Μικρή η συμμετοχή γιατρών του Έβρου στο θεσμό του «προσωπικού γιατρού»

Αρκετοί πολίτες έχουν επισκεφθεί τα φαρμακεία του νομού για να εγγραφούν στην πλατφόρμα – Οφέλη και ποινές 

Στα δάχτυλα του ενός χεριού μετριούνται οι ιδιώτες γιατροί της Αλεξανδρούπολης, που θα συμμετέχουν στο θεσμό του «προσωπικού γιατρού», ενώ και στον υπόλοιπο νομό ο αριθμός τους είναι μικρός. Την ίδια ώρα, αρκετοί είναι οι πολίτες που προσέρχονται στα φαρμακεία για την εγγραφή τους στη σχετική πλατφόρμα.
Πανελλαδικά, πάντως, μέχρι σήμερα έχουν ενταχθεί στο σύστημα 3.245 γιατροί, εξ αυτών σχεδόν 2.200 είναι γιατροί δημόσιων δομών ΠΦΥ και οι υπόλοιποι είναι ιδιώτες γιατροί. Από την άλλη, ταχύτερα από τα αναμενόμενα φαίνεται να προχωράει η εγγραφή των πολιτών. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο πανελλαδικός στόχος ήταν να έχει εγγραφεί το 25% έως τέλη Οκτωβρίου, αλλά είμαστε ήδη στο 28%. Ειδικότερα, πάνω 2,6 εκατ. έχουν ήδη εγγραφεί, συμφωνα με την τελευταία καταγραφή. Στόχος είναι τα 3,5 εκατ. στην πρώτη φάση.

Αρκετή κίνηση στα φαρμακεία
Όπως δήλωσε στην ΕΡΤ Ορεστιάδας ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Έβρου, Αθανάσιος Μαλάκης, «η διαδικασία εγγραφής είναι δωρεάν και υπάρχει δυνατότητα αλλαγής στην επιλογή γιατρού μια φορά ετησίως», συμπληρώνοντας ότι «δεν υπάρχει λόγος να αγχώνονται οι πολίτες», οι οποίοι, όπως παρατήρησε, «έχουν πολλές απορίες για τα οφέλη από την εγγραφή τους».
Συνολικά, περισσότεροι από 700.000 πολίτες έχουν εγγραφεί στο νέο θεσμό του προσωπικού ιατρού μέσω των φαρμακείων από τις 5:00μ.μ. της περασμένης Πέμπτης, 8 Σεπτεμβρίου. Οι φαρμακοποιοί ανταποκρίθηκαν στην άμεση ανάγκη των πολιτών για την εγγραφή στο νέο αυτό θεσμό. Ο φαρμακοποιός από τον πάγκο του μετέχει ενεργά:
– στην πλατφόρμα καταχώρησης του ραντεβού εμβολιασμού για την COVID-19,
– στην καταχώρηση στο εθνικό μητρώο ασθενών covid-19 του αποτελέσματος της διενεργούμενης στο φαρμακείο εξέτασης ταχείας ανίχνευσης αντιγόνου για τον κορονοϊό,
– στην καταχώρηση στο εθνικό μητρώο εμβολιασμού του διενεργούμενου στο φαρμακείο αντιγριπικού εμβολιασμού,
– ενώ είχε ήδη χειριστεί επιτυχώς την πλατφόρμα διάθεσης των self-test στους δικαιούχους κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Οφέλη και ποινές
Στο πλαίσιο του νέου συστήματος οι πολίτες που έχουν εγγραφεί σε προσωπικό ιατρό θα μπορούν, μεταξύ άλλων να προγραμματίζουν και να πραγματοποιούν τα ραντεβού τους εντελώς δωρεάν, χωρίς περιορισμό λόγω του αριθμού των διαθέσιμων ραντεβού.
Παράλληλα, θα συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση χωρίς εμπόδια και χωρίς αυξημένη συμμετοχή σε ειδικούς γιατρούς, ενώ θα βρίσκουν κατά προτεραιότητα τακτικό ραντεβού στις δημόσιες δομές.
Μάλιστα, την πρώτη περίοδο και έως ότου σταθεροποιηθεί το σύστημα η δυνατότητα αλλαγής προσωπικού γιατρού αναμένεται να μείνει ελεύθερη, χωρίς κανένα περιορισμό. Η στόχευση είναι σταδιακά αυτό να περιοριστεί σε δυνατότητα αλλαγής προσωπικού γιατρού, μια φορά ετησίως.
Θυμίζουμε ότι δυνατότητα εγγραφής έχουν και οι ανασφάλιστοι. Η εγγραφή για τους ανασφάλιστους στο σύστημα γίνεται κανονικά, με προτεραιότητα όμως στις δημόσιες δομές. Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει διαθέσιμος γιατρός σε Κέντρο Υγείας, θα τους δίνεται η δυνατότητα να εγγραφούν σε ιδιώτη.
Οι ποινές που προβλέπονται αφορούν αυξημένη συμμετοχή σε φάρμακα, σε διαγνωστικές εξετάσεις και σε νοσηλείες στον ιδιωτικό τομέα.
Με βάση το νόμο προβλέπεται:
Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στη φαρμακευτική δαπάνη όσοι δεν είναι εγγεγραμμένοι σε Προσωπικό Ιατρό, κατά ποσοστό 10%, επιπλέον του καθορισμένου κατά περίπτωση ποσοστού συμμετοχής του.
Από την 01-10-2022 θα έχουν πρόσθετη συμμετοχή στις εργαστηριακές και διαγνωστικές εξετάσεις και πράξεις κατά 10%Από την ίδια ημερομηνία στα νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές και στις λοιπές παροχές, θα πρέπει να πληρώνουν κατά επίσης 10% περισσότερο.
Από 01-01-2023 τα ποσοστά συμμετοχής θα αυξάνονται κατά 20% για φάρμακα, διαγνωστικές εξετάσεις και νοσήλια σε ιδιωτικές κλινικές. Όσοι δεν έχουν προσωπικό γιατρό από 1.9.2023 και δεν θα έχουν παραπεμπτικά, δεν θα έχουν προτεραιότητα για να επισκεφθούν γιατρούς ειδικοτήτων στα Κέντρα Υγείας και τις δημόσιες δομές και τα νοσοκομεία αλλά και στους ιδιώτες γιατρούς του ΕΟΠΥΥ.
Κ.Η.

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο