Νανόχηνες από τον Αρκτικό Κύκλο ξεχειμωνιάζουν σε Κερκίνη και Δέλτα Έβρου

Ο «κύριος Φιν» είναι ο «πάτερ φαμίλιας» που στα 17 χρόνια ζωής του έχει δώσει 22 απογόνους!

Eίμαστε ήδη στα μέσα Δεκεμβρίου και οι 54 Νανόχηνες από τον Αρκτικό Κύκλο συνεχίζουν να απολαμβάνουν τον ελληνικό χειμώνα στα φιλόξενα υγρολίβαδα της Λίμνης Κερκίνης. Μαζί τους και 6 από τα Νανοχηνάκια της φετινής χρονιάς τα οποία οι γονείς τους φροντίζουν ως κόρη οφθαλμού και όχι άδικα, μιας και τα τελευταία χρόνια η αναπαραγωγική επιτυχία για τα μέλη του Φιννοσκανδικού πληθυσμού δεν είναι δυστυχώς τόσο δεδομένη.
Στην Κερκίνη ξεχειμωνιάζει, σύμφωνα με την Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία, όπως κάθε χρόνο, και ο διάσημος Mr. Blue με την οικογένειά του αλλά και μια Νανόχηνα με πορτοκαλί χρώμα δακτυλίδι που είναι -κατά πάσα πιθανότητα- ο κύριος… Φιν. Αν και δεν μονοπωλεί συχνά τα φώτα της δημοσιότητας, ο κύριος Φιν είναι ο πάτερ-Φαμίλιας του πληθυσμού της Νανόχηνας αφού σε 17 χρόνια ζωής μετρά ούτε έναν ούτε δύο αλλά 22 απογόνους! Όχι και μικρό επίτευγμα για ένα πουλί που κάθε χρόνο ταξιδεύει από τη Φινλανδία στην Ελλάδα και πίσω πάλι!


Κι ενώ αυτά συμβαίνουν στην Κερκίνη, στον άλλο αγαπημένο ελληνικό προορισμό της Νανόχηνας, το Δέλτα του Έβρου, βρέθηκαν πρόσφατα ειδικοί στη διατήρηση του είδους για την 3η συνάντηση Παρακολούθησης του Προγράμματος Life LWfG Climate.
Στη συνάντηση, η οποία ήταν η πρώτη με φυσική παρουσία από την έναρξη του Προγράμματος, συμμετείχαν εκπρόσωποι όλων των εταίρων, από τη Φιλανδία, την Εσθονία, τη Λιθουανία, την Ουγγαρία και την Ελλάδα. Παρουσιάστηκε η πορεία υλοποίησης των δράσεων κάθε εταίρου και έγινε προγραμματισμός για τα επόμενα στάδια, ενώ δόθηκαν οι απαραίτητες κατευθύνσεις από τον Επικεφαλής Εταίρο.


Στο Δέλτα του Έβρου η κύρια δράση είναι η αύξηση του διαθέσιμου για τη Νανόχηνα βιοτόπου με τη βελτίωση των λιβαδιών στο Δυτικό μέρος του υγροτόπου (περιοχή Δημητριάδη). Θα υλοποιηθεί κυρίως με την αγορά εγκαταλελειμμένων γεωργικών εκτάσεων και με έργα αποκατάστασης και διαχείρισης.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο