Νέα αναβολή για τη δημοπράτηση της ανατολικής περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης

Αναβλήθηκε η εκδίκαση της υπόθεσης των απαλλοτριώσεων που θα άνοιγε το δρόμο για τον πολυαναμενόμενο διαγωνισμό
Η Ανατολική Περιφερειακή Οδός με μήκος 6 χλμ. θα συνδέει το λιμάνι με την Εγνατία Οδό

Της Κικής Ηπειρώτου

Νέες καθυστερήσεις σημειώνονται στο «σήριαλ» της δημοπράτησης της ανατολικής περιφερειακής οδού Αλεξανδρούπολης, η υλοποίηση της οποίας θα μπορούσε να δώσει νέα πνοή στο λιμάνι και να προσφέρει σημαντικές λύσεις στο γενικότερο κυκλοφοριακό πρόβλημα της πόλης.

Ήταν πριν από περίπου ένα χρόνο, στις αρχές Μαρτίου του 2020, όταν ο Υπουργός Μεταφορών και  Υποδομών Κώστας Καραμανλής, από το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης,  δήλωνε πως «μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2020  το έργο της ανατολικής περιφερειακής οδού θα είναι έτοιμο προς δημοπράτηση… Το έργο θα προχωρήσει με το ειδικό καθεστώς των απαλλοτριώσεων, με το νόμο που υπάρχει με το 7Α, έτσι ώστε να προχωρήσουν από το υπουργικό συμβούλιο ως έργο εθνικής σημασίας».

Ακολούθησε ένα χρονικό διάστημα λίγων μηνών, κατά το οποίο, το Υπουργείο,  με τη συνδρομή τεχνικών συμβούλων, προέβη στην επικαιροποίηση  –  συµπλήρωση των απαιτούµενων µελετών και τευχών δηµοπράτησης, καθώς και της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων, για την ολοκλήρωση των διαδικασιών ωρίµανσης για τη δηµοπράτηση.

Ωστόσο, το νεότερο εμπόδιο αφορά στο πολύ κρίσιμο δικαστικό κομμάτι του έργου, σχετικά με τις αναγκαστικές απαλλοτριώσεις μίας σειράς ιδιοκτησιών ιδιωτών, με συνολική έκταση 97.679 τ.μ., από τις οποίες διέρχεται η οδός. Η ειδική αίτηση του ελληνικού δημοσίου, με την οποία ζητείται η παροχή άδειας στα αρμόδια για την υλοποίηση του έργου όργανα, προκειμένου να πραγματοποιήσουν εργασίες στις παραπάνω αναγκαστικά και βάσει νόμου απαλλοτριωμένες ιδιοκτησίες, και στη συνέχεια να δοθούν οι αποζημιώσεις στους ιδιοκτήτες, κατατέθηκε στο Εφετείο Θράκης στην Κομοτηνή και είχε προγραμματιστεί να εκδικαστεί στις 19 Φεβρουαρίου 2021. Ωστόσο, υπήρξε αναβολή, ενώ σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΟΛΑ Κωνσταντίνο Χατζημιχαήλ, ακόμη δεν έχει γίνει γνωστή η νέα ημερομηνία για την εκδίκαση της υπόθεσης.

 

Στοιχεία για το έργο

Η Ανατολική Περιφερειακή Οδός, με μήκος 6 χλμ. (όταν/αν γίνει), θα συνδέει το λιμάνι της πόλης με την Εγνατία Οδό και τον κάθετο άξονα Αλεξανδρούπολη-Ορμένινο κάνοντας πολύ πιο γρήγορη την διακίνηση εμπορευμάτων ενώ ταυτόχρονα θα ανακουφίζει την επιβαρυμένη λόγω του λιμανιού κυκλοφορία στο κέντρο της πόλης. Το έργο θα έχει εκτιμώμενο κόστος γύρω στα 60 εκατ.ευρώ.

Περιλαμβάνει τυπική διατομή διαχωρισμένης κυκλοφορίας με δύο λωρίδες ανά κατεύθυνση και κεντρική νησίδα πλάτους 4 μέτρων (συνολικού πλάτους οδοστρώματος 17μ.). Έχει σχεδιαστεί ώστε να λειτουργεί ως κλειστή οδός με παράπλευρο δίκτυο, με μήκος 3 χλμ. συν 0,6 χλμ. ο συνδετήριος κλάδος με την οδό προς το λιμάνι, 3 ισόπεδους κόμβους και τέσσερις 4 γέφυρες.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο έργο περιλαμβάνεται η κατασκευή πέντε κόμβων, από τους οποίους οι τέσσερις θα είναι ισόπεδοι και ο ένας (στην περιοχή της γέφυρας Μαΐστρου) ανισόπεδος. Θα κατασκευαστούν επίσης δύο υπόγειες διαβάσεις πεζών στο δρόμο της Παλαγίας και του Άβαντα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο