεισφοράς μας στην ανάπτυξη και την ασφάλεια της πατρίδας μας και εργαζόμαστε σκληρά στην οικοδόμηση του μέλλοντος της ακριτικής περιοχής μας”

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο