Μιχαηλίδης-Μυτιληνός: Αναγκαία η μείωση των αντικειμενικών αξιών στον Δήμο Αλεξανδρούπολης

Λήγει η δίμηνη προθεσμία του Υπουργείου Οικονομικών. Σημαντικές αδικίες, ιδιαίτερα στους οικισμούς. Μαλτέζος: Επιβάρυνση πολιτών με άδικους φόρους  

Για την αναγκαία μείωση των αντικειμενικών αξιών στο Δήμο Αλεξανδρούπολης, με άρση των αδικιών, ιδιαίτερα στους οικισμούς, μέσα από το νομοσχέδιο που δίνει αυτή τη δυνατότητα, κάνουν λόγοι οι Παύλος Μιχαηλίδης και Βαγγέλης Μυτιληνός σε κοινή ανακοίνωσή τους.

Ο ανεξάρτητος δημοτικός σύμβουλος και ο επικεφαλής της παράταξης «Αδέσμευτη Νέα Αυτοδιοίκηση» σημειώνουν:

«Σύμφωνα με το φορολογικό νομοσχέδιο που κατατέθηκε πρόσφατα στην Βουλή και συγκεκριμένα στο άρθρο 51, οι Δήμοι έχουν χρονικό περιθώριο από τις 10.12.2022 έως και τις 20.1.2023 προκειμένου να υποβάλουν αιτιολογημένη γνώμη για τις τιμές ζώνης της περιοχής τους, ξεκαθαρίζοντας όμως ότι οι τυχόν αλλαγές δεν θα έχουν αναδρομική ισχύ.

Αρκεί οι Δημοτικές Αρχές να μην αδιαφορήσουν, αλλά να πράξουν το καθήκον τους προς τους δημότες τους που αδικήθηκαν από υπερβολικές αυξήσεις, οι οποίες οδήγησαν σε παράλογη αύξηση των φορολογικών τους υποχρεώσεων. Η επανάληψη της διαδικασίας καθορισμού των αντικειμενικών αξιών των ακινήτων σε πολλές περιοχές της χώρας θα έχει ως συνέπεια να μειωθεί εκ νέου ο ΕΝΦΙΑ για χιλιάδες φορολογουμένους που κατοικούν στις περιοχές αυτές. Επιπλέον, το αποτέλεσμα του επανακαθορισμού θα είναι να μειωθούν οι φορολογικές επιβαρύνσεις στις μεταβιβάσεις, στις γονικές παροχές, στις δωρεές και τις κληρονομιές ακινήτων, καθώς και πλήθος άλλων φορολογικών και λοιπών επιβαρύνσεων στην κατοχή και την απόκτηση ακινήτων, για τους φορολογουμένους των συγκεκριμένων περιοχών. Επιπλέον πολλοί πολίτες έχασαν δικαιώματα να εισπράξουν από το κράτος κοινωνικές παροχές, για τις οποίες ισχύουν περιουσιακά κριτήρια χορήγησης που αφορούν στο ύψος της συνολικής αντικειμενικής αξίας των ακινήτων τους.

Σε ότι αφορά τον Δήμο Αλεξανδρούπολης προέχει ο εξορθολογισμός των αντικειμενικών αξιών μια υπάρχουν σημαντικές αδικίες ιδιαίτερα στους οικισμούς, αλλά όπως διαπιστώθηκε και στο νομοσχέδιο από την στιγμή που δεν εκφράστηκε μέχρι σήμερα η γνώμη των δημοτικών συμβουλίων, είναι μια τελευταία ευκαιρία για οριζόντιες μειώσεις. Για τα στοιχεία της αιτιολογημένη έκθεσης που οφείλει να καταθέσει ο Δήμος, μεταξύ άλλων θα μπορούσε να γίνει και μια απογραφή των κλειστών καταστημάτων για τον ορθό προσδιορισμό της εμπορικότητας των ακινήτων ακόμη και σε κεντρικά σημεία του πολεοδομικού συγκροτήματος. Η μείωση των αντικειμενικών αξιών σε συνδυασμό με την ενεργειακή κρίση, πέραν από τις οικονομικές ελαφρύνσεις θα επιφέρουν και σημαντική προσέλκυση επενδυτών στην περιοχή μας».

Παρέμβαση Μαλτέζου

Στο θέμα παρεμβαίνει και ο υποψήφιος βουλευτής Έβρου ε τον ΣΥΡΙΖΑ Μενέλαος Μαλτέζος ο οποίος σημειώνει πως το Υπουργείο Οικονομικών, μετά τις αντιδράσεις και την κατακραυγή φορολογουμένων πολιτών και συλλογικοτήτων σε όλη την χώρα, απ’ την αύξηση των αντικειμενικών τιμών ακινήτων το 2021 και εν όψει προεκλογικής περιόδου, δίνει «δεύτερη» ευκαιρία στους δήμους να υποβάλουν τη προβλεπόμενη γνώμη τους για τις τιμές ζώνης στην περιοχή τους, αφού στην πρώτη ευκαιρία γνώμη διατύπωσαν μόνο 1 στους 10 δήμους.

« Γεννάται το  ερώτημα γιατί  το υπουργείο οικονομικών ενήργησε το 2021 εν κρυπτώ  χωρίς την γνώμη των δήμων και δεν τους υποχρέωσε όπως κάθε πολίτη που έχει υποχρεώσεις απέναντι στην φορολογική διοίκηση;

– Αποτέλεσμα ήταν οι πολίτες να επιβαρυνθούν με άδικους φόρους και να απωλέσουν δικαιώματα.

– Την αύξηση των ΑΑΑ το Ιούνιο του 2021 την μάθαμε όχι απο ανακοίνωση του Υπουργείου Οικονομικών αλλά απ’ την έκθεση μετά μνημονιακής εποπτείας.

– Στο θέμα είχαμε αναφερθεί στο παρελθόν με λεπτομερή αναφορά στο πόσο δυσμενέστατες επιπτώσεις είχε στη ζωή χιλιάδων άπορων και ευάλωτων φορολογουμένων που προκάλεσαν οι αυξήσεις που επιβλήθηκαν στις αντικειμενικές αξίες των ακινήτων από την 1η Ιανουαρίου 2022.

– Σύμφωνα με… βροχή καταγγελιών, εξαιτίας της ανόδου των αντικειμενικών τιμών των ακινήτων, χιλιάδες πολίτες με μηδενικά ή πενιχρά ετήσια εισοδήματα χάνουν από φέτος το δικαίωμα είσπραξης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ).

– Επίσης, πολλοί άλλοι οικονομικά αδύναμοι πολίτες χάνουν το επίδομα στέγασης και το δικαίωμα ένταξης στο κοινωνικό τιμολόγιο της ΔΕΗ.

– Όπως προκύπτει, ειδικότερα, από τα στοιχεία για το ύψος στο οποίο έχουν διαμορφωθεί οι νέες αντικειμενικές τιμές των ακινήτων, το εγχείρημα της κυβέρνησης να προχωρήσει στην εξομοίωση των αντικειμενικών με τις αγοραίες αξίες των ακινήτων οδήγησε από την 1η-1-2022 στην αύξηση των αντικειμενικών τιμών για τα ακίνητα που βρίσκονται στο 55% των περιοχών («ζωνών») της χώρας και στη μείωσή τους μόνο στο 21%.

– Τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα ήδη από τον περσινό Ιούνιο δείχνουν ότι στη συντριπτική πλειονότητα των μεγάλων δήμων της χώρας, αλλά και σε χιλιάδες κωμοπόλεις, χωριά και οικισμούς της χώρας, οι νέες τιμές που τέθηκαν σε ισχύ από την 1η-1-2022 είναι σημαντικά υψηλότερες.

– Με το υπό ψήφιση φορολογικό νομοσχέδιο δίνεται πλέον η δυνατότητα και  οι υπόλοιποι 9 στους 10 δήμους  να υποβάλλουν τις προτάσεις τους για την αναθεώρηση των αντικειμενικών τιμών εντός των ορίων τους, από 10 Δεκεμβρίου 2022 έως 20 Ιανουαρίου 2023 ώστε να αξιολογηθεί αν τυχόν υπάρχουν εξαιρετικές περιπτώσεις που ενδεχομένως να δημιουργείται κάποιο πρόβλημα».

0 Σχόλιο

Αφήστε ένα σχόλιο