Νέα «διαπιστευτήρια» για το «όχι» της τοπικής κοινωνίας στο χρυσό ζητά η κυβέρνηση

Για ένα έργο που «δεν θα προχωρήσει αν δεν συναινέσει η τοπική κοινωνία» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός από τη Ροδόπη. Πολίτες και φορείς λένε σταθερά και καθολικά «όχι» στην επένδυση εδώ και 25 χρόνια

Νέα «διαπιστευτήρια» για την άρνηση της τοπικής κοινωνίας της Θράκης απέναντι στην εξόρυξη χρυσού ζητά η κυβέρνηση και μάλιστα δια στόματος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος αντί να καθησυχάσει τους πολίτες και τους φορείς της περιοχής, μάλλον προκάλεσε μεγαλύτερη ανησυχία για την εξέλιξη της υπόθεσης.
Είχε προηγηθεί η δήλωση του Υπουργού Περιβάλλοντος & Ενέργειας Κώστα Σκρέκα στη Βουλή, αναφορικά με το αίτημα του ΣτΕ, για έκδοση νέας απόφασης από την Αποκεντρωμένη Μακεδονίας-Θράκης, η οποία θα απορρίπτει ερευνητικές γεωτρήσεις  που ζητά να εκπονήσει η εταιρεία χρυσού και η οποία θα είναι επιστημονικώς και νομικώς τεκμηριωμένη. Συμπλέοντας με το ΣτΕ, ο Υπουργός είχε πει: «… αν τελικά, η τοπική κοινωνία, διαμέσου των θεσμικών της οργάνων, απαγορεύσει την εξορυκτική δραστηριότητα, δεν θα διαφωνήσει κανείς, τονίζοντας ωστόσο ότι αυτό (σ.σ. αυτή η απαγόρευση, αυτή η αντίθεση) «μένει να τεκμηριώνεται κάθε φορά».
Το θέμα τέθηκε στον Πρωθυπουργό την Παρασκευή, κατά την περιοδεία του στη Ροδόπη, από τον  Δήμαρχο  Μαρωνείας-Σαπών κ. Ντίνο Χαριτόπουλο, ο οποίος του επέδωσε το ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου κατά της εξόρυξης χρυσού. Όπως αναφέρεται στο δελτίο τύπου του Δήμου, ο κ. Μητσοτάκης  «διαβεβαίωσε τον Δήμαρχο ότι “δεν πρόκειται να προχωρήσει η εξόρυξη χρυσού αν δεν συναινέσει η τοπική κοινωνία”».
Η τοπική κοινωνία και οι φορείς  εδώ και περίπου 25 χρόνια δεν συναινούν με το έργο και θεωρούν το θέμα λήξαν, την στιγμή που στην κυβέρνηση φαίνεται πως αφήνουν ένα «παραθυράκι» ανοιχτό, μιλώντας υποθετικά για μη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του