Μητσοτάκης στη ΔΕΘ: Market Pass έως τέλος χρόνου μόνο για Θεσσαλία και Έβρο

Ξεπαγώνουν από 1/1/2024 τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας 

Από το Συνεδριακό Κέντρο «Ιωάννης Βελλίδης», στο πλαίσιο της ΔΕΘ 2023, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στην αρχή της ομιλίας του αναφέρθηκε στο σχέδιο της επόμενης μέρας, λόγω της καταστροφικής πλημμύρας στη Θεσσαλία.

«Για μια ακόμα χρονιά η Θεσσαλονίκη γίνεται αφετηρία μια νέας διαδρομής. Αυτή η Διεθνής Έκθεση γίνεται σε μία ιδιαίτερα δύσκολη στιγμή για την πατρίδα μας. (…) Τα δεδομένα με καλούν να ξεκινήσω εντελώς διαφορετικά, από την πρωτοφανή δοκιμασία του τόπου, ο οποίος μέσα σε δύο βδομάδες γνώρισε τη μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά και αμέσως μετά τη μεγαλύτερη πλημμύρα της ιστορίας του. Είναι γεγονότα τα οποία σκιάζουν το σήμερα που οδηγούν όμως και σε έναν ριζικό επανασχεδιασμό μας για το αύριο. Bρέθηκα στον Έβρο και στη Θεσσαλία, είδα τις καταστροφές είδα και την απόγνωση των κατοίκων μπροστά στην επίθεση της φύσης και δύο είναι οι δεσμεύσεις μου: πρώτον πως ό, τι χάσαμε πολιτεία και πολίτες θα το χτίσουμε ξανά μαζί αλλά θα το χτίσουμε».

Τονίζει στη συνέχεια: «Και στην Θεσσαλία και τον Έβρο άκουσα την οργή των πολιτών. Θέλουν το κράτος τους σε όλες τις εκφάνσεις να επιτελεί την βασική του αποστολή, να προστατεύει δηλαδή ζωές και περιουσίες και διαπίστωσα πόσο δύσκολα εξηγείται σε κάποιον που έχασε το σπίτι του στα πλημμυρισμένα χωριά του Παλαμά ότι στην Θεσσαλία έπεσαν 8.000.000.000 τόνοι νερού».

Ο κ. Μητσοτάκης πρόσθεσε ότι διαπίστωσε ότι υπάρχει «σύγχυση αρμοδιοτήτων και συχνή μετάβαση ευθυνών αλλά είδα συντονισμό, οργάνωση και κυρίως ηρωισμό, ηρωισμός που έσωσε χιλιάδες ανθρώπους». «Ο καθρέφτης της σημερινής Ελλάδας δεν είναι η δολοφονία του Αντώνη στον Πειραιά», υπογράμμισε.

«Οι εθελοντές έδειξαν ότι ο λαός μας έχει ισχυρά αντισώματα αλληλεγγύης. Οι ένοπλες δυνάμεις βρέθηκαν από την πρώτη στιγμή εκεί».

«Η αυτοθυσία όλων των στελεχών του κρατικού μηχανισμού αλλά και των ενόπλων δυνάμεων είναι η απάντηση στους μικρόψυχους που προέβλεπαν εκατόμβη νεκρών και χτύπησαν τις ένοπλες δυνάμεις. Όλοι αυτοί δεν θα ανασυρθούν ποτέ από τη δική τους λάσπη. Δικός μας εχθρός είναι η λάσπη της πλημμύρας».
Ο βασικός μας εχθρός είναι η λάσπη της πλημμύρας, γι’ αυτό το Συντονιστικό Κέντρο θα παραμείνει για όσο χρειάζεται στη Λάρισα και τις πληγείσες περιοχές».
Συγκροτείται Οργανισμός Διαχείρισης Υδάτων Θεσσαλίας υπό τα Υπουργεία Υποδομών και Περιβάλλοντος, με σκοπό τον κεντρικό σχεδιασμό και την υλοποίηση των αντιπλημμυρικών έργων.
«Ίδια κινητοποίηση θα γίνει και για τον Έβρο. H επέκταση του φράχτη συνεχίζεται και θα ολοκληρωθεί μαζί με άλλες παρεμβάσεις για τη φύλαξη των συνόρων μας. Είμαστε σε πόλεμο που διεξάγεται σε συνθήκες ειρήνης. Πρέπει να αξιοποιούμε τις ένοπλες δυνάμεις σε περιόδους κρίσεις και αυτό θα γίνεται από εδώ και στο εξής».
«Θα είναι μία ομιλία ασυνήθιστη για ΔΕΘ, με αρκετά δεν. Με πρώτο και κυριότερο, δεν θα θέσω σε κίνδυνο τη δημοσιονομική σταθερότητα» είπε ακόμα ο πρωθυπουργός. Δεν θα επιτρέψω να ζήσουμε ξανά το τραύμα μίας εθνικής χρεοκωπίας, ούτε θα αφήσω τους Έλληνες να διχαστούν πάνω στο ψέμα, υπογράμμισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην ομιλία του στη ΔΕΘ. Εστιάζω στην οικονομία, τη Δικαιοσύνη και σε ένα κράτος που υπηρετεί τον πολίτη στην καθημερινότητα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Υλοποιήθηκε το 50% των προεκλογικών δεσμεύσεων ύψους 4,4 δισ. ευρώ» είπε. Έρχεται αύξηση στους δημόσιους υπαλλήλους μετά από 10 χρόνια, δηλαδή αποκτούν ένα πρόσθετο μισθό τον χρόνο. Το αφορολόγητο αυξήθηκε κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί, για να στηριχθεί η οικογένεια.
Καταβολή του «Youth Pass», 150 ευρώ σε 200.000 18άρηδες και 19άρηδες, είπε και διπλασιάζεται ο προϋπολογισμός του προγράμματος «Σπίτι Μου» για πολίτες 25-39 ετών. Έχουν εγκριθεί ήδη 4.700 χαμηλότοκα δάνεια. Στόχος να αποκτήσουν σπίτι συνολικά 10.000 νέοι. Με τις παράλληλες δράσεις για τη στέγη, να ευνοηθούν τελικά 150.000 πολίτες
Το Market pass θα συνεχιστεί μέχρι τέλος του χρόνου αλλά μόνο σε Θεσσαλία και σε Έβρο, ξεκαθάρισε και ανέφερε ότι τον Απρίλιο έρχεται νεά αύξηση του κατώτατου μισθού.

Από 1η Ιανουαρίου 2024 ξεπαγώνουν οι τριετίες και κάθε επίδομα προϋπηρεσίας, που βρίσκονταν σε αναστολή απ’ το 2012, ανακοίνωσε.

Οι συναλλαγές άνω των 500 ευρώ με μετρητά απαγορεύονται και στο εξής θα έχουν πρόστιμο διπλάσιο του ύψους τους, ανέφερε στη συνέχεια.

Τέλος τα μετρητά από αγοραπωλησίες ακινήτων. Ως την άνοιξη θα συνδεθούν 350.000 ταμειακές μηχανές με τα POS. Υποχρεωτικά και στις αγοραπωλησίες ακινήτων όπου καταργούνται τα μετρητά.

Δρομολογούνται τα ψηφιακά βιβλία.

Θέλουμε τη βραχυχρόνια μίσθωση (RBNB), αλλά όχι ασύδωτη, ανέφερε. Είναι μια δραστηριότητα που εκτόξευσε τα ενοίκια, στρέβλωσε τον ανταγωνισμό. Από τον Ιανουάριο τα εισοδήματα από τέτοιες μισθώσεις, σε τρία ή και περισσότερα ακίνητα, θα υπόκεινται σε ΦΠΑ και στα τέλη όπως τα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια.

«Ανοίγουμε μέτωπο και με τους λίγους δικηγόρους και δικαστές που καθυστερούν την απονομή της δικαιοσύνης» ανέφερε, μεταξύ άλλων, ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για σαράκι που κατατρώει την ουσία που είναι η εμπιστοσύνη. «Στην αδικία αντιτάσσουμε την ισονομία. Δεν μιλάω για πράγματα τα οποία θα γίνουν, αλλά για πράγματα που γίνονται ήδη. Ξεκινήσαμε από τη Μύκονο, τα πρώτα πρόστιμα έπεσαν σε μεγάλες επιχειρήσεις. Είναι ένα νέο κίνημα, το κίνημα της καθημερινότητας με κανόνες», τόνισε ο κ. Μητσοτάκης.

«Ξέρω ότι όσο αγγίζουμε τα προβλήματα θα μας δείχνουν τα δόντια τους» σημείωσε, ενώ είπε ότι το μεγάλο πρόβλημα δεν μπορεί να γίνεται άλλοθι για ανοχή στο μικρό. «Αποδεσμεύονται μέσα στον επόμενο μήνα 2.500 στελέχη της ΕΛΑΣ από τη φύλαξη δημοσίων προσώπων. Πρώτοι της δικής μου ασφαλείας. Για επιχειρηματίες και άλλους παράγοντες λυπάμαι, στο εξής ας χρηματοδοτούν οι ίδιοι την προστασία τους», ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός.

Ο κ. Μητσοτάκης μίλησε και για την εφαρμογή των ποινών και για γρήγορες αποφάσεις της δικαιοσύνης.

Σχετικά με τα μέτρα για την ενίσχυση της δημόσιας Υγείας, ο πρωθυπουργός ανέφερε 800 προσλήψεις στο ΕΚΑΒ και καινούργια ασθενοφόρα, ίδρυση ενιαίου κέντρου συντονισμού σε κάθε Περιφέρεια της χώρα, δημιουργία «Πύργου Ελέγχου», «ώστε η άμεση ανταπόκριση του ΕΚΑΒ στις πόλεις να φτάσει σε 10 λεπτά», 6 βάσεις ιατρικών ελικοπτέρων για τις διακομιδές από απομακρυσμένα σημεία. Επίσης, αναβάθμιση Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών 96 νοσοκομείων και 156 Κέντρων Υγείας, πρόσληψη 10.000 νέων υγειονομικών, επέκταση των δωρεάν προληπτικών εξετάσεων και 4 νέα νοσοκομεία.
Με αφορμή την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Παπανικολάου ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «φτιάξαμε υπερσύγχρονο νοσοκομείο με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης και πρόσθεσε ότι το αποτύπωμα των πόρων αλλάζει την καθημερινότητα όλων των πολιτών σε όλη την Ελλάδα».
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε έμφαση στα μεγάλα έργα στη Θεσσαλονίκη, με ξεχωριστή αναφορά στο μετρό και στην επέκτασή του αλλά και στο flyover. Ο  πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στο πλαίσιο στα εργασιακά χωρίς, όπως τόνισε, να αμφισβητείται ούτε το οκτάωρο, ούτε η ανάπαυση των 11 ωρών. Για το κράτος στάθηκε ιδιαίτερα σε υποσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών που καθιερώνει δείκτες απόδοσης για τους ΟΤΑ.
«Ζητούμε περισσότερη λογοδοσία και στον πολίτη και στην κεντρική διοίκηση», πρόσθεσε. «Όλα αυτά πρέπει να γίνουν. Αποτελούν εθνικό μονόδρομο», υπογράμμισε. «Η μεταρρύθμιση και η νομιμότητα παντού είναι η νέα συμφωνία αλήθειας που πρέπει να υπογράψουμε», τόνισε. Ο κ. Μητσοτάκης κλείνοντας ανέφερε λόγια του Γιώργου Σεφέρη και σημείωσε: «Με πίστη στον εαυτό μας να βαδίσουμε στο μέλλον, να το κερδίσουμε, και να είστε σίγουροι θα το κερδίσουμε».

 

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο

Δικαιούχος ονόματος τομέα (domain name)
Ε. ΛΑΣΚΑΡΑΚΗΣ ΚΑΙ ΣΙΑ ΕΕ
ΕΦΗΜΕΡΙΔΑ ΓΝΩΜΗ
ΑΦΜ: 082164919
ΔΟΥ: ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥΠΟΛΗΣ

Ιδιοκτήτης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Νόμιμος εκπρόσωπος: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διευθυντής σύνταξης: Λασκαράκης Εμμανουήλ
Διαχειριστής: Λασκαράκης Εμμανουήλ

Η ΓΝΩΜΗ - Καθημερινή Εφημερίδα της Θράκης

Τέρμα Αγίου Δημητρίου, Αλεξανδρούπολη

Τηλ 25510 24222, 29888

Fax : 25510 80606

email :  gnomi@gnomionline.gr

              Μέλος του