Μισό εκατομμύριο ευρώ χρωστά στο Δήμο Αλεξανδρούπολης μόνο ένας πάροχος ρεύματος!

Η εταιρεία ζητά να γίνει διακανονισμός και να καταβάλει το ποσό που χρωστάει σε 9 δόσεις, εξόφληση σε 6 δόσεις αντιπροτείνει ο Δήμος

της Κικής Ηπειρώτου

Πολύ μεγάλη απώλεια εσόδων έχουν οι Δήμοι της χώρας από την τακτική που ακολουθούν οι πάροχοι ηλεκτρικής ενέργειας, ειδικά τα τελευταία 2 χρόνια, σύμφωνα με την οποία παρακρατούν παρανόμως τα ποσά που εισπράττουν και που αντιστοιχούν στα δημοτικά τέλη, τους δημοτικούς φόρους και το τέλος ακίνητης περιουσίας, τα οποία πληρώνουν κανονικά οι πολίτες με τους λογαριασμούς ρεύματος.
Η κατάσταση έχει ξεφύγει σε τέτοιο βαθμό, που οι περισσότεροι Δήμοι, συμπεριλαμβανομένου του Δήμου Αλεξανδρούπολης, έχουν προσφύγει στη δικαιοσύνη κατά των εταιρειών. Την ίδια στιγμή, οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία πλατφόρμας ελέγχου των οφειλών των εταιρειών παρόχων ηλεκτρικής ενέργειας προς τους Δήμους έχει μείνει στα λόγια.
Μία από τις εταιρείες ενέργειας έχει προβεί σε προσπάθεια διακανονισμού για τη ρύθμιση οφειλών ύψους 5,1 εκ ευρώ σε 39 Δήμους της χώρας. Η συγκεκριμένη εταιρεία οφείλει στον Δήμο Αλεξανδρούπολης 486.452,77 ευρώ, εκ των οποίων, το ποσό ύψους 447.379,48 ευρώ είναι παλιές οφειλές και το ποσό ύψους 39.073,29 ευρώ είναι τρέχουσες οφειλές. Ο πάροχος πρότεινε προς τον Δήμο Αλεξανδρούπολης να εξοφληθούν τα παλιά χρέη του σε 9 δόσεις και οι τρέχουσες οφειλές να αποδοθούν άμεσα. Ωστόσο, στην πρότασή του δεν διευκρινίζεται εάν η εξόφληση σε 9 δόσεις των παλιών οφειλών θα γίνεται σε μηνιαία βάση.
Η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, εξετάζοντας το ζήτημα, αποφάσισε να καταθέσει, δια του δικηγόρου του Δήμου, αντιπρόταση για την εξόφληση των οφειλών της εταιρείας. Δηλαδή, να προβεί ο πάροχος σε άμεση καταβολή των τρεχουσών οφειλών και το υπόλοιπο ποσό να μπει σε ρύθμιση, με 6 και όχι 9 δόσεις, δηλαδή να καταβάλλεται ποσό 74.563 ευρώ, κάθε μήνα, αρχής γενομένης από 15 Δεκεμβρίου 2022. Ρητά επισημαίνεται ότι οι οφειλόμενοι τόκοι θα υπολογιστούν μέχρις ολοσχερούς εξόφλησης. Παράλληλα, αποφασίστηκε, σε περίπτωση που ο πάροχος δεν κάνει δεκτή την πρόταση Οικονομικής Επιτροπής, να απαιτήσει ο Δήμος την άμεση καταβολή όλων των οφειλών.

Τι λέει ο νόμος
Σε κάθε περίπτωση, αυτή είναι μόνο μία από τις πέντε ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας που παρανόμως παρακρατά τα έσοδα από τη δημοτική φορολογία. Να επισημανθεί ότι, σύμφωνα με το άρθρο 43 του Ν. 3979/2011, «τα δημοτικά τέλη καθαριότητας και φωτισμού, ο φόρος ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων και το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας βαρύνουν τον υπόχρεο σε πληρωμή του λογαριασμού. Οι πραγματοποιούμενες εισπράξεις από τη ΔΕΗ ή τον εκάστοτε εναλλακτικό προμηθευτή αποδίδονται στον δικαιούχο δήμο βάσει της εκκαθαριστικής κατάστασης εντός του δεύτερου μήνα από τη λήξη του μήνα στον οποίο λογιστικώς ανήκουν οι λογαριασμοί».
Πρώτος πανελλαδικά που ξεκίνησε αγώνα για την είσπραξη των παρανόμων παρακρατηθέντων δημοτικών φόρων και τελών είναι ο α΄ αντιπρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας και δήμαρχος Αμπελοκήπων-Μενεμένης Λάζαρος Κυρίζογλου, ο οποίος, όπως αναφέρει η Αυγή, κατόρθωσε μετά από υποβολή μηνύσεων εις βάρος των πέντε ιδιωτικών εταιρειών παροχής ενέργειας να εισπράξει τα ποσά, δίνοντας τα φώτα του και σε άλλους δήμους της χώρας που αντιμετωπίζουν το ίδιο πρόβλημα με αυτές τις εταιρείες.
Βέβαια, οι εταιρείες δεν ανταποκρίνονται άμεσα στην απόδοση των παρανόμως παρακρατηθέντων ποσών, γιατί, δυστυχώς, για τους δήμους δεν υπάρχει νομική προστασία από την ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος, που οφείλει να πάρει δραστικά μέτρα υπέρ των ΟΤΑ Α΄ βαθμού! Εν ολίγοις, η ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος επιλέγει να μην προστατεύσει τους δήμους από τη συστηματική υπεξαίρεση δημοτικών φόρων και τελών που διαπράττουν οι ιδιωτικές εταιρείες παροχής ενέργειας.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο