Μητσοτάκης στα εγκαίνια της ΜΕΑ: «Αναπτυξιακή κοσμογονία στην Αλεξανδρούπολη»

Για ένα έργο που αποτελεί απόδειξη ότι η Ελλάδα, η Θράκη, ο Έβρος αλλάζει έκανε λόγο Πρωθυπουργός, σημειώνοντας ωστόσο ότι είναι πολλά όσα πρέπει να γίνουν ακόμη. Τα  χαρακτηριστικά της Μονάδας Επεξεργασίας απορριμμάτων με την οποία δημιουργούνται 40 θέσεις εργασίας

Της Κικής Ηπειρώτου     

Για μία «αναπτυξιακή κοσμογονία στην Αλεξανδρούπολη» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης εγκαινιάζοντας το πρωί της Τρίτης 3 Μαϊου τη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων της περιοχής, η οποία θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης, καθώς και όλων των Δήμων της Ροδόπης, εξυπηρετώντας συνολικά έναν πληθυσμό 200.000 κατοίκων.
Όπως υπογράμμισε ο Πρωθυπουργός, τα έργα για τα οποία δεσμεύτηκε η κυβέρνησή του, όταν ανέλαβε την εξουσία το καλοκαίρι του 2019, γίνονται πράξη.

«Το έργο αυτό είναι μία απόδειξη πως η Ελλάδα, η Θράκη, ο Έβρος, η Αλεξανδρούπολη αλλάζουν», σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης, κάνοντας λόγο για μία «αναπτυξιακή κοσμογονία» που συντελείται στην Αλεξανδρούπολη, η οποία, όπως είπε, πραγματοποιεί δυναμική είσοδο στον ευρωπαϊκό ενεργειακό χάρτη και με τη μονάδα του LNG, την έναρξης κατασκευής της οποίας σηματοδότησε η εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε λίγες ώρες αργότερα στο λιμάνι.
Ο Πρωθυπουργός σημείωσε πως «έχουμε ακόμη πολλά σχέδια για τον Έβρο και τη Θράκη, προκειμένου να μπορέσει η περιοχή, με τα τόσα συγκριτικά πλεονεκτήματα να μπει με μία άλλη δυναμική στον δρόμο της νέας ανάπτυξης, όπως την οραματιζόμαστε».

Ευχήθηκε η νέα ΜΕΑ να είναι καλορίζικη, επισήμανε ωστόσο πως «όσες οργανωμένες μονάδες κι εάν έχουμε, δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ατομική ευθύνη του κάθε πολίτη να περιορίσει τον όγκο των απορριμμάτων και να ανακυκλώνει στην πηγή».

Συνεχάρη όσους εργάστηκαν σε διαδημοτικό επίπεδο για να φέρουν εις πέρας την πολύ σημαντική επένδυση, εντός χρονοδιαγράμματος και εν μέσω κορωνοϊού. Τόνισε πως το 2019, λειτουργούσαν μόλις 3 ΜΕΑ στη χώρα και ήταν υπό σχεδιασμό άλλες 5, με την χρηματοδότησή τους να είναι, τότε, αβέβαιη. Σήμερα, όπως ανέφερε, 11 είναι υπό κατασκευή, άλλες 7 συμβασιοποιούνται στο επόμενο τρίμηνο και άλλες 12 είναι στη φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας. Αναφέρθηκε στο σχέδιο της κυβέρνησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων στα ευρωπαϊκά πρότυπα, ενώ οι περιφέρειες προχωρούν τον σχεδιασμό και τις μελέτες και για την οργανωμένη αξιοποίηση του δευτερογενούς καυσίμου από τις ΜΕΑ. Όπως είπε, οι στόχοι της Ευρώπης είναι εξαιρετικά φιλόδοξοι: «Σήμερα κάνουμε ένα βήμα, αλλά πρέπει να κάνουμε άλματα, προκειμένου να πιάσουμε τον στόχο ως το 2030 να θάβουμε μόνο το 10% των αστικών μας αποβλήτων».

Ζαμπούκης: «Μία σπουδαία ημέρα»

«Η 3η Μαΐου 2022 καταγράφεται στην ιστορία του τόπου μας και χαρακτηρίζεται  κατά γενική ομολογία, ως σπουδαία ημέρα καθώς εγκαινιάζονται μεγάλα έργα υποδομών  εντός της επικράτειας του Δήμου Αλεξανδρούπολης:

-Την κατασκευή της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης

-Την κατασκευή του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων και

-Την αποκατάσταση του χώρου Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων» σημείωσε από την πλευρά του ο Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Γιάννης Ζαμπούκης.

«Πρόκειται για ένα ολοκληρωμένο  έργο μεγάλης περιβαλλοντικής σημασίας, το μεγαλύτερο τεχνικό  που υλοποιήθηκε στα χωρικά όρια του Δήμου μας, το οποίο  εκπονήθηκε από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου μας, η οποία μάλιστα είχε και την ευθύνη επίβλεψής του.  Έργο για το οποίο ως Δήμαρχος Αλεξανδρούπολης και ως μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. , είχαμε ως άμεση προτεραιότητα να παρέχουμε κάθε βοήθεια και συνδρομή στην υλοποίησή του.

Η σημερινή ημέρα αποτελεί ένα σπουδαίο βήμα για την ολοκληρωμένη και ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων τόσο για τον Δήμο Αλεξανδρούπολης, όσο και για τους όμορους δήμους που θα εξυπηρετεί.

Πλέον δε χωρά καμία δικαιολογία στον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα απορρίμματα. Η ολοκλήρωση του εν λόγω έργου αποτελεί μια βασική παράμετρο για τη μετάβαση σε μια πράσινη και βιώσιμη οικονομία, η οποία αποτελεί προτεραιότητά μας, αναβαθμίζοντας παράλληλα την ποιότητα ζωής χιλιάδων συμπολιτών και συμβάλλοντας στην οικονομική ελάφρυνση των δημοτών και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Με τις έξυπνες, καινοτόμες και βιώσιμες τεχνολογικές λύσεις για την αξιοποίηση των αποβλήτων και με τη χρήση εξοπλισμού τελευταίας τεχνολογίας, οδηγούμαστε στην επίτευξη των στόχων μας για τη μετάβαση σε μία κυκλική οικονομία.

Μια προσέγγιση  που πρέπει να γίνει τρόπος ζωής, που πρέπει να βασίζεται στο γεγονός ότι τα απορρίμματα είναι φυσικοί πόροι που εάν ανακτηθούν και ανακυκλωθούν μπορούν να αποτελέσουν την πρώτη ύλη για την παραγωγή νέων προϊόντων.

Παράλληλα με την έναρξη λειτουργίας του έργου, ξεκινάμε μία τεράστια προσπάθεια περιβαλλοντικής ευαισθητοποίησης, αγωγής και εκπαίδευσης με τους  μαθητές όλων των βαθμίδων, σε συνεργασία με τις διευθύνσεις Α’θμιας και Β’θμιας εκπαίδευσης καθώς και με τη συνέργεια του Δημοκρίτειου πανεπιστήμιου Θράκης  ώστε από δω και στο εξής να μην είναι ,πλέον ,παθητικοί δέκτες θεωρητικών γνώσεων και πληροφοριών, αλλά να αποκτήσουν κριτική στάση, τεχνογνωσία για να υιοθετήσουν αξίες και να αναπτύξουν συναισθήματα ευαισθητοποίησης προς το περιβάλλον.

Να μετατραπούν σε μελλοντικούς «συνειδητούς δημότες και πολίτες» και να κάνουν, …να κάνουΜΕ πιο σωστά μαζί με τα παιδιά και τους νέους , τη νέα περιβαλλοντική κουλτούρα της βιώσιμης ανάπτυξης κτήμα μας, ώστε να έρθουμε ακόμη πιο κοντά για να επιτευχθούν οι στόχοι της  ατζέντας  του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Πιστεύω.. είμαι βέβαιος ότι ο Δήμος μας και η περιοχή μας διαθέτουν τεράστιες δυνατότητες ανάπτυξης, χάρη στη γεωπολιτική θέση της Αλεξανδρούπολης, καθώς και στην ποιότητα του ανθρώπινου δυναμικού που διαθέτει.

Πέραν των αναμενόμενων ιδιωτικών επενδύσεων, βαρύνουσας σημασίας και καθοριστική είναι  η συμβολή των Δημοσίων Επενδύσεων που βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης στην περιοχή μας, όπως η κατασκευή της Ανατολικής Περιφερειακής Οδού, ο εκσυγχρονισμός με ηλεκτροκίνηση της σιδηροδρομικής σύνδεσης Αλεξανδρούπολης-Ορμενίου, καθώς και η αξιοποίηση του λιμανιού.

Είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι για την  προοπτική που διαφαίνεται, τόσο για τον τόπο μας, όσο και για την πατρίδα μας γενικότερα.

Η αισιοδοξία μας αυτή ενισχύεται :

από την  πρόσφατη ψήφιση του Αναπτυξιακού Νόμου – Ελλάδα Ισχυρή Ανάπτυξη, το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 καθώς και το  Ε.Σ.Π.Α. της νέας προγραμματικής περιόδου 2021-2027. Ευθύνη και υποχρέωση δική μας είναι να τα αξιοποιήσουμε.

Φίλες και φίλοι, η ιστορία ενός τόπου έχει παρελθόν παρόν και μέλλον.  Το 1997 ο  αείμνηστος δήμαρχος Αλεξανδρούπολης Ηλίας Ευαγγελίδης είχε πει: «Έχουμε την Ιστορία και τη Γεωγραφία με το μέρος μας. Ας πάρουμε μαζί μας και την Πολιτική…» 25 χρόνια,  σχεδόν μια γενιά μετά διαπιστώνω ότι έχουμε μαζί μας και την πολιτική».
Επίσης, για τη σημασία του έργου, τις δυσκολίες και τις ανατροπές που παρουσιάστηκαν στην πορεία της κατασκευής του και τον περιφερειακό σχεδιασμό για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων μίλησαν ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ Χρήστος Μέτιος, καθώς και ο πρόεδρος της ΔΙΑΑΜΑΘ και Δήμαρχος Ξάνθης Μανώλης Τσέπελης.

 

ΙΝΦΟ

Η ΜΕΑ Αλεξανδρούπολης θα επεξεργάζεται τα υπολειπόμενα σύμμεικτα απορρίμματα όλων των δήμων της περιφερειακής ενότητας Ροδόπης και των δήμων Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης του Έβρου, εξυπηρετώντας πληθυσμό 200.000 κατοίκων.

Η μονάδα θα παράγει ενέργεια και ωφέλιμα δευτερογενή υλικά, ενώ περιλαμβάνει μηχανική διαλογή για τον διαχωρισμό ανακυκλώσιμων υλικών, βιολογική επεξεργασία με αναερόβια χώνευση και παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από το παραγόμενο βιοαέριο σε μονάδα ισχύος 600 ΚW, καθώς επίσης αερόβια κομποστοποίηση για παραγωγή εδαφοβελτιωτικού υλικού.

Η συνολική ποσότητα αποβλήτων που θα οδηγείται ετησίως σ’ αυτήν είναι 44.826 τόνοι, εκ των οποίων ένα μέρος θα είναι προδιαλεγμένα βιοαπόβλητα (υπολείμματα τροφών και πράσινα κήπων) από τους «καφέ» κάδους των νοικοκυριών (5.971 τόνοι).

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο