Νέα αντιπαράθεση για τα ευνοϊκότερα κίνητρα για τον Έβρο στον νέο αναπτυξιακό

Για «οικονομικά συμφέροντα «φίλων» της ΝΔ» έκανε λόγο ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ στη Ροδόπη Δ. Χαρίτου. «Ιδιαίτερη περιοχή, με σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα» χαρακτήρισε τον Έβρο ο αναπλ. Υπουργός Ανάπτυξης

Νέα αντιπαράθεση, αυτή τη φορά στη Βουλή, προκάλεσαν οι ευνοϊκότερες ρυθμίσεις που προβλέφθηκαν για τον Έβρο στον νέο αναπτυξιακό νόμο. Τη συζήτηση προκάλεσε ο βουλευτής Ροδόπης του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Χαρίτου, ο οποίος μίλησε και πάλι για «λόμπι κυβερνητικών βουλευτών» και «οικονομικά συμφέροντων φίλων της ΝΔ». Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής Υπουργός Ανάπτυξης Νίκος Παπαθανασίου χαρακτήρισε τον Έβρο ως «πρωταθλητή στις ανενεργές επιχειρήσεις εντός ΒΙΠΕ».

Στο επίκεντρο της κοινοβουλευτικής ερώτησης, όπως αναφέρει ο «Χρόνος», βρέθηκαν τα ποσοστά άμεσων επιχορηγήσεων μεσαίων επιχειρήσεων στην ΠΕ Έβρου (60%) σε σύγκριση με τα αντίστοιχα στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης (30%). Να σημειωθεί πάντως ότι Ροδόπη και Ξάνθη λαμβάνουν 70% έμμεσες ενισχύσεις ενώ ο Έβρος 40%. Επίσης, η προσαύξηση της συνολικής βαθμολογίας του επενδυτικού σχεδίου, την οποία λαμβάνουν οι επιχειρήσεις που θα επενδύσουν στη Θράκη, διαφοροποιείται με το ποσοστό στην ΠΕ Έβρου να είναι στο 10% και στις ΠΕ Ροδόπης και Ξάνθης στο 5% αντίστοιχα.

Ο κ. Χαρίτου εκτίμησε πως αυτή η διαφοροποίηση στα κίνητρα  θα εντείνει τα προβλήματα στη Θράκη, επισημαίνοντας πως «μέχρι σήμερα σε όλους τους Αναπτυξιακούς Νόμους τα κίνητρα για επενδύσεις στη Θράκη ήταν ενιαία με βασικό κριτήριο να διασφαλίζεται η ισόρροπη ανάπτυξή της. Αντιμετωπιζόταν πάντα ως ένας ενιαίος χώρος αφού κοινά είναι τα διαρθρωτικά προβλήματα της οικονομίας της». Ο βουλευτής ζήτησε εμφατικά να μάθει ποια αντικειμενικά κι αδιάβλητα κριτήρια καθόρισαν τα ποσοστά.

Παπαθανάσης: Αυξημένη στήριξη της Θράκης, ισόρροπη ανάπτυξη

Ο κ. Παπαθανάσης, μεταξύ άλλων, ανέφερε πως κατά τη διακυβέρνηση της ΝΔ, «μεσοσταθμικά ετησίως αυξήσαμε τις υπαγωγές των επενδυτικών σχεδίων στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη κατά 658% στην αγροδιατροφή, 1020% στην εφοδιαστική αλυσίδα, 70% στη μεταποίηση και 76% στον τουρισμό».

Ο αν. υπουργός υποστήριξε πως ο Αναπτυξιακός Νόμος της ΝΔ «για πρώτη φορά φέρνει μια ισόρροπη ανάπτυξη στην πατρίδα μας σχετικά με τις περιφέρειες» και ξεκαθάρισε πως «και οι τρεις Νομοί της Θράκης λαμβάνουν το ίδιο ύψος κινήτρων», ωστόσο «όλοι οι Νομοί παίρνουν το ίδιο ύψος στήριξης, απλώς διαφοροποιείται η επιχορήγηση μόνο προς τις μεσαίες επιχειρήσεις […] υπάρχει μόνο μία διαφοροποίηση για τις μεσαίες επιχειρήσεις, που λαμβάνουν παραπάνω επιχορήγηση αλλά με λιγότερα φορολογικά κίνητρα» όπως διευκρίνισε σε άλλο σημείο, μιλώντας για το μπόνους του Έβρου. Χαρακτήρισε τον Έβρο «ιδιαίτερη περιοχή», «πρωταθλήτρια στις ανενεργές επιχειρήσεις εντός ΒΙΠΕ» και με «σημαντικό δημογραφικό πρόβλημα», παραγνωρίζοντας πάντως ότι αντίστοιχα είναι τα ζητήματα και σε Ροδόπη-Ξάνθη.

Από την πλευρά του, ο κ. Χαρίτου, υπογράμμισε: «Θα το καταλάβαινα εάν μιλάτε μόνο για τον Βόρειο Έβρο, μία πράγματι υποβαθμισμένη περιοχή στα σύνορα, αλλά δεν μιλάτε μόνο γι’ αυτό, αφήστε τις υπεκφυγές, γιατί αντικειμενικά κριτήρια σήμερα δεν άκουσα. Αυτό που υπάρχει είναι οικονομικά συμφέροντα φίλων σας […] αναλαμβάνετε τεράστιες πολιτικές ευθύνες για τον κίνδυνο να υπονομευθεί η ισόρροπη ανάπτυξη της Θράκης και δυστυχώς να διευρυνθούν οι οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες».

Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο