efhmerida1

“Μνημείο Ανθρώπων” του Αποστόλη Ιτσκούδη στο Αρχαιολογικό Μουσείο Αλεξανδρούπολης

Μία εικαστική εγκατάσταση – μελέτη στο πορτραίτο του Αγνώστου, για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική καταστροφή

Στο πλαίσιο εορτασμού της επετείου μνήμης για τη συμπλήρωση εκατό χρόνων από τη Μικρασιατική Καταστροφή, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Έβρου σε συνεργασία με τον ζωγράφο Απόστολο Ιτσκούδη και την ιστορικό τέχνης – επιμελήτρια εκθέσεων Ίριδα Κρητικού θα φιλοξενήσει στον χώρο περιοδικών εκθέσεων του Αρχαιολογικού Μουσείου Αλεξανδρούπολης την εικαστική εγκατάσταση «ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΘΡΩΠΩΝ».
Σύμφωνα με τον δημιουργό και την επιμελήτρια της έκθεσης, πρόκειται για μια ενδελεχή μελέτη πάνω στο πορτραίτο του Αγνώστου, που συνθέτει ιστορικά στοιχεία της περιοχής της Θράκης, όπου μετά την καταστροφή μετεγκαταστάθηκαν πολλοί πρόσφυγες.
Μέσα από την εγκατάσταση είκοσι δύο μονοχρωματικών πορτραίτων ίδιου μεγέθους, τοποθετημένων με τον τρόπο μιας προσευχής, ο Αποστόλης Ιτσκούδης, επιδιώκοντας όχι τόσο την πιστή αναπαράσταση των φωτογραφικών αρχείων που χρησιμοποιεί ως αφετηρία, αλλά κυρίως, μια ανίχνευση της ατμόσφαιρας και της αίσθησης, επιχειρεί μια ψυχική συνομιλία των εικονιζόμενων με τον ίδιο και με τον θεατή. Αποκαλύπτει έτσι εκ νέου αθέατες πτυχές παρελθόντος βίου και μικρές ιστορίες ανθρώπων και επιχειρεί να εντοπίσει κάποιους από τους ανώνυμους εκείνους που χάθηκαν στον ρου της ιστορίας, του ξεριζωμού και της φθοράς.
Τα εγκαίνια της έκθεσης θα πραγματοποιηθούν το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου 2022 από τις 18.00 έως τις 22.00.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσει μουσικά το φωνητικό και οργανικό σύνολο του Αρχείου Μουσικολαογραφικής Παράδοσης «Χρόνης Αηδονίδης» με μαέστρους τον Νίκο Εφραιμίδη και την Χριστίνα Μπαρμπαγιάννη.

Στο πλαίσιο της περιοδικής αυτής έκθεσης ο δημιουργός και οι συνεργάτες του θα πραγματοποιήσουν ξεναγήσεις στο κοινό τις παρακάτω ημέρες και ώρες: Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης των εγκαινίων στις 10 Δεκεμβρίου, καθώς επίσης την Κυριακή 18 Δεκεμβρίου 2022 και την Κυριακή 8 Ιανουαρίου 2023 στις 11 π.μ.
Η έκθεση θα διαρκέσει μέχρι και τις 9 Ιανουαρίου 2023 με πιθανότητα μικρής παράτασης. Η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό. Η λειτουργία της θα ακολουθεί το πρόγραμμα λειτουργίας του μουσείου (Δευτέρα, Τετάρτη, Πέμπτη, Παρασκευή, Κυριακή 08.30-15.30/ Σάββατο 13.00-20.00/ Τρίτη κλειστό).
Σε περίπτωση που ο επισκέπτης επιθυμεί να επισκεφτεί και τη μόνιμη έκθεση του μουσείου θα πληρώνει το αντίτιμο του εισιτηρίου, όπως προβλέπεται.

ΣΥΝΤΟΜΟ ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ
Ο Αποστόλης Ιτσκούδης γεννήθηκε στην Αλεξανδρούπολη το 1985 και μεγάλωσε στη Ν. Ορεστιάδα. Διδάχθηκε σχέδιο και ζωγραφική στο εργαστήριο των Ν. Χριστοφοράκη και Λ. Μαρτζούκου (2003 – 2005) και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην Ακαδημία Καλών Τεχνών της Φλωρεντίας το 2010. Διδάσκει σχέδιο και ζωγραφική από το 2012 και είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών Ελλάδος. Έχει στο ενεργητικό του έξι ατομικές εκθέσεις και συμμετοχή σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στην Ιταλία. Ζει και εργάζεται στην Αλεξανδρούπολη.

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Γιώργος Πανταζίδης
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Αρ. Μ.Η.Τ.: 232167

LOGO MHT RGB

              Μέλος του

media
Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr