Μηταράκης για Φυλάκιο: “Κλειστή, αναβαθμισμένη δομή, για βραχεία παραμονή”

Στον Έβρο  θα βρεθεί ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής μέσα στο επόμενο 15νθήμερο
“Σε όλους είχα πει ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι η αναβάθμιση του ΚΥΤ… Δεν λύνεται το μεταναστευτικό με κάποιους να προσπαθούν να γίνουνε λαϊκοί ήρωες”

 

Μέσα στο επόμενο 15νθήμερο αναμένεται να επισκεφθεί τον Έβρο ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Νότης Μηταράκης, ο οποίος, μιλώντας στο Θράκη ΝΕΤ, τόνισε πως πρόθεση της κυβέρνησης, η οποία μάλιστα, ήταν γνωστή σε όλους], εδώ και καιρό, είναι η αναβάθμιση του ΚΥΤ Φυλακίου, ώστε να προκύψει μια δομή με ανθρώπινες συνθήκες για τη σύντομη διαμονή παράνομων μεταναστών. Ωστόσο, ο υπουργός δεν υπήρξε ξεκάθαρος για το μείζον θέμα του διπλασιασμού του αριθμού των ατόμων που θα μπορούν να φιλοξενούνται στο Φυλάκιο, μετά τη δημιουργία της νέας δομής, μία ‘ανάσα’ από τα ελληνοτουρκικά σύνορα.

“(…) Τώρα ξεκινάμε τη διαβούλευση και τη συζήτηση. Δεν έχει προκηρυχτεί ο διαγωνισμός, δεν έχει ξεκινήσει να χτίζεται το Κέντρο. Ότι υπήρχε η πρόθεση της κυβέρνησης να αναβαθμίσει το Φυλάκιο και σε βουλευτές το έχω πει και δημόσια το έχω πει στη Βουλή και έχουν γίνει σχετικές δηλώσεις. Δεν είναι κάτι το οποίο ακούγεται για πρώτη φορά. Οι λεπτομέρειες είναι κάτι που σήμερα συζήτησα. Την πρώτη εργάσιμη μέρα του χρόνου ξεκίνησα τη μέρα μου με συζητώντας με την τοπική αυτοδιοίκηση, το Σάββατο ενημέρωσα τον δήμαρχο Ορεστιάδας με τον οποίο δεν είναι η πρώτη φορά που μιλάμε. Έχουμε ξαναμιλήσει εδώ και αρκετές εβδομάδες για τα σχέδια της κυβέρνησης να αναπτύξουμε το Φυλάκιο.

Να είναι ξεκάθαρο στους Εβρίτες είναι ότι σε αυτή τη Δομή δεν θα υπάρχει μόνιμη παραμονή, δεν είναι νέα δομή, δεν είναι μόνιμη δομή, είναι αναβάθμιση υφιστάμενων εγκαταστάσεων, οι οποίες δεν πληρούν ούτε τις συνθήκες ασφαλείας, ούτε τις ανάγκες για την προστασία του Έβρου από οποιοδήποτε μελλοντικό γεγονός μπορεί να προκύψει. Έναν Έβρο τον οποίο στηρίξαμε και στηρίζει όλη η Ελλάδα με το νέο Φράγμα, στηρίζουμε με την πρόσληψη συνοριοφυλάκων και θα πάρουμε και 35 άτομα μόνιμο προσωπικό από την Ορεστιάδα…” τόνισε ο Υπουργός.

Παράλληλα, σημείωσε πως “όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να αναβαθμιστεί το Φυλάκιο… Αντιλαμβάνομαι ότι σε μία τοπική κοινωνία κανείς δεν θέλει να υπάρχει μία δομή στην περιοχή του. Ούτε στη Χίο θέλουμε να υπάρχει δομή θέλω να σας πω, ούτε στα υπόλοιπα μέρη της Ελλάδας θέλουν να έχουν δομές για να πηγαίνει κόσμος, ο οποίος μπήκε από τον Έβρο. Αντιλαμβάνεστε ότι η μεταναστευτική κρίση έχει κουράσει τη χώρα μας, αυτό μας κάνει όλους πιο καχύποπτους και πιο επιφυλακτικούς, αυτό το σέβομαι και το καταλαβαίνω. Και μένα στο νησί μου αυτή τη στιγμή έχουμε 2,400 αιτούντες άσυλο που μένουνε σε ένα σχετικά όχι μεγάλο νησί. Είναι ένα πρόβλημα και αυτό το αντιλαμβάνομαι, το λέει και η τοπική κοινωνία. Αλλά, πρέπει να πούμε την αλήθεια στον κόσμο. Η αλήθεια στον κόσμο είναι ότι η κυβέρνηση έχει περιορίσει δραστικά τις ροές, θα συνεχίσει να περιορίζει δραστικά τις ροές, δεν θα είναι μόνιμη δομή, δεν θα έρχονται από άλλα μέρη της Ελλάδας όπως κάποιοι προσπαθούν να παραπληροφορήσουν τους Εβρίτες, ούτε έχουμε στόχο αυτή η δομή να είναι γεμάτη. Σήμερα η Δομή στο Φυλάκιο έχει 630 κρεβάτια. 220 άτομα είναι μέσα.

(…) Η Αστυνομία δεν έχει πού να τους κρατήσει, τους δίνει ένα χαρτί να φύγουνε μόνοι τους και φεύγουν μόνοι τους από τα αστυνομικά τμήματα να πάνε στη Θεσσαλονίκη. Αυτοί για να πάνε στη Θεσσαλονίκη πρέπει να περάσουνε μέσα από όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη και να βρούνε πού να φάνε, μέσα στη νύχτα. Αυτό αντιλαμβάνεστε δεν είναι κάτι που δημιουργεί ασφάλεια στους κατοίκους. Οι κάτοικοι των περιοχών είναι πολύ καλύτερα προστατευμένοι όταν οι όσοι είναι μέσα σε μία περιοχή, είναι σε κλειστή δομή και το βράδι μπορεί να κοιμηθεί ο κάτοικος ελεύθερα από το να έχει την αγωνία ποιος κυκλοφορεί στο δρόμο”, ενώ κατέληξε λέγοντας: “Δεν λύνεται το μεταναστευτικό με κάποιους να προσπαθούν να γίνουνε λαϊκοί ήρωες στην τοπική τους κοινωνία για να πάρουν το εύκολο χειροκρότημα. Ξέρετε αυτή η προσπάθεια διαχείρισης του μεταναστευτικού δεν είναι μία εύκολη υπόθεση. Και δεν έχουμε κληθεί ούτε ως κυβέρνηση να κάνουμε μια εύκολη δουλειά, η οποία είναι υποχρεωτικά δημοφιλής σε όλο τον κόσμο. Καλούμαστε να βρούμε τον τρόπο που θα περιορίσουμε τις ροές στη χώρα μας. Και πώς θα ενισχύσουμε την ασφάλεια των κατοίκων.

Καλώ λοιπόν, και είμαι φυσικά ανοιχτός στο διάλογο, εγώ θα έρθω και στον Έβρο, εγώ πάντα πάω και έχω περάσει πολύ δύσκολα Δημοτικά Συμβούλια έχω να σας πω και σε ακριτικές περιοχές της Ελλάδας που μπορεί να μη θέλανε δομές, αλλά και σε περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που δεν βάζουν πλάτη στον Έβρο και τα νησιά…  Εμείς, ως κυβέρνηση, αναγνωρίζουμε ότι ο Έβρος είναι ειδική περίπτωση και γι’ αυτό λέμε ότι δεν θα υπάρχει παραμονή στον Έβρο. Αλλά από την άλλη δυστυχώς δεν επέλεξε η όποια κυβέρνηση αυτοί οι άνθρωποι να μπουν στον Έβρο. Δεν τους φέραμε εμείς στον Έβρο. Αυτοί ήρθαν στον Έβρο περνώντας τα σύνορα. Εμείς αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να τους καταγράψουμε σε ένα ασφαλές περιβάλλον, να τους ελέγξουμε και να τους μεταφέρουμε οργανωμένα. Σήμερα το Φυλάκιο δεν ανταποκρίνεται ούτε στις συνθήκες ασφάλειας, ούτε καν βιολογικό καθαρισμό δεν έχει. Αυτά είναι θέματα που πρέπει να επιλυθούν. Και πρέπει να είναι σε θέση το Φυλάκιο αν τους επόμενους μήνες και χρόνια ξαναβρεθούμε σε κρίση να μην είναι για μερόνυχτα ο Έβρος στο πόδι ανησυχώντας για το που βρίσκονται αυτοί που μπήκανε. Πρέπει να ξέρει ο Εβρίτης ότι αυτοί που μπήκανε είναι σε μια κλειστή δομή, μέχρι η οργανωμένη πολιτεία να τους μεταφέρει εκεί που πρέπει να τους πάει”.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο