Οι εκδρομείς που επιστρέφουν από τα νησιά πρέπει να εφαρμόσουν νέα μέτρα καθώς τα κρούσματα αυξάνονται, μαζί με τους διασωληνωμένους και τους νεκρούς.
Σύμφωνα με την Βάνα Παπαευαγγέλου, το «επιδημιολογικό φορτίο αυξήθηκε τους τελευταίους 2 μήνες», ενώ «ο δείκτης είναι υψηλός σε πολλά νησιά και τουριστικές περιοχές». Η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων τόνισε από την ενημέρωση του υπουργείου Υγείας, πως οι εκδρομείς που επιστρέφουν πρέπει να εφαρμόσουν 4 νέα μέτρα, καθώς η επιδημιολογική εικόνα δεν είναι καλή. «Αυξημένο είναι το επιδημιολογικό φορτίο στην νησιωτική Ελλάδα, ενώ παρατηρείται μεταφορά φορτίου στην ηπειρωτική Ελλάδα», είπε χαρακτηριστικά.
Έτσι, σημείωσε πως πρέπει να εφαρμοστούν τα εξής τέσσερα νέα μέτρα:
– Περιορισμός κοινωνικών συναναστροφών για 7 μέρες, μετά την επιστροφή
– Αποφυγή συναναστροφής με ηλικιωμένους
– Χρήση μάσκας και τήρηση αποστάσεων
Παράλληλα, η Βάνα Παπαευαγγέλου τόνισε πως οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί έχουν αρχίσει να αυξάνονται, όπως και η ηλικία στον μέσο όρο των νέων μολύνσεων.
«Ο μέσος όρος αυξήθηκε και τα κρούσματα εντοπίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τον Ιούλιο οι μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ήταν 3,9%, ενώ τις τελευταίες ημέρες είναι στο 8,3%», σημείωσε μεταξύ άλλων.
«Ο επόμενος χειμώνας να είναι διαφορετικός»
Στη συνέχεια, η Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στην αύξηση των διασωληνωμένων και των νεκρών. Συγκεκριμένα, δήλωσε πως οι διασωληνωμένοι και οι νεκροί έχουν αρχίσει να αυξάνονται, όπως και η ηλικία στον μέσο όρο των νέων μολύνσεων.
«Ο μέσος όρος αυξήθηκε και τα κρούσματα εντοπίζονται στις μεγαλύτερες ηλικίες. Τον Ιούλιο οι μολύνσεις σε άτομα άνω των 65 ήταν 3,9%, ενώ τις τελευταίες ημέρες είναι στο 8,3%», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, σημείωσε πως «ένας στους δύο από τα νέα κρούσματα, είναι άνω των 65 ετών, ενώ τον Ιούλιο ήταν λιγότεροι από το 1/3». Επίσης, είπε πως «ο επόμενος χειμώνας πρέπει να είναι διαφορετικός», ενώ τόνισε πως «όπλο» είναι ο εμβολιασμός και η προστασία των εμβολίων.