«Μοναδική επιλογή του κ. Μηταράκη και της Κυβέρνησης είναι η καθολική ακύρωση των σχεδιασμών τους»

Για τις διαπιστώσεις της από τις συζητήσεις με τον Υπουργό για το ΚΥΤ Φυλακίου μιλά στη ΓΝΩΜΗ η επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο Δήμο Ορεστιάδας Μαρία Γκουγκουσκίδου

Εκτιμά ότι η τελική πρόταση θα αφορά μικρότερο αριθμό διαμενόντων, κάτι που «δεν θα γίνει αποδεκτό», ενώ αναφέρεται στο «ζοφερό περιβάλλον» που επικρατεί στην περιοχή  

Της Κικής Ηπειρώτου

«Οι κάτοικοι του Βορείου Έβρου νιώθουν ότι δίνουν την ύστατη μάχη για να υπερασπιστούν τον τόπο τους. Και δεν θα σταματήσουν μέχρι να την κερδίσουν. Μοναδική επιλογή του κ. Μηταράκη και της Κυβέρνησης είναι η καθολική ακύρωση των σχεδιασμών τους», λέει σήμερα στη «ΓΝΩΜΗ» η δημοτική σύμβουλος της παράταξης «Δήμος Ορεστιάδας | Τόπος να ζω» και επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο Μαρία Γκουγκουσκίδου.

Η κα Γκουγκουσκίδου, ως μέλος της Επιτροπής Αγώνα, είναι από την πρώτη στιγμή εκ των βασικών συνομιλητών του Υπουργού για το θέμα της επέκτασης του ΚΥΤ Φυλακίου, που έχει προκαλέσει  κύματα αγανάκτησης στους πολίτες του βορείου Έβρου. Η ίδια αναφέρεται στην πρόσφατη συνάντηση και συζήτηση με τον κ. Μηταράκη, ο οποίος, όπως λέει, «δεν μας άκουγε πραγματικά», εκτιμά ότι τελικώς η πρόταση της κυβέρνησης θα αφορά στην επέκταση του ΚΥΤ, αλλά με μικρότερη χωρητικότητα από την αρχική εισήγηση που έκανε λόγο για 1.500 άτομα. Παράλληλα, δίνει τη δική της, πολύ ενδιαφέρουσα οπτική πάνω στην προβληματικότατη διαχείριση του μεταναστευτικού-προσφυγικού ζητήματος, που έχει οδηγήσει την κατάσταση σε αυτό το τεράστιο αδιέξοδο, τόσο στον Έβρο, όσο και στα νησιά.

Η συνέντευξη

Ποιο ήταν το κλίμα στη συνάντησή σας με τον Υπουργό κ. Μηταράκη; Εμφανίστηκε ανυποχώρητος ή διαλλακτικός;

Εμφανίστηκε πρόθυμος να μας δώσει χρόνο να μιλήσουμε, όπως και μας έδωσε όσο χρόνο χρειαστήκαμε για να εκθέσουμε τις θέσεις και τις απόψεις μας. Όμως δεν μας άκουγε πραγματικά. Προσπαθούσε απλά να βρει επιχειρήματα για να αντικρούσει τους ισχυρισμούς μας. Μένει σταθερός στη δική του θέση ότι η αύξηση της δυναμικότητας στις δομές στο Φυλάκιο θα ενισχύσει την ασφάλεια στην περιοχή, διότι με τον τρόπο αυτό θα μπορεί να αντιμετωπιστεί οποιαδήποτε αθρόα είσοδος μεταναστών στο μέλλον.

Ποια ήταν τα βασικότερα σημεία των προτάσεων που κατέθεσε η Επιτροπή; Τι απάντησε ο Υπουργός; 

Η Επιτροπή δεν κατέθεσε προτάσεις. Δεν έχει καμία εξουσιοδότηση από την τοπική κοινωνία για την κατάθεση οποιασδήποτε πρότασης. Η ρητή και ανυποχώρητη θέση της τοπικής κοινωνίας, όπως και της Επιτροπής, είναι η άρνησή μας να δεχθούμε οποιαδήποτε αύξηση της δυναμικότητας στις δομές στο Φυλάκιο, όπως κι αν θέλει το Υπουργείο και η Κυβέρνηση να ονομάζουν αυτή την αύξηση, δηλαδή επέκταση, αναβάθμιση, ενίσχυση. Η Επιτροπή επανέλαβε μόνο αυτό που ζητά εδώ και χρόνια ο Δήμος Ορεστιάδας, τη βελτίωση των ήδη υφιστάμενων υποδομών και επομένως και των συνθηκών διαβίωσης των διαβιούντων σ’ αυτές, με πρωταρχικό χρόνιο αίτημα την κατασκευή μονάδας βιολογικού καθαρισμού που θα βάλει τέλος στη συνεχή υπερχείλιση των λυμάτων από τις δομές στα παρακείμενα αγροτεμάχια.

Ποια είναι τα επόμενα βήματα της Επιτροπής μέχρι να παρέλθουν οι 2 επόμενες εβδομάδες;

Η Επιτροπή προγραμματίζει άμεσα συναντήσεις με τους εκπροσώπους των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στους οποίους θα εκθέσουμε τις απόψεις και τις θέσεις της τοπικής κοινωνίας και θα ζητήσουμε τη στήριξή τους στις δίκαιες επιδιώξεις μας.

Σας ανησυχεί το κύμα αγανάκτησης που επικρατεί στον κόσμο; Πιστεύετε ότι ξέφυγε η κατάσταση;

Με ανησυχεί το κύμα αγανάκτησης που επικρατεί στην τοπική κοινωνία. Αυτό συμβαίνει κάθε φορά που προκύπτει θέμα δομής φιλοξενίας προσφύγων – μεταναστών. Και συμβαίνει διότι απουσιάζει διαχρονικά θεσμική εθνική πολιτική για το μεταναστευτικό πρόβλημα. Τα συστήματα υποδοχής είναι παντελώς ανεπαρκή και με πλείστα μειονεκτήματα. Δεν ενημερώνονται επαρκώς οι τοπικές κοινωνίες, οι αποφάσεις λαμβάνονται ερήμην τους, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αισθήματα ανασφάλειας, φόβου, να αυξάνονται οι ρατσιστικές συμπεριφορές και η ξενοφοβία. Πόσο μάλλον σε μία περιοχή όπως η δική  μας που βρίσκεται πάνω στη συνοριακή γραμμή με την Τουρκία, που αντιμετωπίζει λόγω της γεωγραφικής της θέσης πιο έντονα φαινόμενα παράνομης μετανάστευσης και έχει ήδη ζήσει, ευτυχώς χωρίς πολύ σοβαρές συνέπειες, την εργαλειοποίηση των ανθρώπων αυτών από την τουρκική κυβέρνηση στα γεγονότα των μηνών Φεβρουαρίου – Μαρτίου 2020.

Η μοναδική ενασχόληση των αρμοδίων είναι το πού θα στεγαστούν προσωρινά οι πρόσφυγες – μετανάστες. Κι έτσι οδηγούνται σε κινήσεις αντίδρασης και όχι προσχεδιασμένων πολιτικών που θα διαχειριστούν το πρόβλημα με μη ευκαιριακό και μη αποσπασματικό τρόπο.

Το μεταναστευτικό πρόβλημα θα συνεχίσει να μας απασχολεί, είναι πλέον στο πολιτικό προσκήνιο σε όλη την Ευρώπη. Συμβαίνουν δομικές πολιτικές αλλαγές στην παγκόσμια σκηνή τις οποίες ως πολίτες δεν μπορούμε να σταματήσουμε και οι οποίες φέρνουν πληθυσμούς όλο και περισσότερο σε επαφή. Είπα λοιπόν στον κ. Μηταράκη ότι η μάχη της Κυβέρνησης και του Υπουργείου του δεν πρέπει να δίνεται ενάντια στις τοπικές κοινωνίες, αλλά πρέπει να δίνεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την αναθεώρηση του Κανονισμού του Δουβλίνου, έτσι ώστε να αλλάξει το κριτήριο καθορισμού του πρώτου κράτους μέλους εισόδου στην ΕΕ ως υπεύθυνου για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου.

Να αναγκασθούν οι χώρες της ΕΕ να υλοποιούν προσηκόντως και εγκαίρως τις δεσμεύσεις τους στο πλαίσιο του Προγράμματος Μετεγκατάστασης. Να επιτευχθεί δηλαδή ισοδύναμη ανακατανομή του βάρους του μεταναστευτικού μεταξύ των χωρών της ΕΕ. Να υπάρξουν πολιτικές ενσωμάτωσης του πληθυσμού που τελικά θα παραμείνει στη χώρα μας και το οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διαχειριστούμε.

 

Ποια είναι τα επικρατέστερα σενάρια  για την τελική απόφαση του Υπουργείου, απ’ όσα έχετε συζητήσει μέχρι σήμερα μαζί του; Υπάρχει περίπτωση να πάμε σε ‘μηδενική λύση’ με καθολική ακύρωση των σχεδιασμών; Τι θα πράξετε αν ανακοινώσει ότι προχωρά στον αρχικό σχεδιασμό για την επέκταση του χώρου για τη διαμονή για 1.500 ατόμων;

 

Από όσα έχω διαβάσει και ακούσει έως σήμερα από τον κ. Μηταράκη αντιλαμβάνομαι ότι θα προσπαθήσει να κάμψει τις αντιδράσεις προτείνοντας ένα συμβιβαστικό σχέδιο μικρότερου αριθμού θέσεων, από τις 1.500 που είχε αποφασίσει αρχικά, στην αύξηση της δυναμικότητας των δομών στο Φυλάκιο. Καμία τέτοια συμβιβαστική πρόταση δεν πρόκειται να γίνει αποδεκτή από την κοινωνία του Βορείου Έβρου.

Είπα στον κ. Μηταράκη ότι δεν μπορεί να αντιμετωπίζει τον Βόρειο Έβρο σαν να ήταν οποιαδήποτε περιοχή της χώρας, ότι εδώ οι αιτίες αντίδρασης είναι βαθύτερες και από τη συνέντευξη που έδωσε στην Αλεξανδρούπολη αντιλήφθηκα ότι το έχει κατανοήσει.

Η περιοχή μας βρίσκεται υπό δημογραφική κατάρρευση, υπό οικονομική παρακμή, δεν υπάρχουν παραγωγικές δραστηριότητες, μας έκλεισαν το μοναδικό εργοστάσιο στον τόπο μας, οι επαγγελματίες και οι έμποροι λυγίζουν κάτω από τον άνισο ανταγωνισμό δύο γειτονικών αγορών χωρίς συντελεστές ΦΠΑ, δεν υπάρχουν υποδομές, δρόμοι, συγκοινωνίες, το κράτος αποσύρεται σταδιακά μεταφέροντας και συγχωνεύοντας δομές και υπηρεσίες.

Ο φόβος των συνόρων αναζωπυρώνεται συνεχώς όσο οι σχέσεις με τη γείτονα χώρα παραμένουν δύσκολες και ασταθείς. Και δεν είναι βέβαια δυνατόν να πιστεύει κάποιος σοβαρά ότι τα χρόνια αυτά δομικά προβλήματα θα τα λύσει η διακομματική επιτροπή για την ανάπτυξη της Θράκης.

Σ’ αυτό το ζοφερό περιβάλλον οι κάτοικοι του Βορείου Έβρου νιώθουν ότι δίνουν την ύστατη μάχη για να υπερασπιστούν τον τόπο τους. Και δεν θα σταματήσουν μέχρι να την κερδίσουν. Μοναδική επιλογή του κ. Μηταράκη και της Κυβέρνησης είναι η καθολική ακύρωση των σχεδιασμών τους.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο