Νέα κόντρα Λαμπάκη-Ζαμπούκη για τον διαχειριστικό έλεγχο

«Πυρά» από τον επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης: «Κρατούσατε ένα χρόνο στο συρτάρι την έκθεση, αρνείστε να μας την παραδώσετε ακόμη και μετά από εισαγγελική εντολή». Ραντεβού με τον εισαγγελέα όπου θα «άνοιγε το στόμα του» είχε το πρωί ο Δήμαρχος

της Κικής Ηπειρώτου

Νέος γύρος αντιπαράθεσης ξέσπασε κατά τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξανδρούπολης το απόγευμα της Τετάρτης, όταν ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης ζήτησε για ακόμη μία φορά από τον Δήμαρχο Γιάννη Ζαμπούκη να συμμορφωθεί με σχετική εισαγγελική εντολή και να παραδώσει στους 17 δημοτικούς συμβούλους τα αποτελέσματα της έκθεσης των ορκωτών λογιστών για τον διαχειριστικό έλεγχο που διεξήχθη στη Διεύθυνση Καθαριότητας του Δήμου Αλεξανδρούπολης, για τα έτη από 2016 ως και 2021.

Υπενθυμίζεται πως σε έγγραφη απάντηση του Δημάρχου πριν περίπου ένα μήνα, για το ίδιο θέμα, αναφέρονταν τα εξής:

«Σε απάντηση του από 12/1/2023 αιτήματός σας, σας ενημερώνω ότι η έκθεση ευρημάτων από τη διενέργεια προσυμφωνημένων διαδικασιών, αναφορικά με τον Δήμο Αλεξανδρούπολης και τη διαχειριστική περίοδο από τον 1ο μήνα του2016 ως τον 6ο του 2021, κατόπιν πρωτοβουλίας μου και έγκρισης δαπάνης από την Οικονομική Επιτροπή, είναι εμπιστευτικού χαρακτήρα και απεστάλη στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων, αφού ενημερώθηκαν η Εισαγγελία Πλημμελειοδικών Αλεξανδρούπολης, η ΣΔΟΥ Αλεξανδρούπολης και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης. Ως εκ τούτου, είναι σε εξέλιξη η διαδικασία που σας προανέφερα και συνεπώς η έκθεση, λόγω του χαρακτήρα της και της σε εξέλιξη διαδικασίας δεν δύναται να δημοσιοποιηθεί κατά τον συγκεκριμένο χρόνο του αιτήματός σας».

Ο κ. Λαμπάκης επανήλθε στο θέμα, σημειώνοντας πως η αντιπολίτευση απευθύνθηκε στον αντιεισαγγελέα πρωτοδικών, καταθέτοντας αίτημα να παραδοθεί το πόρισμα των ελεγκτών, το οποίο εγκρίθηκε, καθώς η αντιεισαγγελέας έκρινε πως οι αιτούντες έχουν έννομο συμφέρον να λάβουν γνώση του περιεχομένου της επίμαχης έκθεσης. Παρ’ όλα αυτά, όπως σημείωσε,  ο Δήμαρχος αρνείται να την παραδώσει, ενώ την ίδια στιγμή επιμένει να μιλά στα ΜΜΕ «για κάποιους που θα κλάψουν με τα αποτελέσματά της», ρίχνοντας, όπως είπε, λάσπη παντού.
«Ένας δημοτικός υπάλληλος μου είπε, παρουσία κι άλλων, ότι αυτός σας ενημέρωσε για όσα συνέβαιναν στην υπηρεσία καθαριότητας κατά τα έτη 2020 και 2021 κι αναγκαστήκατε έτσι να προχωρήσετε στον έλεγχο. Εγκαλείστε τώρα επειδή παραβιάζετε την εντολή της εισαγγελέως. Πείτε μας πότε στείλατε την έκθεση στην Ανεξάρτητη Αρχή, δείξτε μας αριθμό πρωτοκόλλου. Γιατί την κρατούσατε ένα χρόνο στο συρτάρι σας αντί να την παραδώσετε από την πρώτη στιγμή και να αποδοθούν ευθύνες εκεί που υπάρχουν, είτε στη δική σας περίοδο είτε στη δική μας; Για το 2017 παραγράφηκαν τα όποια αδικήματα με δική σας ευθύνη. Εγκαλείστε και για συκοφαντική δυσφήμηση, όταν λέτε ότι κάποιοι θα κλάψουν. Εγώ δεν φοβάμαι, δεν έχω γνώση για ό,τι λέτε… Μήπως έχει σχέση το γεγονός ότι όταν πήρατε την έκθεση στα χέρια σας πριν ένα χρόνο, ο κ. Δαστερίδης παραιτήθηκε για δύο ημέρες;», σημείωσε ο κ. Λαμπάκης.

Από την πλευρά του, ο κ. Ζαμπούκης σχολίασε ότι ο κ. Λαμπάκης συμπεριφέρεται με τεκμήριο ενοχής και όχι αθωότητας, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παραγράψατε και αδικήματα, ενώ δεν σας έχουν απευθυνθεί ακόμη κατηγορίες».

Σημείωσε πως το πρωί της Πέμπτης είχε προγραμματισμένη συνάντηση με τον εισαγγελέα, προκεμένου «να ανοίξω το στόμα μου και να κάνω αυτό που ορκίστηκα και αυτό που λέει η συνείδησή μου». Επανέλαβε  ακόμη πως η έκθεση αποτελεί αντικείμενο ελέγχου από την Ανεξάρτητη Αρχή, ο οποίος είναι σε εμπιστευτικό στάδιο, όπως ορίζει η αλληλογραφία που υπάρχει με την Ανεξάρτητη Αρχή.

Ο κ. Λαμπάκης αντέδρασε ρωτώντας τι είναι αυτό που τρομάζει τον Δήμαρχο και κρατούσε τόσο καιρό κλειδωμένη την έκθεση στο συρτάρι του, με τον κ. Ζαμπούκη να λέει πως «θα μετανιώσετε όταν πάρετε στα χέρια σας το πόρισμα για πολλά από όσα λέτε».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο