«Μύλος» το Δημοτικό Συμβούλιο για τη «διάσωση» έργου ύψους 800.000 ευρώ

Για καθυστερήσεις και αδιαφορία που ενδέχεται να οδηγήσουν την απώλεια χρηματοδότησης για τον εκσυγχρονισμό του 4ου ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης κατηγόρησε τη δημοτική αρχή η αντιπολίτευση – Αγώνας δρόμου για να γίνει, έστω και τώρα, η απαραίτητη μελέτη

της Κικής Ηπειρώτου

Το ποσό των 800.000 ευρώ διεκδικεί μέσα από πρόγραμμα του Υπουργείου Παιδείας το 4ο ΕΠΑΛ Αλεξανδρούπολης, το οποίο από το καλοκαίρι του 2022 έχει χαρακτηριστεί ως Πρότυπο. Το πρόγραμμα αφορά μία σειρά από έργα που θα έχουν ως αποτέλεσμα τον εκσυγχρονισμό των κτιριολογικών, μηχανολογικών και ηλεκτρολογικών του εγκαταστάσεων του σχολείου που ξεκίνησε, όπως ανέφερε η Διευθύντριά του, από μία καρέκλα και σήμερα έχει 310 μαθητές!
Το θέμα, καταγγέλλοντας σοβαρές καθυστερήσεις που ενδέχεται να οδηγήσουν στην απώλεια του σημαντικού αυτού ποσού, έφερε στο δημοτικό συμβούλιο ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης Βαγγέλης Λαμπάκης, μαζί με 16 ακόμη συμβούλους της αντιπολίτευσης. Όπως αναφέρθηκε, η Διευθύντρια του 4ου ΕΠΑΛ Βασιλική Καλαμάρη είχε ενημερώσει από τα τέλη Οκτωβρίου του 2022, αμέσως αφότου ενημερώθηκε και η ίδια για το πρόγραμμα από την Υπουργό Νίκη Κεραμέως, με αρκετές τηλεφωνικές και προσωπικές επικοινωνίες τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο Σάββα Σεφεριάδη, για το συγκεκριμένο πρόγραμμα. Απαραίτητη προϋπόθεση για να απορροφηθεί το συγκεκριμένο κονδύλιο είναι η εκπόνηση μελέτης από τον Δήμο, με αρχικό χρονικό ορίζοντα ως τέλη του 2022. Στα τέλη Νοεμβρίου, η Διευθύντρια του σχολείου ζήτησε με επιστολή της ενημέρωση για την πορεία της υπόθεσης, στην οποία, η τεχνική υπηρεσία απάντησε ότι δεν μπορεί να προχωρήσει στην εκπόνηση της μελέτης ως τέλος του έτους, λόγω φόρτου εργασίας των υπαλλήλων της, όπως αναφέρει η καταγγελία της αντιπολίτευσης.
Τελικώς, όπως σημείωσε κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης η κα Καλαμάρη, μετά από αγώνα, αποφασίστηκε από το Υπουργείο να δοθεί παράταση για την κατάθεση της μελέτης ως τα τέλη Φεβρουαρίου του ’23. Όπως τόνισε ο κ. Λαμπάκης, μετά από ερωτήσεις προς τους μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας, του έγινε γνωστό ότι αυτή την περίοδο δεν ασχολούνται με κάποια μελέτη, επομένως, ο ίδιος διερωτήθηκε για ποιον λόγο η δημοτική αρχή αρνείται να δώσει την εντολή να εκπονηθεί η μελέτη για το 4ο ΕΠΑΛ. Από την πλευρά της, η κα Καλαμάρη σημείωσε πως έχει κάνει έναν τεράστιο αγώνα για την υπόθεση αυτή, ότι βρήκε μέχρι και μελετητικό γραφείο, όπως είπε, το οποίο δέχεται να κάνει τη μελέτη με 15.000 ευρώ, αντί για 40.000, εφόσον δεν δώσει τα χρήματα ο Δήμος. Ωστόσο, όπως σημείωσε, «δεν εισακούστηκα πουθενά» με αποτέλεσμα να κινδυνεύει ο Δήμος να χάσει ένα τέτοιο μεγάλο ποσό για ένα σχολείο, το οποίο δημιουργήθηκε από το μηδέν, με προσωπική εργασία των ίδιων των εκπαιδευτικών.
Ο Αντιδήμαρχος Ποιότητας Ζωής Σάββας Σεφεριάδης σημείωσε πως ο Δήμος με τους μηχανικούς του ανταποκρίθηκαν αμέσως στο αίτημα του σχολείου, από τον Οκτώβριο, και βρέθηκαν στους χώρους του, όπου ενημερώθηκαν αναλυτικά για το συγκεκριμένο έργο. Ωστόσο, όπως επισήμανε, σύμφωνα με τους μηχανικούς, για την επέκταση του σχολείου, με προσθήκη 3-4 αιθουσών, χρειάζεται οικοδομική άδεια, η οποία δεν ήταν δυνατόν να εκδοθεί μέσα σε δυο μήνες, σύμφωνα με το αρχικό χρονοδιάγραμμα που υπήρχε για τα τέλη του 2022. Σημείωσε ακόμη πως για την παράταση ως τέλη Φεβρουαρίου η δημοτική αρχή ενημερώθηκε τώρα, προκαλώντας την αντίδραση του κ. Λαμπάκη, ο οποίος αναφέρθηκε σε επιστολή από 2/1, η οποία ενημέρωνε τον Δήμο για την παράταση.
Η Αντιδήμαρχος Διοίκησης και Οικονομικών του Δήμου Αλεξανδρούπολης Ελένη Ιντζεπελίδου σημείωσε πως η Οικονομική Υπηρεσία και ο Δήμαρχος δεν αρνήθηκαν ποτέ να αναλάβουν να καλύψει ο Δήμος το κονδύλι για την εκπόνηση της μελέτης. Ωστόσο, όπως είπε, όταν ζητήθηκε αυτό, το προηγούμενο οικονομικό έτος έκλεινε και δεν ήταν δυνατή η άμεση αναμόρφωση του προϋπολογισμού, «υποσχεθήκαμε όμως ότι θα γίνει στην πρώτη αναμόρφωση, αφού εγκριθεί και ο προϋπολογισμός του 2023. Δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση αν το γνωρίζαμε νωρίτερα». Παράλληλα, σημείωσε ότι ο Δήμος διεκδικεί μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Ελενα» 2,1 εκ ευρώ για έργα σε σχολεία, στα οποία περιλαμβάνεται και το 4ο ΕΠΑΛ.
Αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση της συμβούλου της δημοτικής αρχής κυρίας Δροσιάς Μουλατζίδου, η οποία σημείωσε πως λυπάται που ψήφισε, λίγο νωρίτερα, για τη διάθεση 196.000 ευρώ για την τουριστική προβολή του Δήμου, την στιγμή που δεν έχουν δοθεί ακόμη τα χρήματα που ζητά το 4ο ΕΠΑΛ για τη μελέτη. Μάλιστα, εξέφρασε τη λύπη της για την αντιμετώπιση κάποιων συναδέλφων της προς την διευθύντρια του σχολείου, η οποία, όπως είπε, «προσπαθεί να μας ανοίξει τα μάτια και της φωνάζουμε από πάνω». Σημείωσε πως θα πρέπει ο Δήμος να τρέξει και να εκμεταλλευτεί την παράταση που δόθηκε και άμεσα να είναι όλα έτοιμα για να κατατεθεί η μελέτη και να μη χαθεί η χρηματοδότηση. Σχολιάζοντας αργότερα τη συγκεκριμένη τοποθέτηση, ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «Πόλη & Πολίτες» Γιώργος Ουζουνίδης τη χαρακτήρισε ως θαρραλέα, υποστηρίζοντας ότι απογυμνώθηκε η παντελής αδυναμία της δημοτικής αρχής.
Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και τέως Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών Κυριάκος Αραμπαζής σχολίασε πως «όποιος δεν θέλει να ζυμώσει δέκα μέρες κοσκινίζει», σημειώνοντας πως οι μηχανικοί της Τεχνικής Υπηρεσίας, που έχουν πάρει τα εύσημα για την ακρίβεια και την ταχύτητα της δουλειάς τους από τα αρμόδια Υπουργεία, δεν έχουν κάποια άλλη μελέτη να ασχοληθούν αυτό το διάστημα, όπως λένε οι ίδιοι. Αναφέρθηκε σε τρόπους που υπάρχουν για να προχωρήσει γρήγορα η μελέτη από τον Δήμο, τους οποίους αμφισβήτησε στην πορεία η διευθύντρια της Τεχνικής Υπηρεσίας κυρία Καρκάνη, με αποτέλεσμα να υπάρξει έντονη αντιπαράθεση μεταξύ τους.
Ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» Βαγγέλης Μυτιληνός σημείωσε πως το ζητούμενο τώρα είναι να μη χαθούν τα χρήματα για τη δημιουργία ενός πρότυπου σχολείου στο Δήμο μας, που θα αποτελεί υπόδειγμα και για τα υπόλοιπα.
Ο επικεφαλής της Λαϊκής Συσπείρωσης Σάββας Δευτεραίος εξέφρασε αρχικά τον προβληματισμό του για το διαχωρισμό των σχολείων σε πρότυπα και μη, σημειώνοντας παράλληλα πως ακόμη και με απευθείας ανάθεση, θα πρέπει να προχωρήσει η μελέτη για να μη χαθεί το ποσό. Κατηγόρησε ακόμη τη δημοτική αρχή ότι επέδειξε μεγάλη καθυστέρηση σε ένα τόσο σοβαρό θέμα.
Ο δημοτικός σύμβουλος της μείζονος αντιπολίτευσης Νίκος Γκότσης εξέφρασε τη λύπη του για την εικόνα του σώματος, ζητώντας συγνώμη από την διευθύντρια του 4ου ΕΠΑΛ, ενώ από την ίδια παράταξη, ο Κυριάκος Αετόπουλος εκτίμησε ότι το συγκεκριμένο θέμα είναι αυτό που έφερε τη δημοτική αρχή στην πιο δύσκολη θέση εδώ και 3,5 χρόνια, να προσπαθεί να απολογηθεί για όσα δεν κατάφερε να κάνει και να σώσει ό,τι σώζεται.
Τελικώς, και μετά από νέο κύκλο αντιπαραθέσεων σχετικά με το ποιος θα πρέπει να εκπονήσει τη μελέτη, ο Δήμος ή ιδιώτης, το σώμα ομόφωνα ψήφισε υπέρ της εκπόνησης της μελέτης, άμεσα, με κάθε τρόπο και από οποιονδήποτε φορέα.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο