Νέα μέτρα στήριξης: Στα 42 ευρώ τον μήνα η επιδότηση για το ρεύμα

Αναλυτικά τα νέα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε ο Κώστας Σκρέκας.

Ηλεκτρικό ρεύμα

Τα νοικοκυριά:

Θα επιδοτηθούν όλα τα νοικοκυριά ανεξάρτητα παρόχου και η επιδότηση θα είναι κλιμακωτή. Για τις πρώτες 150 κιλοβατώρες η επιδότηση θα είναι 80%. Από 151-300 κιλοβατώρες στο 60%. Σε 42 ευρώ ανέρχεται η ενίσχυση.

  • Η επιδότηση θα είναι στα 180 ευρώ ανά μεγαβατώρα και η μέση ενίσχυση θα φτάνει τα 54 ευρώ.

Συνολικά η ενίσχυση θα αγγίζει τα 157 εκατ. ευρώ για τον Ιανουάριο

Για τα μη οικιακά τιμολόγια:

  • Η ενίσχυση θα είναι οριζοντια και ανεξάρτητα από το δίκτυο στο οποίο είναι συνδεδεμένος.
  • Η ενίσχυση συνολικά θα φτάνει τα 133. εκατ. ευρώ.
  • Από τον Φεβρουάριο εξετάζεται η επιδότηση να είναι προσαρμοσμένη ανά κλάδο.

Φυσικό αέριο

Για τα νοικοκυριά:

  • 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα σε 540.000 οικιακούς καταναλωτές ανεξάρτητα εισοδήματος.
  • Επιπλέον 20% έκπτωση από τη ΔΕΠΑ Εμπορίας. Το συνολικό ύψος της έκπτωσης διαμορφώνεται σε 54 εκατ. ευρώ.

Το μέτρο θα επαναξιολογείται κάθε μήνα.

Μη οικιακά, εμπορικά, βιομηχανικά τιμολόγια:

Όπως τόνισε ο κ. Σκρέκας, η συνολική στήριξη απέναντι στην ενεργειακή ανέρχεται στα 395 εκατ. ευρώ σε ηλεκτρική ενέργεια και φυσικό αέριο.

Μητσοτάκης: Στήριξη 400 εκατ. ευρώ τον Ιανουάριο για τις αυξήσεις στο ρεύμα

Ανάχωμα στις ανατιμήσεις σε ηλεκτρικό ρεύμα και φυσικό αέριο με περαιτέρω στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων για τη θωράκισή τους απέναντι στις αυξήσεις ανακοίνωσε, λίγο πριν τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Για έναν ακόμη μήνα η κυβέρνηση θα στηρίξει νοικοκυριά, αγρότες, αλλά τώρα και τις επιχειρήσεις μας απέναντι στην παγκόσμια αναταραχή στις τιμές ενέργειας. Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος. Και θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του.

Αναλυτικές ανακοινώσεις θα κάνει ανά κατηγορία σε λίγο, ο υπουργός Ενέργειας. Τόσο για την κρατική επιχορήγηση όσο και για τις εκπτώσεις της ΔΕΗ και τις χρεώσεις στο φυσικό αέριο από την ΔΕΠΑ. Πρόκειται για ένα γενναίο, αλλά ταυτόχρονα ρεαλιστικό σχέδιο ενισχύσεων. Που βοηθά το παρόν, αλλά δεν θέτει σε κίνδυνο το μέλλον.

Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών μας. Συνδράμουμε, όμως, και τις επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.

Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας. Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό.

Συνεχίζουμε, λοιπόν, ν’ απαντάμε στις προκλήσεις του σήμερα, χτίζοντας ταυτόχρονα ένα αισιόδοξο αύριο για όλους. Με μέτρα αποτελεσματικά, αλλά και λογικά. Στον ίδιο δρόμο θα βαδίσουμε και στη νέα χρονιά. Με αυτοπεποίθηση, τόλμη και δύναμη. Γιατί μπορεί τα δύσκολα να είναι γύρω μας. Αλλά τα καλύτερα είναι μπροστά μας.»

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο