Να ανοίξουν τα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία ζητούν οι ξενοδόχοι της Θράκης  

«Δεν αντέχουμε για δεύτερο χρόνο με κλειστά τα σύνορα» αναφέρει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Απόστολος Παλακίδης
Το αίτημα υπενθύμισε στον Υπουργό Τουρισμού ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού ΑΜΘ Αθανάσιος Τσώνης

Επιμέλεια: Κική Ηπειρώτου

«Δεν αντέχουμε για δεύτερο χρόνο με κλειστά σύνορα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ξενοδόχων Θράκης Απόστολος Παλακίδης, τονίζοντας πως θα πρέπει, για φέτος το καλοκαίρι, να ανοίξουν τα σύνορα με Βουλγαρία και Τουρκία.

Ο κ. Παλακίδης βρέθηκε στην Ξάνθη, συνοδευόμενος από τον αντιπρόεδρο του Συνδέσμου Απόστολο Αγκόρτζα, όπου συζήτησαν τα προβλήματα και τις προοπτικές του κλάδου με τον βουλευτή ΝΔ Ξάνθης κ. Σπύρο Τσιλιγγίρη, τον υπεύθυνο για την Επιτροπή Τουριστικής Ανάπτυξης του δήμου Ξάνθης κ. Κώστα Τσεγγελίδη αλλά και με μέλη του Συνδέσμου από την Ξάνθη.

Μιλώντας στο «Εμπρός της Ξάνθης» ο κ. Παλακίδης ανέφερε πως η επίσκεψή του στην Ξάνθη και οι συναντήσεις του είχαν διττό στόχο: «Αφ’ ενός να έχουμε μια δια ζώσης επαφή με τα μέλη μας και να αφουγκραστούμε πιο άμεσα τα προβλήματα, να μοιραστούμε τις ανησυχίες μας για το μέλλον του κλάδου και να συνδιαμορφώσουμε ένα σχέδιο παρεμβάσεων με στόχο την επίλυσή τους. Ο δεύτερος στόχος είναι να ενημερώσουμε τους πολιτειακούς εκπροσώπους και γι’ αυτό είχαμε συνάντηση με τον βουλευτή κ. Τσιλιγγίρη, ο οποίος με μεγάλη μας έκπληξη διαπιστώσαμε ότι είναι ενήμερος για τα προβλήματα μας. Αυτό που ζητάμε από τους βουλευτές μας είναι να είναι στο πλευρό μας στο αίτημα να ανοίξουν τα σύνορα από την Νυμφαία και  από την Τουρκία για τουρισμό και να παραμείνουν ανοιχτά. Να αναδείξουν το θέμα και να πιέσουν την κυβέρνηση. Δεν αντέχουμε για δεύτερο χρόνο με κλειστά τα σύνορα. Χαιρόμαστε που ο κ. Τσιλιγγίρης ήταν πολύ θετικός, αναγνωρίζοντας την αναγκαιότητα να ανοίξουν τα σύνορα για τον τουρισμό και δεσμεύτηκε ότι θα βοηθήσει προς αυτή την κατεύθυνση».

Απαιτείται επειγόντως τροποποίηση της Ραμσάρ

Όπως ανέφερε ο Α. Παλακίδης ένα άλλο πολύ σημαντικό θέμα που συζήτησαν με τον κ. Τσιλιγγίρη είναι αυτό της συνθήκης Ραμσάρ και συμφώνησαν ότι χρειάζεται άμεσα τροποποίηση με αναπροσαρμογή των ζωνών ώστε να δοθεί η δυνατότητα να αξιοποιηθεί η παραλιακή ζώνη του νομού μας: «Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα του κλάδου. Το ΦΕΚ της Ραμσάρ όπως είναι αυτή την στιγμή είναι τροχοπέδη για την τουριστική ανάπτυξη της παραλιακής ζώνη της Ξάνθης. Ακυρώνει ή δυσχεραίνει επενδύσεις. Ο κ. Τσιλιγγίρης είναι γνώστης του θέματος και επίσης μας ανέφερε τις παρεμβάσεις του και τις προτάσεις του για την τροποποίηση της συνθήκης Ραμσάρ. Το έχει θέσει και στην κα Μπακογιάννη, πρόεδρο της Διακομματικής Επιτροπής για την Θράκη επισημαίνοντας πως είναι επιτακτική εκτός των άλλων η οικονομική θωράκιση της Θράκης.

Αισιοδοξία Τσώνη για «άνοιγμα» Νυμφαίας: «Είμαστε σε καλό δρόμο»

Στο θέμα του ανοίγματος της Νυμφαίας επανήλθε, ενημερώνοντας εκ νέου τον αρμόδιο Υπουργό Χάρη Θεοχάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης Αθανάσιος Τσώνης.

O ίδιος αναφέρει πως «το άνοιγμα για την είσοδο τουριστών του μεθοριακού σταθμού της Νυμφαίας (Μακάζα) στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα αποτελεί πάγιο αίτημα από την έναρξη της περσινής τουριστικής σεζόν. Μέσα στις αντίξοες συνθήκες λόγω της πανδημίας,  το καλοκαίρι του 2020 αποφασίστηκε να παραμείνει ανοιχτός μόνο ο σταθμός του Προμαχώνα. Φέτος όμως είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι και έχουμε ως επιπλέον όπλο μας το εμβόλιο. Εκτιμώ ότι υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις να λειτουργήσει και ο μεθοριακός σταθμός της Νυμφαίας, φυσικά με την τήρηση όλων των απαραίτητων υγειονομικών πρωτοκόλλων.

Ευχαριστώ όλους τους φορείς και τους θεσμικούς παράγοντες που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμά μου για να γίνει η “φωνή” μας πιο δυνατή και να συστρατευθούμε προκειμένου να αναδείξουμε το αίτημά μας – το οποίο ήδη έκανα γνωστό και υπενθύμισα εκ νέου στον υπουργό Τουρισμού κ.Χάρη Θεοχάρη – ώστε να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές που θα επιστρέψουν τη διέλευση των τουριστών στην περιοχή μας με ασφάλεια. Είμαστε σε καλό δρόμο» και κατέληξε επισημαίνοντας:

«Υπενθυμίζω ότι ο οδικός τουρισμός είναι βασικός τροφοδότης της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και ειδικά με τις παρούσες συνθήκες, λόγω της covid 19.

Περίπου 1,5 εκατομμύριο Ρουμάνοι (σε ποσοστό 70% οδικώς) και άλλοι τόσοι Βούλγαροι ταξίδεψαν στην Ελλάδα το 2019 σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΤ. Όσοι ήρθαν οδικώς είχαν ως κύριο σταθμό διέλευσης τους τη Νυμφαία».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο