room-to-grow-bnner

«Από την ψήφο μας στις 7 Ιουλίου κρίνεται η επόμενη μέρα για τη χώρα, την κοινωνία, τις ζωές μας»

Συνέντευξη με την υποψήφια βουλευτή Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Νατάσα Γκαρά. Μας μιλά για το έργο που έγινε στο νομό την τελευταία τετραετία , την επόμενη μέρα αλλά και το τι διακυβεύεται για την περιοχή μας και τους πολίτες

Για την κρισιμότητα της μάχης των εθνικών εκλογών της Κυριακής αλλά και το τι διακυβεύεται για την επόμενη μέρα στη χώρα , την κοινωνία και στον  Έβρο μας μιλά η υποψήφια βουλευτής Έβρου του ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία Νατάσα Γκαρά. Μέσα από τη συζήτηση μας περιγράφει το τι έγινε για την περιοχή μας τα χρόνια διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ και εκφράζει τις ανησυχίες τη για το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης και το θεμα του χρυσού , εάν αλλάξουν τα δεδομένα

Tης Κικής Ηπειρώτου

Πώς διαχειρίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, τα στελέχη του κι εσείς προσωπικά την ήττα των Ευρωεκλογών; Ποιες θεωρείτε ως τις βασικές αιτίες; Πόσο ρεαλιστικά πιθανό είναι να καλυφθεί αυτή η διαφορά μέχρι τις 7 Ιουλίου;

Κάθε εκλογική μάχη είναι μια διαφορετική μάχη με τα δικά της χαρακτηριστικά, διακυβεύματα και διλήμματα. Εκτιμώ πως στις Ευρωεκλογές δημιουργήθηκε μια σύγχυση λόγω των πολλαπλών εκλογών, δόθηκε κυρίως έμφαση στις αυτοδιοικητικές εκλογές, ενώ αποδείχθηκε ότι υπήρξαν αρκετά λάθη και στην επικοινωνιακή καμπάνια του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς δεν πέρασαν τα μηνύματα και δεν επικοινωνήθηκε το σημαντικό έργο της Κυβέρνησης. Αποδείχθηκε, επιπλέον, η λογική της χαλαρής ψήφου. Σίγουρα το αποτέλεσμα δεν ήταν καλό για μας, ωστόσο εστάλη ένα σημαντικό προειδοποιητικό μήνυμα από τον λαό, το οποίο δεχτήκαμε και αναλύσαμε. Στις εθνικές εκλογές, ωστόσο, πιστεύω πως τα αποτελέσματα θα είναι διαφορετικά, ακριβώς γιατί τα ερωτήματα είναι διαφορετικά. Από την ψήφο μας στις 7 Ιουλίου κρίνεται η επόμενη μέρα για τη χώρα και την κοινωνία και ο κάθε πολίτης της πρέπει να αποφασίσει για την ποιότητα της ζωής του και της καθημερινότητάς του.

Ποιες θεωρείτε πως ήταν οι σημαντικότερες παρεμβάσεις της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό Έβρου, κυρίως στην υγεία, τον πρωτογενή τομέα, την παιδεία και την επιχειρηματικότητα; Έγιναν λάθη ή παραλείψεις, κι αν ναι, ποια είναι αυτά;

Έχω επισημάνει πολλές φορές πως ο Έβρος είναι ένας πλούσιος νομός με πολλές δυνατότητες και προοπτικές. Όχι μόνο για τη γεωστρατηγική του θέση, αλλά και για την εύφορη γη του, την πλούσια πολιτισμική  του ιστορία, αλλά και την ποιότητα των ανθρώπων.
Ωστόσο, για αρκετές δεκαετίες υπήρξε αδιαφορία  από τους πολιτικούς μας εκπροσώπους, δεν υπήρξε  ποτέ σχέδιο παραγωγικής ανασυγκρότησης, δεν αξιοποιήθηκαν χρηματοδοτικά εργαλεία και προγράμματα σε αναπτυξιακή κατεύθυνση, ενώ βασικές υποδομές δεν ολοκληρώθηκαν ποτέ.
Από τις βασικές παρεμβάσεις που κάναμε ήταν η ολοκλήρωση του κάθετου άξονα της Εγνατίας, η αυτονόμηση του Νοσοκομείου Διδυμοτείχου, η ενίσχυση σε πόρους και προσωπικό των δομών Υγείας και η ίδρυση ΤΟΜΥ. Επιπλέον,  εμβληματική είναι και η ίδρυση του Ειδικού Γυμνασίου- Λυκείου στην Ορεστιάδα, η επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων στο Διδυμότειχο και η ίδρυση πανεπιστημιακής Σχολής Νοσηλευτικής. Ιδιαίτερα σημαντικό θεωρώ την ίδρυση 8 νέων πανεπιστημιακών τμημάτων στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, νομοσχέδιο το οποίο όμως δεν πρόλαβε να ψηφιστεί λόγω εκλογών.
Επιπλέον, η αναβάθμιση και παραμονή υπό δημόσιο έλεγχο του Λιμανιού Αλεξανδρούπολης δημιουργεί προοπτικές, όπως και η αξιοποίηση έργων στον ενεργειακό τομέα. Παράλληλα, έχει ήδη εγκριθεί η υπογειοποίηση των γεωτρήσεων στον Ερυθροπόταμο, όπως και το Ειδικό Πρόγραμμα Υποδομών για τον Έβρο, ύψους 26 εκ. ευρώ.
Τέλος, στον αγροτικό τομέα έγιναν κυρίως θεσμικές παρεμβάσεις σε ότι αφορά την οικονομική τους ελάφρυνση, τη σταθερή ροή των επιδοτήσεων τους, την επιπλέον ενίσχυση με κίνητρα, επιδοτήσεις και χρηματοδοτικά εργαλεία, όπως η σύσταση ομάδων παραγωγής.
Αντίστοιχα, κομβικές παρεμβάσεις έγιναν στον χώρο της επιχειρηματικότητας, τόσο με τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, τις ρυθμίσεις των 120 δόσεων και την προστασία της εργασίας, το Μεταφορικό Ισοδύναμο, τα αυξημένα οικονομικά και φορολογικά κίνητρα για τις παραμεθόριες περιοχές στον Αναπτυξιακό νόμο, τα ΕΣΠΑ και τις ενεργειακές κοινότητες. Νομοθετήσαμε μόνιμη ενίσχυση σε μεταποιητικές επιχειρήσεις του Έβρου, εισάγαμε τη διαδικασία της Υπηρεσίας Μίας Στάσης, ενισχύσαμε την έρευνα και τους νέους επιστήμονες και δώσαμε  κίνητρα στις επιχειρήσεις για την πρόσληψη νέων εργαζόμενων, μειώνοντας την ανεργία κατά 9 μονάδες.
Σε ό, τι αφορά τα λάθη, σίγουρα έγιναν λάθη, είχαμε καθυστερήσεις και δυσχέρειες. Ωστόσο, είναι σημαντικό ότι κανείς από μας δεν έβαλε το χέρι στο μέλι ή δεν εξυπηρέτησε συγκεκριμένα συμφέροντα εις βάρος του λαού. Συνήθως, δεχόμαστε κριτική, όχι για αυτά που κάναμε, αλλά για όσα δεν προλάβαμε να κάνουμε.

Ο κ. Μητσοτάκης δήλωσε ότι αν δεν λάβει ισχυρή εντολή, θα έχουμε ξανά εκλογές στις 15/8 με απλή αναλογική. Ποια είναι τα σενάρια που εξετάζει ο ΣΥΡΙΖΑ σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο;

Ο κ. Μητσοτάκης και τα στελέχη του, απέδειξαν πως το μόνο που τους ενδιαφέρει είναι να ξαναγυρίσουν στις καρέκλες. Επιτίθεται στον λαό και εκβιάζει αδιαφορώντας για τις ανάγκες του λαού, αλλά και τη σταθερότητα της οικονομίας. Δεν τους απασχολεί η ευημερία των πολιτών και η ανάπτυξη της χώρας, παρά μόνο η εξυπηρέτηση συγκεκριμένων επιχειρηματικών, μιντιακών και τραπεζικών συμφερόντων που πλούτισαν στις πλάτες του λαού, όπως και η διαγραφή των χρεών τους και η κάλυψη των σκανδάλων. Γι’ αυτό ζητούν αυτοδυναμία. Από τη δική μας πλευρά, δεν έχουμε κρυφτεί ποτέ από την κρίση του λαού και η απλή αναλογική είναι ένας εμβληματικός Νόμος για την ενίσχυση της Δημοκρατίας, που έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ.

Το τελευταίο διάστημα, καθημερινά φτάνουν στον Έβρο, κυρίως από τη θάλασσα, μετανάστες. Ποιες πρωτοβουλίες έλαβε τα τελευταία χρόνια το αρμόδιο υπουργείο και η κυβέρνηση για να βελτιωθούν οι συνθήκες στο Κέντρο Υποδοχής Φυλακίου και για να ενισχυθεί η προστασία των συνόρων μας;

Πρέπει να αποδεχτούμε ότι η μετανάστευση ή η προσφυγιά είναι ένα διαχρονικό φαινόμενο, το οποίο όμως αντιμετωπίζεται μόνο στην πηγή του με τη διακοπή των πολεμικών συρράξεων. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια η Ευρώπη, με προμετωπίδα την Ελλάδα, καλείται να διαχειριστεί μια τεράστια προσφυγική κρίση. Αποδείχθηκε ότι η πολιτική των κλειστών συνόρων δεν διέκοψε τις ροές, αντίθετα δημιούργησε ανθρωπιστική κρίση.

Εμείς από την πρώτη μέρα διεθνοποιήσαμε το πρόβλημα και παλέψαμε για μια πανευρωπαϊκή διαχείριση, πολιτική που βελτίωσε τις συνθήκες. Η συμφωνία με την Τουρκία για ελεγχόμενες ροές απέδωσε, ενώ άλλαξαν και οι διαδικασίες χορήγησης ασύλου, όπως και οι συμφωνίες με άλλες χώρες για τη νόμιμη επαναπροώθηση των προσφύγων, είτε προς τις χώρες προέλευσης, είτε προς την Ευρώπη με το καθεστώς της οικογενειακής επανένωσης. Παράλληλα, ενισχύσαμε σε μέσα και προσωπικό, τόσο το Λιμενικό, όσο και τις αρμόδιες υπηρεσίες της Αστυνομίας. Στον Έβρο, για παράδειγμα, ενισχύεται συνεχώς η “ΑΣΠΙΔΑ” και η συνοριακή φύλαξη. Επιπλέον, ενισχύθηκαν με επιστημονικό και διοικητικό προσωπικό τα κέντρα ασύλου, ενώ βελτιώθηκαν οι υποδομές φιλοξενίας ανά την Ελλάδα.

Η ΝΔ σας κατηγορεί για προεκλογικό αγώνα που στηρίζεται στην καλλιέργεια του φόβου των πολιτών και στη διασπορά fake news, όπως, για παράδειγμα, με τα περί επιβολής 7ήμερης εργασίας και διακοπής ελέγχων από τον ΣΔΟΕ αν εκλεγεί η ΝΔ. Τι απαντάτε; Τι έχει κάνει και τι μπορεί να κάνει περαιτέρω ο ΣΥΡΙΖΑ για την προστασία των εργαζομένων του ιδιωτικού τομέα και για την προσέλκυση επενδύσεων.

Ακούγεται σαν ανέκδοτο να μιλά η ΝΔ για fake news, όταν εδώ και χρόνια έχει στήσει έναν τεράστιο και ακριβό μηχανισμό παραγωγής ψευδών ειδήσεων, διαστρέβλωσης και προπαγάνδας. Ωστόσο, εμείς  δεν χρησιμοποιήσαμε ποτέ το μέσο του φόβου απέναντι στην κοινωνία, στην οποία πάντα απευθυνόμαστε με ειλικρίνεια και για τις δυσκολίες και για όσα κάναμε ή έχουμε προϋπολογίσει και σχεδιάσει.
Ο ίδιος ο κ. Μητσοτάκης έχει μιλήσει για 7ήμερη εργασία και για ευέλικτες μορφές εργασίας προκειμένου να διευκολύνονται οι εργοδότες. Επίσης, ο ίδιος μίλησε για κατάσχεση και φορολόγηση των αγροτικών επιδοτήσεων και αποζημιώσεων. Μίλησε για οριζόντια φορολόγηση, που σημαίνει ότι θα υπερφορολογηθούν τα χαμηλά στρώματα και θα ελαφρυνθούν μόνο τα πολύ υψηλά. Ο ίδιος είπε πως είναι άχρηστη η 13η σύνταξη, ενώ καταψήφισε και την αύξηση του κατώτατου μισθού. Δεσμεύτηκε, επιπλέον, ότι θα επαναφέρει το 1 προς 5 στις προσλήψεις, ενώ δε θα ανανεωθεί καμία σύμβαση εργαζόμενου, άρα χιλιάδες άνθρωποι θα χάσουν τη δουλειά τους. Αυτό, λοιπόν, που φοβίζει δεν είναι τα fake news, αλλά το πραγματικό πρόγραμμα της ΝΔ. Και αυτό πρέπει να κρίνουν οι πολίτες.
Σε ότι αφορά τις επενδύσεις, η πρώτη μας προτεραιότητα ήταν να δημιουργήσουμε δημοσιονομική σταθερότητα και να βοηθήσουμε υφιστάμενες επιχειρήσεις να παραμείνουν ζωντανές με πλήθος παρεμβάσεων. Παράλληλα, εργαστήκαμε για να λύσουμε δομικές ελλείψεις του κράτους, όπως κτηματολόγιο, δασολόγιο, χωροταξικά σχέδια, ψηφιοποίηση υπηρεσιών, συμβουλευτική και μείωση της γραφειοκρατίας. Επιπλέον, νομοθετήθηκε νέος αναπτυξιακός νόμος, νόμος για στρατηγικές επενδύσεις, ενώ τροποποιήθηκαν και απορροφήθηκαν προγράμματα ΕΣΠΑ, Leader και πόροι από το ΠΔΕ.
Η προσέλκυση νέων επενδυτών στηρίζεται σε σταθερά σύγχρονα εργαλεία, απλοποιημένες διαδικασίες και σταθερά οικονομικά και φορολογικά κίνητρα. Πλέον, στη χώρα μας διαθέτουμε ένα συνολικό και ολοκληρωμένο επενδυτικό περιβάλλον, και τα αποτελέσματα άρχισαν να φαίνονται. Ενδεικτικά σας αναφέρω ότι στην περιφέρεια της ΑΜΘ αυξήθηκε η παραγωγή και οι εξαγωγές προϊόντων, μειώθηκε η ανεργία, ενώ φέτος εντάχθηκαν 79 νέα μεγάλα επενδυτικά σχέδια.

Η ΝΔ έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία αναφορικά με την αξιοποίηση του λιμανιού Αλεξανδρούπολης και για την εξόρυξη χρυσού. Ποιες είναι οι δικές σας προτάσεις για τα σημαντικά αυτά ζητήματα.

Η Κυβέρνηση ΝΔ – ΠΑΣΟΚ είχε ήδη δρομολογήσει την ιδιωτικοποίηση των 10 περιφερειακών λιμανιών, ένα εκ των οποίων και αυτό της Αλεξανδρούπολης, αφού πρώτα είχε μεταβιβάσει τις μετοχές το ΤΑΙΠΕΔ. Εμείς αντιδράσαμε σε αυτό το μοντέλο ιδιωτικοποίησης , όχι μόνο γιατί παραχωρείται δημόσιος πλούτος, αλλά και γιατί δε θα είχε κανένα όφελος η τοπική οικονομία και η κοινωνία. Το μοντέλο της πλήρους ιδιωτικοποίησης δεν εφαρμόζεται σχεδόν πουθενά στον κόσμο. Αντίθετα, το μοντέλο το οποίο απαντάται στο 80% περίπου των λιμανιών, είναι αυτό των υποπαραχωρήσεων. Μετά από μακροχρόνιες και σκληρές διαπραγματεύσεις νομοθετήσαμε το συγκεκριμένο καθεστώς. Το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης παραμένει υπό δημόσιο έλεγχο και μέσω διαδικασίας διεθνών διαγωνισμών προχωράμε σε συνέργειες με ιδιώτες, ώστε να επενδύσουν σε υποδομές και να αξιοποιήσουν συγκεκριμένες δραστηριότητες. Το λιμάνι μας εκτιμάται ότι θα είναι το πρώτο, το οποίο θα αξιοποιήσει αυτό το πλαίσιο και το ενδιαφέρον των επενδυτών απαντάται στους τομείς των logistics, εμπορευματοκιβωτίων, ενεργειακής αξιοποίησης, μαρίνας και κρουαζιέρας. Παράλληλα, όμως, όλο αυτό το διάστημα προχωρήσαμε και σε μελέτες και χρηματοδοτήσεις, υπό την εποπτεία του ΟΛΑ, για αναγκαίες υποδομές και βελτιώσεις, όχι μόνο στο κεντρικό λιμάνι αλλά και σε αυτά της Μάκρης και της Σαμοθράκης. Μας ενδιαφέρει τα λιμάνια να μην κοιτούν μόνο προς τη θάλασσα, αλλά να σχετίζονται άμεσα με την πόλη και να προσδίδουν τα μέγιστα στις τοπικές κοινωνίες. Σε αντίθεση με τη ΝΔ, που ανακοίνωσε εκ νέου την πώληση του λιμανιού.
Σε ό, τι αφορά στο θέμα της εξόρυξης χρυσού, με τη ΝΔ βρισκόμαστε σε άκρως αντίθετες πλευρές. Αν και δεχτήκαμε ισχυρές πιέσεις και εκβιασμούς, κλείσαμε οριστικά το κεφάλαιο αυτό με τη μη έγκριση περιβαλλοντικών αδειοδοτήσεων, έχοντας ως όπλο και συλλογικές αποφάσεις των τοπικών φορέων. Για μας η προάσπιση της υγείας, της εργασίας και του περιβάλλοντος είναι σε πρώτη προτεραιότητα.
Σε αντίθεση, η ΝΔ υπόσχεται την έναρξη της εξόρυξης χρυσού, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις. Και ένα από τα διλήμματα στα οποία πρέπει να απαντήσουμε οι Εβρίτες με την ψήφο μας είναι αυτό. Είμαστε υπέρ ή κατά της εξόρυξης χρυσού;

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο