Νέα επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ προανήγγειλε ο κ. Νικόλαος Μπήλιος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας στη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης
Οι δυνατότητες και οι προκλήσεις που παρουσιάζει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης για τη βιομηχανία βρέθηκαν στο επίκεντρο της συζήτησης με τίτλο «Οδηγώντας τις εξαγωγές: Βιομηχανική Ανάπτυξη» στο πλαίσιο του 3ου Φόρουμ για την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη που πραγματοποιήθηκε 26 και 27/2 στην Αλεξανδρούπολη.
«Υπάρχουν πολλά περιθώρια βελτίωσης» επεσήμανε, υπογραμμίζοντας την ανάγκη στήριξης της εξαγωγικής δραστηριότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων (ΜμΕ). Σε αυτό το πλαίσιο λειτουργεί το πρόγραμμα «Εξωστρέφεια», που αναπτύχθηκε μετά από πρόταση του ΣΕΒΕ και προβλέπει ενίσχυση των ΜμΕ, για τη συμμετοχή τους σε εκθέσεις και σε Β2Β συναντήσεις στο εξωτερικό. «Το made in Greece είναι ένα ισχυρό brand name παγκοσμίως» διαβεβαίωσε ο κ. Διαμαντίδης, σημειώνοντας ωστόσο ότι για να είναι εφικτός ο στόχος για εξαγωγές 160 δισ. ευρώ την περίοδο 2027-2028 πρέπει να ενισχυθεί η εξωστρέφεια των ΜμΕ.
Ο κ. Λεωνίδας Μπακούρας, Γενικός Διευθυντής της Μεταλλεία Θράκης Α.Ε., τόνισε την ανάγκη «αποδαιμονοποίησης» της εξόρυξης στην Ελλάδα, υπογραμμίζοντας ότι η χώρα διαθέτει σημαντικό ορυκτό πλούτο, κυρίως στη Θράκη. Αναφέρθηκε επίσης στην ευρωπαϊκή οδηγία για τα κρίσιμα μέταλλα, που προβλέπει πως η Ελλάδα πρέπει να συμβάλει κατά 10% έως το 2030.
Παρουσίασε επιπλέον τα οφέλη που θα προκύψουν από την επένδυση της Eldorado Gold στο Πέραμα στη Θράκη, σημειώνοντας ότι με την τιμή του χρυσού στα 1.600 δολάρια η ουγγιά, κάθε δήμος θα εισπράττει ετησίως 5,5 εκατομμύρια ευρώ σε ανταποδοτικά τέλη και το ελληνικό δημόσιο θα αποκομίζει 37 εκατομμύρια ευρώ. «Υλοποιούμε μια μεγάλη επένδυση 400 εκατομμυρίων ευρώ, επένδυση δεκαετιών που θα προσφέρει 800 θέσεις εργασίας και θα αυξήσει το τοπικό ΑΕΠ κατά 25 εκατομμύρια ευρώ» είπε.
Τα προβλήματα που δημιουργούν οι ελλιπείς υποδομές και το υψηλό ενεργειακό κόστος περιέγραψε ο κ. Στέλιος Κακουλίδης, Group Innovation Officer στον Όμιλο Πλαστικά Θράκης. «Εδώ τα πάντα είναι δύσκολα, θα σου βγει η πίστη ότι και να κάνεις» είπε χαρακτηριστικά. Όπως εξήγησε η απουσία σιδηροδρόμου σημαίνει ότι ο όμιλος πρέπει να φέρνει εκατοντάδες φορτηγά από όλη την Ευρώπη για να εξάγει τα προϊόντα του, αφού το 88% του τζίρου προέρχεται από εξαγωγές κυρίως σε Ευρώπη και Β. Αμερική. Για την ενέργεια, ανέφερε ότι δεν δίνεται η δυνατότητα στις παραγωγικές επιχειρήσεις να τοποθετήσουν φωτοβολταϊκά και στο νέο σχέδιο του ΔΕΔΔΗΕ δεν προβλέπονται μετασχηματιστές για τις βιομηχανίες. «Αυτό δε γίνεται πουθενά στον κόσμο» κατέληξε.
Νέα επένδυση ύψους 50 εκατομμυρίων ευρώ προανήγγειλε ο κ. Νικόλαος Μπήλιος, Διευθυντής Εταιρικών Υποθέσεων και Επικοινωνίας στη Ζυθοποιία Μακεδονίας Θράκης.
O Gatzos
Αυτό που δεν είπε ο Λεωνίδας Μπακούρας είναι ότι στη θράκη κ Ελλάδα επνδυτές δεν έρχονται γιατί έχουμε πολύ χρυσάφι; μεγαλύτερες ποσότητες υπάρχουν κ αλλού στην Ευρώπη.
Εδώ έρχονται γιατί μπορεί να λειτουργήσει η επιχείρηση τους με χαμηλά στάνταρντ ασφάλειας οπότε κ ποιό οικονομικά με μεγαλύτερο κέρδος.
Κ αυτό γιατί κανένας δε θα τους πάει στα δικαστήρια όταν γίνει το κακό, γιατί σα το παιδί που σκοτώθηκε στον πρέσα σκουπιδοντενεκέ της πόλης κανένας δε θα ενδιαφερθεί για τη απόδωση δικαιοσύνης.
Αλλού θα έπρεπε να γίνουν όλα σωστά, εδώ όμως δεν πρέπει κ αυτό βολεύει.
Στην Ελλάδα του 25′ όποιος πει μη φοβάσαι είναι όλα ελεγμένα κ υπάρχει ο νόμος κ κυβέρνηση, τότε πρέπει να φοβάσαι, βλέπε Τέμπη.
Σε ένα ιδανικό κράτος με κυβέρνηση κ νόμο να λειτουργεί μπορεί να θέλαμε κ χρυσό, αλλά προς το παρών ας σταματήσουμε να έχουμε θανάσιμα εργατικά ατυχήματα, ας έχουμε κυβέρνηση που σέβεται το νόμο κ μετά βλέπουμε.